Sorgdekoration

Sorgdekoration

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 26 betyg

På en begravning ser man oftast flera olika typer av sorgdekorationer. De skapas av vackra blommor och gröna växter, ibland i kombination med andra små föremål som man väver in i blomsterarrangemanget för att göra sorgdekorationen mer personlig.

sorgbukett

Personliga sorgdekorationer

Sverige har en mycket rik flora av fina blommor i alla tänkbara former, färger och storlekar. Det gör att möjligheterna att skapa en personlig sorgdekoration är mycket stora. Dessutom är det bara fantasin som kan sätta gränserna för hur en dekoration kan utformas. I huvudsak finns sorgdekorationer i följande varianter:

  • Kistdekorationer, som i regel är den största av sorgdekorationerna. Det är det blomsterarrangemang som ligger på kistan under ceremonin, och som beställs av dödsboet, dvs. de anhöriga.
  • Stående arrangemang. Sorgdekorationer kan bindas för att kunna stå fristående på golvet eller på ett bord.
  • Begravningskransar. Gäster på en begravning beställer ofta en krans som skickas till ceremonin. Det är vanligt att man förser den med ett begravningsband med en hälsning tillsammans med namnen på dem som skrivit hälsningen.
  • Blomsterhjärtan. Ett alternativ till den klassiska begravningskransen, som kan vara utformad som en hjärtformad krans eller en ”kudde” av blommor.
  • Personligt bundna blommor. Istället för en krans eller en traditionell stående sorgdekoration kan man beställa de mest fantasifulla arrangemang. Blommorna kan formas till bilar, gitarrer, båtar, fåglar, kors, ankare, dragspel – i princip vad som helst är möjligt.
  • Handbuketter. Handblommor eller -buketter kan beställas i förväg, för avhämtning i entrén till ceremonilokalen. Vid defileringen, då man går fram till kistan (eller urnan) för ett sista farväl, lägger man sin handblomma vid kistan.
  • Urndekorationer. Den vanligaste formen av urndekoration är den så kallade urnkransen. Den är en krans av blommor och grönt, och placeras så urnan vilar på kransen, eller omsluts av den.

Välja blommor till sorgdekorationen

kistdekoration rosa på kistaHur ska man tänka när man väljer ut de blommor som ska ingå i sorgdekorationerna? En väg att gå är att köpa blommor som man vet att den avlidne tyckte om, eller så väljer man helt enkelt de blommor som man tycker är finast. För att göra dem lite mer personliga kan man binda in föremål i blomsterarrangemangen – saker som representerar den bortgångnes intressen eller yrke, kanske föremål som personen ägt i livet.

Det är också vanligt att man väljer blommor efter årstiden. Vissa tider på året kan det vara svårt att få tag på de olika blomsorterna. På våren ser vi mycket ljusa färger och pastell, medan sommaren kommer med lite starkare färger.

Hösten bjuder på de allra vackraste färgerna, enligt mångas åsikt. Här hittar vi härliga toner i gult, rött, orange och brunt i alla tänkbara nyanser. Till sist kommer vinterblommorna med mörka färger, dekorerade med guld och glitter – men även vita arrangemang, som för att spegla vintern och snön.

Kom ihåg att det inte finns några måsten när det gäller valet av blommor till sorgdekorationen. Du väljer helt efter eget huvud, även om det kan vara en bra idé att välja färger som passar bra tillsammans.

Vi hjälper självklart till med att välja blomsterdekorationer om du så önskar. Vi ser också till att sorgdekorationer och kransar levereras till ceremonilokalen i god tid före ceremonin.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss