Begravningskransar

Begravningskransar

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 23 betyg

Vi svenskar älskar verkligen våra vackra blommor. Vi fyller hemmet med dem och använder dem i alla möjliga sammanhang för att pynta, och inte minst på begravningar. Begravningskransar, buketter och handblommor har en fast rotad plats i våra traditioner.

lyckta begravning

Uttrycket ”säg det med en blomma” är måhända en gammal reklamslogan från våra blomsterhandlare, men det ligger faktiskt någonting i det. De flesta är väl mer eller mindre bekanta med det gamla ”hemliga” blomsterspråket där blomsorter, färg och till och med antalet blommor i buketten har ett budskap.

En röd ros vittnar om kärlek, en blåklocka står för trofasthet medan liljor skvallrar om fåfänghet. Och om man tolkar antalet blommor i buketten betyder sex blommor tvivel och tio blommor är mer eller mindre ett frieri.

Begravningskransar och blommors innebörd

Men när vi lägger en krans vid kistan i samband med en begravning, lägger vi då någon vikt vid vad blommorna anses betyda? Det får stå osagt om det var så förr, men i modern tid tänker vi nog snarast på att blommorna ska vara vackra, personliga och gärna knyta an till vem den avlidne var i livet.

Men visst ”säger vi det” ändå med en blomma, det är bara inte kopplat till något hemligt budskap. När vi som anhöriga lägger blommor på kistan är det helt enkelt för att visa vår kärlek och saknad. Samma sak är det när vänner, bekanta och arbetskamrater går samman och skickar en begravningskrans. Det är ett uttryck för deltagande och sympati – och för att hedra den avlidne.

Vem skickar en begravningskrans till ceremonin?

Enligt tradition är det de närmast anhöriga som beställer den större kistdekorationen, alltså det blomsterarrangemang som ligger på själva kistan under ceremonin. Om begravningsceremonin sker med urna kan man istället beställa en så kallad urnkrans.

Alla andra som vill hedra den döde kan skicka en krans eller en stående sorgdekoration. Det är vanligt att släktingar, vänner och arbetskamrater skickar en begravningskrans. Ofta fäster man också ett band vid blommorna, där man skrivit en sista hälsning till den avlidne, tillsammans med namnen på dem som skickat blommorna.

Beställ begravningskransen i god tid

Vill du skicka en sorgbukett eller en begravningskrans till ceremonin? Var ute i god tid med din beställning. Du kan beställa den hos en blomsterhandlare eller direkt av oss.

Du kan samtidigt passa på att beställa en handblomma, om du vill lägga en blomma på kistan eller i graven vid avskedet. Se vårt sortiment av blommor och kransar.

Vi på Fenix hjälper självklart till med såväl val av blommor som leverans till ceremonilokalen. Du beställer de blommor och arrangemang du vill ha av oss, och vi ser till att sorgdekorationer, buketter och begravningskransar till ceremonin, och de blomsterarrangemang som ska pryda kistan finns på plats i god tid innan ceremonin tar sin början.

Om Fenix Begravning

Vi grundade Fenix för att vi tyckte att främst två saker behövde ändras: de ibland orimliga kostnaderna för en begravning och att många kände stor press och rådvillhet inför att planera en begravning.

Hos oss kan du sitta hemma i lugn och ro, och planera begravningen via vår webbplats och med goda råd från våra rådgivare i telefon.

Vill du veta mer om hur det går till? Slå oss en signal vilken dag som helst mellan 8.00 och 20.00 på telefonnummer 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss