Kistbärare

Kistbärare

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.2/5.0 på 30 betyg

Att bli tillfrågad om man vill vara kistbärare och bära en vän eller anhörig till den sista vilan är en stor heder för de flesta. Det brukade vara exklusivt för män, men idag är det vanligt även med kvinnor i bärarlagen.

Ibland är kistbärarna relativt anonyma. Det är inte alltid vi ser dem, då kistan ibland bärs in före begravningsceremonin. Och ska akten avslutas inne i kyrkan har begravningsgästerna lämnat byggnaden när kistan bärs ut igen.

Hur många kistbärare behövs?

Det allra vanligaste är att sex personer bär kistan. Det fungerar med fyra kistbärare också, men då är förutsättningen att man är van vid att bära och att alla känner sig bekväma med det. Det finns alltid en risk för missöden om man inte har varit med om att bära en kista förut. För mindre kistor räcker det med fyra bärare.

Så här går det till att bära kistan

Av de sex personer som ingår i kistbärarlaget går de närmast anhöriga vid huvudändan. Den som är allra närmast släkt med den avlidne går till vänster, på den sida den avlidne har sitt hjärta.

Att anhöriga är med som kistbärare är normalt och brukar uppmuntras – dock ser man gärna att det är minst två som har erfarenhet av uppgiften, för att undvika att något går galet. Om de som är närmast anhöriga känner sig osäkra på att bära i huvudändan, så är ordningen inte huggen i sten. Då ändrar man om lite i bärarordningen.

En del kistor är försedda med handtag och då är det enkelt att bära. I annat fall används ofta bärremmar. När kistan sänkts ned i graven släpper ena sidans bärare remmarna, varpå de på andra sidan drar upp dem och tar hand om dem.

På vissa begravningsplatser används en hissanordning för att sänka ned kistan. Det är dock sällan detta sker om de anhöriga är närvarande.

Hur man är klädd som kistbärare

Det vanligaste är att man bär mörk klädsel med svart slips, vit skjorta och svarta handskar. Kvinnor bär svart dräkt och vit blus. Men det viktiga är trots allt att alla sex har enhetlig klädsel. Ibland har de manliga bärarna vit slips – så om du är en av de som ska bära kistan, hör gärna med den aktuella begravningsbyrån vad som gäller.

Detta klädkrav gäller egentligen bara vid det man kallar processionsbärning, det vill säga när begravningsgudstjänsten avslutas med att man sänker kistan i graven. När kistan istället ska föras till graven vid ett senare tillfälle (s.k. transportbärning) behöver kistbärarna inte vara omklädda.

Vem ska bära kistan?

I många församlingar har kyrkan egna bärarlag. Andra anlitar utomstående för varje enskilt uppdrag. Det är ofta medlemmar i församlingen som hjälper till, antingen ideellt eller mot en mindre ersättning.

På senare tid har det börjat dyka upp professionella bärarlag, personer som startar eget och livnär sig på att resa runt och ta uppdrag som kistbärare.

Hos oss på Fenix kan du få hjälp med att hitta personer som kan fungera som kistbärare. Antingen via vårt kontaktnät eller med hjälp av vår egen personal.

Du är varmt välkommen att ringa oss om du vill veta mer om hur det fungerar att vara kistbärare, eller om du vill ha hjälp att planera en begravning. Vi finns här dagligen mellan 8 och 20. Vårt telefonnummer är 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss