Kistdekoration

Kistdekoration

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 28 betyg

Att smycka kistan med blommor och andra personliga föremål är en relativt ny tradition i Sverige. Det tog fart för något hundratal år sedan, då familjerna började dekorera kistan med vackra arrangemang av blommor. Än idag är det den närmaste familjen som väljer kistdekorationen och andra utsmyckningar av ceremonilokalen.

Kistdekorationen beställs av de anhöriga

foto begravningI samband med att man beställer kistan kan det också vara bra att så snart som möjligt beställa de blomsterarrangemang som ska pryda ceremonilokalen. Ett av dessa blomster är kistdekorationen, som alltså är dödsboets, dvs de anhörigas, uppgift att beställa.

Hos oss kan du få förslag på kistdekorationer och exempel på olika sätt att kombinera blommor. Ta all den tid du behöver för att välja ut de dekorationer som ska rama in ceremonin. Det är trots allt dessa blommor som ska skapa en varm atmosfär under begravningen.

Inte bara blommor i kistdekorationen

Kistdekorationen är i regel den största av blomsterarrangemangen. Och även om man i huvudsak tänker på blommor är det inte ovanligt att man binder in även andra föremål i dekorationen. Man kan göra kistdekorationen personlig genom att väva in saker som den avlidne tyckte mycket om eller som representerar personens yrke eller intressen. Några exempel som kan komplettera dennes favoritblommor kan vara:

  • En minigitarr, fiol, piano etc. för den musikintresserade
  • En pensel för konstnären
  • En penna eller miniatyr av en skrivmaskin till författaren
  • En skruvmejsel till elektrikern
  • Pincett och förstoringsglas till frimärksentusiasten
  • En kikare till hobbyornitologen

Ibland fäster man också ett begravningsband i kistdekorationen eller direkt på kistan. Det är ett band med två flikar där man skriver den avlidnes namn och namnen på de som skrivit hälsningen. Det kan också vara ett band med enbart en hälsning.

De flesta av våra kistdekorationer kan kombineras med buketter, kransar och stående sorgdekorationer med samma blommor.

Dekorera kistan med föremål

När vi talar om ”kistdekorationer” menar vi i regel det blomsterarrangemang som placeras ovanpå kistlocket. Men denna dekoration kan gärna kompletteras med andra föremål, som gör begravningen personlig. Om den avlidne t.ex. varit en vissångare eller trubadur fungerar det utmärkt att placera gitarren i sitt ställ på golvet bredvid kistan, kanske tillsammans med ett notställ med en sångpärm i.

Många dekorerar ceremonilokalen efter devisen ”ju mer blommor desto bättre”. Självklart är det en kostnadsfråga, men blommor och grönt är ett fantastiskt sätt att skapa en varm och personlig atmosfär i rummet. Förutom dekorationen på själva kistan kan man placera sorgdekorationer bredvid den och även runt om i lokalen kan man placera olika blomsterarrangemang.

Man kan också ställa ett fotografi av den avlidne på kistan, vilket är mycket vanligt förekommande. Det blir direkt så mycket personligare, och en självklar punkt att fästa blicken på under ceremonin. Välj gärna en bild som så mycket som möjligt speglar hur den avlidne var som människa. Det måste inte nödvändigtvis vara ett brett leende ansikte utan kan lika gärna vara en bild som visar personens eftertänksamhet.

Levande ljus på kistan är också mycket vanligt, och bidrar mycket till att skapa en avslappnad atmosfär. Man kan ställa ljus på bord runtom i lokalen, på golvet och placera ut lite större golvljusstakar i lokalen. Tänk bara på att inte ställa dem för nära saker som kan antändas.

Kan jag lägga en kistdekoration på ett bårtäcke?

kistdekoration rosa på kistaDet är många som väljer att lägga ett bårtäcke på kistan. Det kan vara för att man har en lite enklare kista då den avlidne ska kremeras, men många använder bårtäcke helt enkelt för att det är så vackert. I vissa familjer finns dessutom traditioner, där man använder samma bårtäcke till alla begravningar i släkten eller familjen.

I många församlingar finns bårtäcken att låna gratis, om man inte vill köpa ett. Då bör man vara medveten om att man inte alltid får lägga blomsterdekorationer direkt på bårtäcket, då det finns risk att det blir förstört eller fläckigt. Vissa sorters blommor kan dessutom färga av sig. På många håll kan man lösa det genom att man har underlägg, fat eller skålar under kistdekorationen, så att blommorna aldrig kommer i direkt kontakt med tyget i täcket.

Om du köper ett bårtäcke eller broderar ett själv, har du naturligtvis full frihet att dekorera det på det sätt du själv önskar.

Kistdekorationer i olika stilar

Blommorna i en kistdekoration kan arrangeras på många olika sätt. Den traditionella kistdekorationen är formad av snittblommor som är sammansatta i en avlång formation som läggs på kistlocket.

Kistdekorationen kan vara antingen kompakt eller lite mera luftig, beroende på hur tätt man sätter blommorna. Vilka blomsorter som helst kan användas, men ofta väljer man blommor efter vilken årstid det är, och hur tillgängliga de olika blommorna är.

Kistdekorationen kan kompletteras med band, rankor av gröna växter och/eller personliga föremål som t.ex. fotografier eller föremål som representerar den avlidne på något sätt.

En variant av kistdekorationer, som blivit allt populärare, är att man formar blommorna i andra former, som till exempel hjärtan, bollar, kors och en mängd andra former.

Det förekommer också kistdekorationer där man inte samlar blommorna i en sammanhängande form, utan man lägger långa slingor av blommor och gröna växter, som ringlar sig över kistans lock. Åter andra skapar små planteringar på kistan.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för hur en kistdekoration kan utformas. Hör gärna med oss, så ska vi göra vad vi kan för att åstadkomma en kistdekoration efter hur du vill ha den.

Fenix Begravningsbyrå – för en problemfri begravning.

När Fenix grundades var det för att vi ansåg att en begravning måste kunna göras annorlunda, och till ett mycket rimligare pris än vad en traditionell begravning kostade. Men det handlade inte enbart om höga kostnader. Vi ville också se till att du som anhörig ska slippa all oro och all den stress som så lätt uppstår när en begravning ska planeras.

När du anlitar oss möts du av respekt och hjälpsamhet istället för utstuderat säljsnack. Vi utför de uppgifter du vill att vi ska utföra, och du beställer de produkter du själv anser är rimliga. Hos oss kommer du aldrig att stöta på övertalningsförsök som syftar till att göra begravningen dyrare än nödvändigt.

Kontakta oss om du vill ha hjälp att planera en begravning. Rådgivning är alltid gratis, och du har en personlig rådgivare vid din sida hela vägen.

Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss