Begravningsmusik

Begravningsmusik

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.0/5.0 på 48 betyg

Vilken musik ska vi spela på begravningen? För många är det ett av de svårare valen i samband med begravningen. Vid en kyrklig ceremoni är de egna valen av begravningsmusik begränsat till två eller tre musikstycken, medan du bestämmer helt fritt vid en borgerlig begravningsceremoni.

Hur väljer man bra begravningsmusik?

begravningsmusik i kyrkaOavsett om du ordnar med en religiös begravning eller en borgerlig, så är musiken på begravningen en viktig del av ceremonin. Här har du som anhörig den kanske största möjligheten att sätta en personlig prägel på begravningen. Musiken kan vara ett axplock ur den avlidnes favoritlåtar eller musik som på ett annat sätt speglar dennes personlighet.

Det blir allt vanligare att människor i förväg skriver ner, eller berättar muntligt för familjen, hur de vill att deras egen begravning ska se ut. Och ibland har de också angett vilken musik de vill ska spelas. Har de inte gjort det är det du som anhörig som får avgöra.

Musik på en kyrklig begravning

Om begravningen sker enligt Svenska Kyrkans ordning följer gudstjänsten en fast ordning, där två eller tre psalmer ingår i akten. Förutom psalmerna brukar man kunna få välja ytterligare några musikstycken, bland annat inlednings- och avslutningsmusik.

Vilken musik du vill välja som extra musik är upp till dig som anhörig. Men det är viktigt att du talar med prästen om det i god tid, så att ni gemensamt kan ta med det i planeringen. Vill du att någon ska spela och/eller sjunga på begravningen så bör även kyrkans musiker delta i förberedelserna.

Här är några exempel på psalmer som ofta spelas på begravningar:

 • Psalm 181 – Nu är det morgon
 • Psalm 190 – Bred dina vida vingar
 • Psalm 199 – Den blomstertid nu kommer
 • Psalm 235 – Som en härlig gudomskälla (Pärleporten)
 • Psalm 248 – Tryggare kan ingen vara
 • Psalm 249 – Blott en dag, ett ögonblick i sänder
 • Psalm 251 – Var jag går i skogar, berg och dalar
 • Psalm 256 – Var inte rädd
 • Psalm 271 – Närmare, Gud, till dig
 • Psalm 297 – Härlig är jorden
 • Psalm 300 – O, hur saligt att få vandra

Fler exempel kan du läsa här.

Begravningsmusik vid en borgerlig ceremoni

kapell med begravningsmusikEn borgerlig begravning innebär att du som planerar begravningen har full frihet att utforma ceremonin precis hur du vill. Det finns inga hinder för vilken lokal du kan använda, och begravningsakten kan ledas av i princip vem som helst.

Detsamma gäller musiken som ska spelas. Det finns inga måsten och inga ”förbud”. Om den avlidne har önskat att det ska spelas hårdrock eller hiphop på begravningen så behöver du inte oroa dig för om det passar sig eller inte. Det är snarare så att det kanske vore opassande att inte följa den avlidnes önskemål. Det är ingen självklarhet att musiken på en begravning ska vara sorgsen.

Till skillnad från den kyrkliga ceremonin kan du dessutom lägga in hur många begravningssånger du vill. Du är inte begränsad till några få musikstycken, vilket kan göra det enklare att välja musik, då du inte tvingas välja bort någon.

Om du har talang för det kan du skriva en egen låt och spela på begravningen, vilket naturligtvis går bra även vid en begravning i kyrkan. Det kan till och med vara ett bra sätt att bearbeta din egen sorg.

Det är vanligt att man spelar psalmer även på en borgerlig begravning. Den borgerliga ceremonin innebär inte att det inte kan finnas religiösa inslag – själva idén är ju att man bestämmer helt och hållet själv hur ceremonin ska utformas.

Vem spelar musiken?

Vid en kristen begravning framförs en del av musiken av kyrkans organist. Andra stycken kan spelas av en inhyrd solist eller vänner och anhöriga till den avlidne. Det senare gäller också för borgerliga begravningar.

Andra källor till musiken kan vara en cd-spelare eller en gammal hederlig skivspelare för vinylskivor. Och på senare tid har en ny källa börjat bli allt populärare – att spela upp musiken från onlinetjänsten Spotify. Här kan man skapa egna spellistor, så att man enkelt hittar sångerna när de ska spelas upp.

Tips på begravningsmusik

Det är inte alltid så lätt att välja begravningsmusik. Det finns så oändligt många vackra sånger och musikstycken att välja bland att man lätt blir förvirrad. För att förenkla något för dig, har vi satt ihop en liten lista på vackra begravningssånger. Missa inte heller våra spellistor på Spotify!

Håll mitt hjärta – Björn Skifs

Knocking on Heavens Door – Bob Dylan

Jag fick låna en ängel – Clamp

Hallelujah – Leonard Cohen

The Long And Winding Road – The Beatles

Där rosor aldrig dör – Osborn, Miller, Osborn

Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel

Candle in the wind – Elton John

Med hjärtas egna ord – Josefin Nilsson

Time to say goodbye – Sartori, Brightman, Bocelli

Tröstevisa – Benny Andersson

För kärlekens skull – Ted Gärdestad

Så skimrande var aldrig havet – Taube

Tears in Heaven – Eric Clapton

En ängel i rummet – Eva Dahlgren

Imagine – John Lennon

Fix you – Coldplay

Air – Johann Sebastian Bach

Largo – Antoni Vivaldi

Ave Maria – Schubert

Jesus bleibet meine Freude – J. S. Bach

Rhubarb – Aphex Twin

An Ending – Brian Eno

Adagio – Albinoni

Våren – Edvard Grieg

Amazing Grace – Trad

På Spotify kan man hitta många spellistor med vackra begravningssånger. Vi på Fenix har satt ihop fyra olika listor där du kan hitta många fina musikverk, både psalmer och ”vanliga” låtar.

 1. Klockringning. En lista som vi tagit fram speciellt för dig som anordnar en begravning i en lokal där det inte finns några kyrkklockor. Här finns klockringningar från 17 olika kyrkor runt om i världen.

 2. Psalmer vid begravning. Den här spellistan innehåller psalmer som är vackra och lätta att sjunga. Välj mellan 35 olika psalmer.

 3. Instrumental begravningsmusik. Amazing Grace, Visa från Utanmyra och 12 andra instrumentala stycken.

 4. Begravningsmusik. Denna spellista är fylld av populära sånger – allt från My Way med Frank Sinatra till Kom ihåg mig av Lars Winnerbäck. Totalt finns här 35 sånger som passar utmärkt att framföras av en solist likaväl som för att spelas upp från Spotify.

Det är en sak man kanske bör ha i minnet om man ska spela upp musik från Spotify. Om man har ett gratiskonto kan musiken man vill spela upp föregås av reklaminslag, vilket man helst vill undvika på en begravning. Så det bästa är om man använder ett så kallat premiumkonto för att undvika överraskningar.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss