Borgerlig officiant vid begravning

Borgerlig officiant vid begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.6/5.0 på 26 betyg

Den person som leder en begravningsceremoni kallas för begravningsförrättare, eller officiant. Och den borgerliga officianten är alltså den person som håller i ceremonin, när man inte väljer att hålla begravningen enligt någon religions begravningsordning. Istället har man då en så kallad borgerlig begravning, vilket har varit en medborgerlig rättighet i snart hundra år.

Vad är en borgerlig begravning?

En begravning enligs Svenska Kyrkans ordning är öppen för alla som är medlemmar i kyrkan. Likadant är det i de flesta religionerna – du måste vara medlem i en församling. Och en medlem i t.ex. Svenska Kyrkan kan inte begravas enligt någon annan religions ordning.

1926 blev det inskrivet i lagen att alla människor i Sverige skulle ha medborgerlig rätt att få en borgerlig begravning. Likaså bestämdes det att det är en privat angelägenhet vad man väljer.

Alla kan alltså ha en borgerlig begravning, med en borgerlig officiant. Det spelar ingen som helst roll vilken religion man tillhör, eller om man inte hör till något trossamfund alls. Officianten iklär sig samma roll som prästen gör i en kyrklig begravning, med vissa skillnader i själva utförandet av uppdraget.

Syftet med en borgerlig begravning är att du som anhörig kan utforma begravningsceremonin precis som du vill. Ceremonin kan alltså, i motsats till vad många tror, innehålla lika många religiösa inslag som en kristen begravning. Den kan också vara helt fri från religiösa inslag.

Att man väljer att hålla en borgerlig begravning och gör det till en religiös ceremoni kan för vissa verka motstridigt. Men en av de främsta anledningarna till att man gör så är att den kyrkliga ordningen är fast, med bara ett fåtal möjligheter att välja själv. Kanske vill man ha en kristen begravning, men med helt annat innehåll när det gäller val av musik och text. Då är den borgerliga begravningen ett självklart alternativ.

De viktigaste skillnaderna mellan en borgerlig och kyrklig begravning:

  • Det finns inga regler som styr var ceremonin kan hållas. Du kan välja nästan vilken plats som helst.
  • Begravningsceremonin kan innehålla precis vad du vill.
  • Alla, oavsett tro, har rätt till en borgerlig begravning.
  • Ceremonin leds av en borgerlig officiant. I princip kan vem som helst förrätta begravningen.
  • Kostnad för officiant och lokal kan tillkomma.

Vem som helst kan vara borgerlig officiant

borgerlig officiant humanisternaDet finns utbildade personer som kan fungera som borgerliga officianter. Du har dock total frihet att utse vem du vill. Det kan vara en släkting, en klubbkamrat, barn till den avlidne eller en vän. När det gäller att utse en borgerlig förrättare finns överhuvudtaget inga formella hinder.

Men vi hör ofta att de anhöriga har känt stor tillfredsställelse och trygghet i att ha en borgerlig officiant med utbildning i hur man förrättar en begravningsceremoni. De tar hand om allt i samband med akten, och som anhörig kan man släppa taget och ägna sin uppmärksamhet åt den avlidne och avskedet.

Hur hittar jag en borgerlig begravningsförrättare?

Förutom att du kan anlita någon i din bekantskapskrets eller i släkten finns det flera olika sätt att hitta en utbildad borgerlig officiant.

  • Begravningsbyrån. Vi på Fenix har, precis som många andra begravningsbyråer, egna utbildade officianter som gärna fungerar som förrättare. Vi kan dessutom hjälpa till med att hitta en på annat håll, om den lösningen är bättre.
  • Företag och privatpersoner. På många håll i landet kan man hitta både företag och privatpersoner som annonserar ut sina tjänster som officianter.
  • Kommunen. Vissa kommuner har egna utbildade borgerliga officianter. De har dessutom kontakt med personer de rekommenderar, utan att de fördenskull har någon särskild behörighet – men med vana från att förrätta begravningar sedan tidigare.

Detta är den borgerlige officiantens uppgifter

I god tid före begravningen planerar ni tillsammans med officianten hur ceremonin ska utformas. Vad som ska hända och när under akten de ska ske. Ofta får du som anhörig berätta om den döde och hans liv, och vad officianten ska säga om den avlidne.

Ju tidigare ni träffas desto bättre. Det är inte ovanligt att man ändrar sig efter hand, och om ni börjar planeringen tidigt finns det gott om tid att känna efter så att allt känns rätt.

Just eftersom man har så stor frihet är planeringen viktig, och det gäller för officianten att lägga samman alla tankar, minnen, dikter, musik och andra element så att allt fungerar smidigt tillsammans.

Under själva begravningsakten har den borgerlige officianten samma roll som prästen har i en kristen begravning. Han eller hon håller i ceremonin och är den som står för huvuddelen av allt tal. En skillnad mot kyrkliga ceremonier, där man talar mycket om den dödes liv efter detta, pratar man i regel mer om den dödes liv och gärningar här på jorden.

Många officianter kan dessutom aktivt ta del i begravningen på andra sätt, som till exempel sjunga eller läsa en dikt. Det är inte heller ovanligt att officianten är den som möter gästerna i entrén och hälsar dem välkomna.

Det förekommer ganska ofta att man tillsammans med officianten väljer ett tema som ceremonin går i. Det kan vara den avlidnes stora intressen i livet, dennes gärningar eller resor i världen. Temat kan återspeglas även i valen av kistdekorationer och övrig smyckning av lokalen.

Letar du efter en borgerlig officiant?

Kanske står du just nu i begrepp att planera en borgerlig begravning? Här på Fenix har vi egna erfarna officianter som mer än gärna hjälper dig med ceremonin. Vi kan också förmedla kontakt med kommunens förrättare. Ett tredje alternativ är om du har någon i din omgivning som är villig att leda ceremonin och hjälpa till med planeringen.

Just det att man får bestämma fritt kan faktiskt vara svårt. När alla möjligheter ligger öppna, att utforma ceremonin precis efter ens eget huvud, kan det hända att man blir nästan överväldigad. Då kan det vara skönt att ha en av våra rådgivare att luta sig emot.

Kontakta oss idag för gratis rådgivning! Bestämmer du dig för att planera begravningen tillsammans med Fenix, får du en personlig rådgivare från första dagen, och som sedan finns vid din sida genom hela planeringen. Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss