Begravningar & minnessidor

På våra minnessidor har vi samlat all information som du som anhörig behöver ta del av inför begravningen. Här finns också möjlighet att anmäla sig till en minnesstund, dela minnen och bilder samt att skicka blommor och hälsningar.
Filtrera

FAQ Fenix begravningVanliga frågor

Det är ofta svårt att hitta rätt ord när en vän eller bekant har drabbats av ett dödsfall i familjen. Ett skäl till detta är att vi idag inte har döden närvarande i vår vardag, och därför blir vi handfallna när vi konfronteras med den.

De flesta som drabbas av ett dödsfall i familjen tycker att det värsta är om ingen säger eller gör någonting. Att uttrycka sitt deltagande på något sätt är det viktigaste. Man behöver inte säga någonting alls, det kan räcka med en kram, eller att helt enkelt säga att man inte hittar några ord.

Klädkoderna för begravningar kan vara svåra att förstå, framför allt för den som aldrig varit på en begravning tidigare. Ibland är klädkoden angiven i dödsannonsen, men hur ska man klä sig när det inte finns någon klädkod angiven?

Anhöriga till den avlidna bär vit slips, övriga bär svart slips. Det är också brukligt att de anhöriga är mer formellt klädda än övriga gäster. Mörka, formella kläder, som kostym, är dock alltid ett säkert kort, oavsett vilken klädkod som är angiven i dödsannonsen.

Ibland anges “ljus klädsel” i dödsannonsen. Då är lämpliga färger beige, ljusgrått eller ljusblått. Undvik starka färger.

En begravning kan gå till på många sätt, men några saker är gemensamma mellan nästan alla begravningar.

  • Man håller ett tal eller läser ett minnesord över den döde.
  • Man läser en bön (på religiösa begravningar).
  • Man sjunger psalmer eller andra sånger.
  • En solist eller ett band framför en sång eller musikstycke.

Om du vill veta mer om begravningen i ett specifikt trossamfund, exempelvis muslimsk begravning, kan du använda sökfunktionen på vår webbplats.