Begravningsblommor

Begravningsblommor

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 31 betyg

Att ordna med en begravning utan att ha några blommor är för de flesta helt otänkbart. Blommor är ett sätt att skapa en varm atmosfär och en stämningsfull inramning till ceremonin. Begravningsblommorna kan också vara en hjälp att göra begravningen mer personlig.

Vacker inramning med begravningsblommor

Det är svårt att tänka sig en begravningsceremoni utan att samtidigt tänka på alla de fantastiska blomsterarrangemang som brukar finnas. Det är en mycket gammal tradition att köpa blommor till begravningen, och de skänker verkligen en rofylld stämning till lokalen.

På sätt och vis är blommorna en symbol för livet självt. De gror, växer och blommar för att till slut återgå till jorden de kom ifrån.

Olika sorters blommor till begravningen

Vad ska man då tänka på när man köper begravningsblommor? Det beror på om man är gäst på begravningen eller om man hör till de närmast anhöriga.

enkel ros begravning

  • Kistdekorationen, det lite större blomsterarrangemang som pryder kistan, beställs i regel av de närmast anhöriga – de som står som beställare av begravningen.
  • Om den avlidne har kremerats före begravningen sker ceremonin med urna istället för kista. De anhöriga beställer då en urndekoration istället.
  • Du som kommer till begravningen som gäst kan beställa antingen det blomsterarrangemang som kallas sorgdekoration eller en begravningskrans. Dessa kan man förse med ett begravningsband med en sista hälsning till den avlidne.
  • Som gäst är det också vanligt att man har med sig en handblomma. Dessa tar man med sig fram till kistan vid den så kallade defileringen. Det är det moment då gästerna går fram till sistan och tar ett sista avsked och lämnar en handblomma vid kistan. Handblommor eller buketter kan också beställas i förväg, och då brukar vanligtvis dessa finnas att hämta vid entrén till ceremonilokalen.

Det är inte alla som har möjlighet att närvara vid begravningen. Då kan man istället välja att få blommorna skickade till ceremonilokalen. Det kan vara en sorgdekoration eller en begravningskrans, och ofta kompletterar man med ett band där man skriver en sista hälsning.

Vilka blommor passar till begravningen?

Det korta svaret på den frågan är att det är du som väljer blommor. Det är du som planerar blomsterarrangemangen och som vet vad du tycker om eller kanske vad den avlidne tyckte om. Det finns inga som helst måsten och heller ingenting som är ”fel”.

Så tänk istället efter: är det något speciellt du vill förmedla eller något särskilt tema du skulle vilja ha? Hade den bortgångne några favoritblommor? Favoritfärg? Eller vill du skapa en viss känsla i lokalen med hjälp av blommorna? En tanke är att välja blommor som harmonierar och matchar varandra i färg.

När man väljer en bukett eller ett arrangemang kan man tänka på vad personen som gått bort tyckte om för blommor. Vet man inte det, kan man göra det mer personligt genom att t ex anknyta till en hobby eller en favoritplats.

Jag ser det som min uppgift att förklara de alternativ som finns och att sedan försöka tolka kundens önskemål. Det kan vara lättare att förklara vad man vill förmedla än hur dekorationen ska se ut, t ex ”han gillade mest trädgårdsblommor”. Då tänker jag att det kanske ske se lite vilt, växande ut och innehålla många olika slags blommor, lite gräs och rankor. Eller ”hon älskade skogen”, då väver jag in detaljer som mossa, grenar och kottar.

Det går också alltid bra att ge floristen mer fria händer och be att färger och blomsorter matchas med övriga blommor.  Då blir det en fin helhet. säger Kristina Veltkamp på systerblom.se

Blommor efter årstid

begravningsblommor bukett rosaTill viss del är vi styrda av årstiderna när vi ska välja blommor till begravningen. Varje säsong ger oss olika blommor och vissa tider på året går det kanske inte alls att få tag i de blommor och växter man helst ville ha, om man inte vill ha blommor som fraktats långväga ifrån.

Det kan alltså vara en bra idé att utgå från säsongens blommor. Det finns flera fördelar med det. Dels blir blommorna billigare, då finns lätt tillgängliga för blomsterhandlaren, och du påverkar inte miljön genom att specialbeställa blommor som måste skickas långa sträckor. Dessutom är många blommor och gröna växter känsliga för transport och miljöförändringar, och kanske börjar sloka alldeles för tidigt.

Vårens blommor

Pastell och andra ljusa färger hör verkligen våren till. Här hittar vi bland annat Liljekonvalj, Orkidé och Liljor. Andra blommor är Brudslöja, Bukettanemon, Fresia, Gerbera, Klänglilja, Krysantemum, Lejongap, Nejlika, Papegojblomma, Pion, Prärieklocka, Riddarsporre, Ros, Syren, och Tulpan.

Sommarens blommor

Sommaren är de starka färgernas tid. Då hittar vi många olika blomster med klara och starka färger. Några exempel kan vara Afrikas blå lilja, Alströmeria, Dahlia, Gentiana, Holländsk Iris, Hortensia, Kaliforniahyacint, Klänglilja, Kalla, Lejongap, Lilja, Luktärt, Pion, Riddarsporre, Ringblomma, Ros, Rävsvans och många fler.

Höstblommor

Många anser att hösten är årets vackraste årstid, och det kan vara svårt att säga emot. Den här tiden på året ser vi underbart varma toner av orange, rött, gult och brunt i alla tänkbara nyanser. Höstens alla blommor kan ge oerhört vackra och stämningsfulla arrangemang. Alströmeria, Dahlia, Flamingoblomma, Fresia, Gentiana, Gladiol, Höstvädd, Hortensia, Krysantemum, Nejlika, Protea, Prärieklocka, Ringblomma, Ros, Sommaraster är några exempel.

Vinterns blommor

Under de kalla vintermånaderna kan vi ofta se lite mörkare toner i blommorna. Ofta med dekorationer i silver eller guld. Men det är också vanligt med vita buketter så här års, som för att ta med sig en liten bit av vinterlandskapets tjusning in i ceremonilokalen. Vanliga vinterblommor är Amaryllis, Bukettanemon, Brudorkidé, Flamingoblomma, Freesia, Kaliforniahyacint, Kalla, Kapstjärna, Klänglilja, Lilja, Papegojblomma, Protea, Prärieklocka, Ros, Syren, Tulpan.

Många blomsorter finns tillgängliga över flera årstider. Exemplen ovan är angivna helt utan värderingar huruvida de passar på en begravning eller inte. Som sagt, det är bara du som kan avgöra vad som känns bäst för dig.

Dessutom kan du säkert själv hitta mängder av andra exempel.

Beställ dina begravningsblommor i god tid

Vi på Fenix hjälper självklart till med såväl val av blommor som leverans till ceremonilokalen. Du beställer de blommor och arrangemang du vill ha av oss, och vi ser till att sorgdekorationer, buketter och kransar till ceremonin, och de blomsterarrangemang som ska pryda kistan finns på plats i god tid innan ceremonin tar sin början.

Fenix – den nya tidens begravningsbyrå

En begravning handlar om så mycket mer än bara begravningsblommorna, även om de är en viktig del av ceremonin. Vi kan hjälpa dig med allt det praktiska kring begravningsplaneringen, från valet av kista och till gravsättningen. Vi kan också sköta den ibland krångliga juridiken som uppstår i samband med ett dödsfall – som t.ex. Dödsboförvaltning, bouppteckningar och arvskiften.

Låt oss ta hand om det svåra i planeringen, så att du som anhörig kan fokusera på att få en fin begravning och ett vackert avsked.

När du kontaktar oss för planering av en begravning får du från första stund hjälp av en personlig rådgivare, som finns där för dig genom hela planeringen. Du kan sköta mycket av planeringen via internet, men med stöd från din rådgivare via telefon eller personligt besök hos oss.

Du når oss alla dagar i veckan mellan 8.00 och 20.00. Slå oss en signal på 020-82 82 82. Eller skriv till oss via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss