Sorgbuketter

Sorgbuketter

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 26 betyg

Som besökare på en begravning är det vanligt att man skickar en sorgbukett som läggs framme vid kistan vid ceremonin. Normalt beställer man i förväg hos begravningsbyrån, vilka sedan levererar blommorna till kyrkan eller kapellet.

En sista hälsning med en sorgbukett

sorgbukettDet är svårt att tänka sig en begravning utan blommor. Det är en gammal och stark tradition i Sverige att smycka både lokal och kista eller urna med vackra blommor.

Som gäst på begravning har många med sig en handblomma att lägga på kistan eller ute vid graven om begravningsceremonin avslutas där. Utöver det är det också vanligt att både gäster, dödsbo och anhöriga beställer en sorgbukett eller krans att lägga vid kistan.

En sorgbukett, eller begravningsbukett som det också kallas, binds för hand på ett speciellt sätt så att blommorna sitter på samma sida. Meningen är ju att sorgbuketten ska ligga på golvet intill kistan.

Olika sorters begravningsblommor

Man använder flera olika typer av blomsterarrangemang för att dekorera lokalen under begravningsceremonin.

  • Kistdekoration: Beställs av dödsboet och är den stora sorgdekoration som ligger ovanpå kistan.
  • Kransar: En krans sägs vara en symbol för evigheten. Begravningskransar kan alla beställa, de närmast anhöriga såväl som mer avlägset bekanta. Det är normalt att t.ex. arbetskamrater och kompisar går ihop om en gemensam krans. Ofta finns en ställning till hands för att kunna hänga upp kransarna.
  • Sorgdekorationer: Ett alternativ, om man inte vill köpa en krans är att beställa en stående eller liggande sorgdekoration. De är i regel lite större än kransarna. Sorgdekorationer kan också lämnas av alla oavsett relation till den avlidne.
  • Sorgbuketter: En sorgbukett är en lite mindre variant av sorgdekorationer, och består av ett litet antal löst bundna blommor.
  • Handblomma: En handblomma kallas också handbukett, och är vanligtvis en enkel blomma och några gröna blad eller kvistar, eller en liten bukett med några få blommor. Dessa blommor lämnar man på kistan eller vid graven i samband med att man tar ett sista personligt farväl av den avlidne.

När man beställer begravningskransar, sorgdekorationer och sorgbuketter har man ofta ett band eller ett kort där man skriver en hälsning till den avlidne. Dessutom anger man namnen på de som har skickat blommorna.

Hur väljer jag blommor till sorgbuketten?

Det händer ofta att man frågar oss vad som är lämpligt att skicka. Vilka blommor passar sig och hur stor ska buketten eller kransen vara?

Svaret vi ger är alltid detsamma: Det väljer du helt själv. Här finns inga rätt eller fel, så välj något som du själv tycker är vackert. Vi på Fenix kan, precis som din lokala blomsterhandlare, ge råd och tips på vad som finns men det slutgiltiga valet är helt och hållet ditt.

Några saker att utgå ifrån kan vara den avlidnes favoritblommor – förutsatt att du vet vilka det är och att personen faktiskt hade några favoriter. En annan utgångspunkt kan vara er relation. Finns det några blommor som symboliserar er vänskap?

Årstiderna spelar också sin roll. Under vissa tider är olika sorter svårare – och dyrare – att få tag i. Men finns det något vackrare än höstens blommor i alla tänkbara varma nyanser, eller vårens ljusa färger i sorgbuketten?

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss