Begravningsprogram

Begravningsprogram

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.0/5.0 på 28 betyg

Vi får ibland frågan om det är nödvändigt att trycka upp ett begravningsprogram. Och även om det enkla svaret på den frågan är att det inte alls är ett måste, så har ett programblad mer än en funktion vid en begravning.

Ett begravningsprogram underlättar för gästerna på begravningen

begravningsprogram gröntDet är förmodligen ett flertal av gästerna som aldrig tidigare har varit på en begravning. Då kan det vara tryggt att ha ett begravningsprogram i handen, som gör det enkelt att följa med vad som händer under ceremonins gång – vilka psalmer som ska spelas, när tal ska hållas och när avskedet framme vid kistan ska ske.

Ett vackert minne

Begravningsprogrammet är inte bara en bra hjälp för vilsna begravningsgäster. Det är dessutom mycket vanligt att man tar med sig programmet hem efter ceremonin, och sparar det som ett vackert minne av begravningsceremonin och den person som avlidit.

7 saker att ha i åtanke innan du beställer begravningsprogram

Det finns några saker som kan vara bra att ha i minnet innan du beställer dina begravningsprogram hos oss.

  • Fundera på hur mycket information du vill ha med på programmet. Endast ceremoniordningen, eller vill du kanske ha med ett foto och en del personlig information om den avlidne och hans liv? Begravningsprogram går att beställa med olika antal sidor.
  • Lämna ett förslag på program till den officiant som ska förrätta begravningen, för att kontrollera att informationen är korrekt.
  • Tänk på att det tar åtminstone en halv vecka att få hem programmen. Så beställ dem i god tid, senast en vecka före begravningen.
  • Håll texten i begravningsprogrammet ”ren”. För mycket text kan göra att gästerna får svårt att följa med i ceremonins gång.
  • Tala om i programmet vad de olika musikstyckena heter och vem eller vilka som skrivit dem.
  • Om du vill skicka tackkort finns det sådana att beställa i samma design som begravningsprogrammen.
  • Det finns många motiv och storlekar att välja mellan. Bläddra gärna omkring i vår omfattande bildbank, som du hittar här.

Hur ser ett begravningsprogram ut?

Det finns inga regler för hur ett begravningsprogram ska se ut. Det är helt upp till dig som anhörig att bestämma vad det ska innehålla. Men några av de självklara uppgifterna är namn på den bortgångne och datum för födelse och död, tillsammans med ordningen i ceremonin och den musik som förekommer.

Utöver dessa kan du själv lägga till vad du önskar. Det kan vara ett foto på den avlidne, en avskedsdikt, berättelser ur livet eller vad du än tycker att du vill ta med.

Du kan ange endast musiktitlarna, eller skriva ut hela sångtexten. Det gör att alla kan sjunga med utan att behöva ta till psalmbok eller sånghäften.

Här är ett förslag på hur ett programblad för begravningen skulle kunna se ut vid en begravning enligt Svenska Kyrkans ordning.

Klockringning

Talar om att ceremonin inleds. Antingen är gästerna redan på plats inne i kyrkan eller så sker ingång under tiden klockorna ringer.

Inledningsmusik

Spelas ofta på orgel av kyrkans organist. Den kan också spelas upp från CD eller spellista.

Musikstycke

Ett valfritt alternativ, där en sång kan framföras av en solist eller spelas upp från en musikanläggning.

Psalmsång

Alla sjunger gemensamt den första psalmen.

Griftetal

Prästen håller ett tal som innehåller några personliga tankar om den avlidne och dennes liv. Han eller hon talar om hoppet om ett evigt liv och ger den avlidne välsignelsen.

Bön

Överlåtelsen

Församlingen står upp. Prästen lämnar den döde i guds händer till den sista vilan med tre skovlar mull eller med korstecknet.

Bibelläsning

Prästen läser ett stycke ur bibeln.

Psalmsång

Avskedsdikt till den avlidne

Prästen eller någon annan läser upp en dikt eller håller ett kortare tal.

Förbön

Avsked

Gästerna defilerar fram till kistan där de tar ett sista farväl och lägger en blomma på kistan.

Psalmsång

Egen vald musik

Ett extra musikstycke, uppspelat från musikanläggning eller framförd av solist.

Begravningsbönen

Prästen läser Herrens bön.

Välsignelsen

Avslutande musik

Kyrkans organist spelar ett musikstycke under tiden kistan bärs ut för att gravsättas. Präster lyser frid över den avlidne.

Klockringning

Göra egna programblad till begravningen

Är du bara något datakunnig är det inga större konstigheter att själv göra sina begravningsprogram. De flesta ordbehandlingsprogram och publiceringsverktyg kommer med färdiga mallar, där man bara fylleri den text som ska finnas med.

Oavsett om du gör dina egna program eller beställer ett via oss, så har det betydelse inom vilken trosuppfattning ceremonin ska hållas. De olika kristna samfunden har mer eller mindre fast ordning som man måste hålla sig till, medan en borgerlig ceremoni kan utformas helt efter ditt eget huvud.

Anlita Fenix för en problemfri begravning

Kontakta oss idag för gratis rådgivning! Bestämmer du dig för att planera begravningen tillsammans med Fenix, får du en personlig rådgivare från första dagen, och som sedan finns vid din sida genom hela planeringen. Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss