Sorgband

Sorgband

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 31 betyg

Att bära sorgband runt armen eller på rockslaget var förr en självklarhet. Under andra halvan av 1900-talet började denna tradition att avta för att så småningom nästintill försvinna helt. Idag är det ovanligt att man ser någon bära sorgband. Men det finns områden där det tvärtom är ganska vanligt.

Sorgband – en gammal tradition

sorgbandTittar vi tillbaka hundra år i tiden så skulle man alltid visa sin sorg när en närstående avlidit. Det gjorde man genom att bära ett sorgband runt armen. Sorgbandet bars veckorna före begravningen, och sedan i upp till ett halvår efter begravningen.

Under 50- och 60-talet förändrades utseendet något på sorgbanden, och ett nytt, smalare sorgband kom till, som bars på kavajslaget. Ytterligare ett decennium senare introducerades den så kallade sorgknappen som var en rund knapp, och bars även den på vänstra kavajslaget. Sorgknappen bars enbart av män. Den blev dock ganska kortlivad och försvann i stort sett helt under 1980-talet.

Så småningom började användandet av sorgband att minska och under många år har det varit en sällsynt syn.

Det finns dock vissa tecken på att sorgbandet är på väg tillbaka. Fler har börjat använda dem, och det finns sorgband liknande ”rosa bandet” att köpa – en modern tappning av det gamla, traditionella sorgbandet.

Sorgband i idrottens värld

Den ursprungliga traditionen i att bära sorgband var att den enskilda människan visade sin sorg. Det är som sagt ovanligt att se någon bära dem idag, men det finns ett annat område där de används relativt frekvent: i idrottssammanhang.

Inom idrotten får sorgbandet delvis en annan innebörd. Här speglar det kanske mer en kollektiv sorg än en enskild persons privata sorg. Vi kan se hela fotbolls- eller ishockeylag bära sorgbindel runt armen för att hedra en avliden lagkamrat. Några exempel på idrottsmän som burit sorgband:

  • Under Olympiska Vinterspelen 2014 i Sotji avled den norska skidstjärnan Astrid Jacobsens bror. Under skiathlon-tävlingen bar hennes lagkamrater ett svart sorgband för att visa sin sympati med Astrid. Det resulterade i en varning från IOK, internationella olympiska kommittén, som inte tyckte att det var passande.
  • Den svenska golfaren Henrik Stenson spelade 2016 en tävling bärande ett sorgband. Orsaken var att en av hans största supportrar hade avlidit i cancer.
  • Våren 2017 spelade Elfsborgs fotbollslag i sorgband, för att visa sympati med offren i en bussolycka utanför Sveg.
  • Efter ett terrordåd i Paris 2015 spelade Sverige mot Danmark i en landskamp i fotboll. Offren för dådet hedrades med en tyst minut och båda lagen spelade med sorgband.

Det finns otaliga exempel på hur man både hedrar offer för olyckor och terrordåd, såväl som avlidna lagkamrater inom idrotten. Så bruket av sorgband finns i högsta grad kvar, även om vi inte ser det så ofta i andra sammanhang.

Hos Fenix är alla goda råd gratis

Sorgbanden är möjligen på väg att komma tillbaka. Och känner du att du skulle vilja bära sorgband så kanske du kan medverka till att traditionen kommer tillbaka. Och det är ett fint sätt att hedra en avliden familjemedlem, även om man kanske inte går med sorgband i ett halvår utan bara tiden före och efter begravningen.

Väljer du att planera en begravning med oss, får du alltid en personlig rådgivare från första stund. Och har du några frågor är du välkommen att ringa oss när som helst, alla dagar i veckan mellan 8.00 och 20.00. Du når oss på telefonnummer. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss