Att välja gravsten

Att välja gravsten

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.2/5.0 på 33 betyg

Valet av gravsten anses av många vara ett av de viktigaste valen man har att göra i samband med en begravning. Att välja begravningssten kan också vara ett av de svårare besluten. Den ska stå kvar i många år framöver, och därför är det viktigt att man väljer med omsorg.

7 saker att tänka på när du ska välja gravsten

gravsten

  • Man är inte tvungen att ha en gravsten. Det kan också vara en annan typ av gravvård.
  • För att få sätta upp en gravsten krävs tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen.
  • Ta reda på vilka regler som gäller på den aktuella begravningsplatsen ifråga om gravstenens mått och utseende.
  • Ta god tid på dig innan du bestämmer dig. Det är inte bråttom.
  • Besök gärna några kyrkogårdar. Gå runt i lugn och ro för att få inspiration och idéer om vilken typ av gravsten som kan vara lämplig.
  • Text på gravstenen. Bara namn och datum eller kanske också en vers eller hälsning?
  • Välj ut en enkel gravmarkör som ska markera graven i väntan på att gravstenen monteras.
Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss

Kyrkogårdsförvaltningens bestämmelser

Det första man behöver göra är att ta reda på vilka bestämmelser som gäller för gravplatsen eller gravkvarteret. Olika kyrkogårdar har olika regler om vilka mått och vilket utseende begravningsstenar får ha. Det kan dessutom skilja sig mellan olika kvarter inom kyrkogården. Detta kan personalen på begravningsplatsen ofta vara behjälplig med.

Anledningen till dessa regler är att kyrkogårdsförvaltningen ofta vill skapa en enhetlig atmosfär och en harmonisk miljö i de olika gravkvarteren. Hur hårda reglerna är skiljer sig mellan de olika begravningsplatserna.

Om du beställer din gravsten eller annan gravvård hos oss på Fenix så hjälper vi självklart till med att ta reda på vilka regler som gäller för er aktuella gravplats.

Innan du kan montera upp en gravsten måste du lämna in en ansökan till kyrkogårdsförvaltningen. Tillsammans med ansökan lämnar du en ritning över hur gravstenen är tänkt att se ut, och därefter få du besked om gravstenen uppfyller just den begravningsplatsens bestämmelser. Det kan till exempel handla om att texten på gravstenen inte får vara olämplig, eller att stenens mått är inom ramen för bestämmelserna.

Varför gravsten?

Traditionen att resa en gravsten har funnits mycket länge. En gravsten blir egentligen det enda fysiska minnesmärket över en saknad familjemedlem eller vän. Det är gravstenen som är föremål för vår uppmärksamhet när vi besöker graven för att tala med den avlidne. Gravplatsen blir en plats för eftertanke och stillhet och minnen. Därför är vi ofta mycket noggranna när vi ska välja hur den ska se ut och vad som ska stå på den.

För många anhöriga är valet av gravsten ett av de allra viktigaste beslut man har att fatta. Självklart vill vi ju att begravningsceremonin ska vara personlig och minnesvärd, men akten är ju över relativt fort. En gravsten däremot ska pryda graven i minst 25 år och längre än så om man som gravrättsinnehavare väljer att förlänga perioden.

Du behöver inte ha bråttom med att köpa gravsten

Du kan med gott samvete ta den tid du behöver för att bestämma hur gravstenen ska se ut. Det finns inget tvång att gravstenen måste sättas upp genast. Ibland är det inte ens möjligt, då det kan vara tjäle i jorden vintertid. Dessutom måste man vid jordbegravning vänta i några månader med att sätta upp gravstenen, eftersom man måste vänta till marken hunnit sätta sig.

Däremot behöver du välja en enkel gravmarkör i trä som sitter där tills stenen kommer upp.

Så ta god tid på dig. Ett bra sätt att få lite inspiration till vilken typ av sten som passar in i ”ditt” gravkvarter är att åka runt till några olika begravningsplatser. Genom att gå runt på kyrkogårdar kan man få en bra överblick över utbudet, och du ser också hur olika material och utföranden ser ut i verkligheten.

Vi samarbetar med Edurus, som är en av Sveriges ledande leverantörer av gravstenar. På deras hemsida kan du se sortimentet och hur mycket varje gravsten kostar. Du kan också ladda ner en katalog i PDF-format.

Gravstenens utseende och material

Som vi nämnde tidigare behöver man alltså inte ha en gravsten om man inte vill. Det går lika bra med en annan typ av gravvård, t.ex. ett kors i trä eller järn, eller någon form av skulptur.

När det gäller utformning av begravningsstenar har det hänt en hel del genom åren. Förr i tiden kunde nästan alla gravstenar se nästan likadana ut, och det var ingen större variation på gravstenarna. Numera finns det ett brett utbud av olika material, form och textgravyr.

Gravstenar finns i en mängd former, både rektangulära och oregelbundna. Gravstenarna kan vara stående på höjden eller bredden, och det finns också liggande gravstenar. De finns också i form av böcker, hjärtan och många andra utseenden. Materialet är ofta granit, skiffer, marmor och kalksten.

Även när det gäller gravering av text finns det mängder av alternativ. Olika bearbetningsmetoder tillsammans med typsnitt och olika dekorer gör att man har stor möjlighet att utforma en personlig gravsten. Man kan också ha ett fotografi på gravstenen.

Det kan vara en god idé att ha gravens placering i åtanke när man väljer bearbetningsmetod för gravstenen. Om gravplatsen till exempel är under ett stort träd blir gravstenen förmodligen smutsig mycket fortare och måste rengöras ofta.

Det är stor skillnad på hur mycket underhåll en gravsten behöver. Alla stenar behöver dock rengöras ett par gånger per år, eftersom de påverkas av väder och vind. En blankpolerad yta är av naturliga skäl enklare att tvätta än en sten som är grovhuggen.

Vill du ha en gravsten som kräver minimalt med underhåll är granit ett bra val, och är också det vanligaste idag.

Textgravyr på gravstenen

Fundera på vad ni vill ha för text på gravstenen, förutom det självklara med namn och årtal. En del skriver hela datumen medan andra nöjer sig med att bara sätta ut årtalen. Namnet står i regel överst, men ibland kan man se text som ”Här vilar…” och liknande, före namnet.

Om man vill kan man låta gravera in ytterligare text på stenen. Det kan vara en vers eller dikt, eller annan text. Förr var det ganska vanligt att man skrev in yrke, och ibland kunde man se en textrad om omständigheterna runt personens död, t.ex. polismannen i slutet av 1800-talet som ”stupade på sin post”.

Beroende på vilken typ av text du väljer behöver den olika mycket underhåll. En djupförsänkt text håller sig fräsch i många år och gravstenen behöver bara rengöras med en högtryckstvätt för att bli som ny igen. Målad eller förgylld text räknar man med en period på ca 10 år innan man behöver göra om det.

Vad kostar en gravsten?

Det finns gravstenar för alla plånböcker. En enkel gravsten går att köpa från ungefär 6 000 kronor. Kostnaden beror på flera faktorer, som storlek, materialval, hur mycket text som ska graveras, och vilka tilläggsval man gör i form av dekor och andra saker. Mellan 10 000 och 20 000 är ganska vanligt. Men det finns gravstenar som kostar över 200 000 kronor.

Begagnade begravningsstenar

Ett alternativ till att köpa nytt är att köpa en begagnad gravsten. Hos många kyrkogårdar finns fina gravstenar från återlämnade eller återtagna gravrätter att köpa. De är av bra kvalitet och tål vårt klimat. En begagnad gravsten kan kosta från 500 kr och uppåt, och sedan tillkommer kostnaden för omslipning och textgravyr.

På många håll sparar man dessutom äldre gravstenar med ett kulturhistoriskt värde. Dessa kan man hyra av kyrkogården, då de gärna ser att de får finnas kvar och återanvändas.

Finns det redan en gravsten?

Det är inte alltid man behöver beställa en ny gravsten. Det kan t.ex. finnas en grav där en make eller maka redan vilar, och då gör man istället en tilläggsgravyr där man lägger till namnet på den nyss avlidne. I vissa fall kan det också vara en bra idé att renovera den befintliga gravstenen, om den har några år på nacken. Hos oss på Fenix kan du självklart få hjälp med att ordna såväl tilläggsgravyr som renovering.

Gravstenar med QR-kod

QR-kod till gravstenDet blir allt vanligare med minnessidor på internet. Där kan anhöriga samla fotografier, berättelser, filmer och mycket annat för att hedra minnet av en älskad familjemedlem.

Om du har skapat en sådan minnessida kan du låta besökare vid graven få veta det. Det görs med hjälp en så kallad QR-bricka som man fäster på gravstenen. På brickan sitter en QR-kod som innehåller adressen till din minnessida. Via en app i mobiltelefonen scannas koden på brickan och man kommer direkt till webbsidan.

Brickan är diskret, och man kan beställa den med eller utan bild.

Vi hjälper dig att välja gravsten

Det är mycket att tänka på när man ska välja gravsten. Om det är något du undrar över när det gäller gravstenar, eller om du vill ha hjälp med att beställa – tveka inte att kontakta oss!

Välkommen att ringa oss alla dagar mellan 08.00 – 20.00 på telefonnummer.

Ordna en vacker begravning

Att ordna en begravning behöver inte vara svårt. Kom igång med gratis offert och rådgivning.