Liggande gravstenar

Liggande gravstenar

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 31 betyg

Förr såg de flesta gravstenar mer eller mindre likadana ut. Idag är utbudet betydligt större. Vi ser numera gravstenar i många olika former och material. Dessutom finns det många sätt att variera ytbehandling och text. På senare år har liggande gravstenar blivit allt vanligare.

Liggande gravstenar allt vanligare

Historiskt sett har den vanligaste gravstenen varit den stående höga varianten. Under en tid var det populärt med rejält stora stenar, inspirerade av de gotländska bautastenarna. På 1930-talet såg vi för första gången på allvar hur de breda gravstenarna blev vanliga.

Idag är gravsättning med urna det allra vanligaste gravskicket eftersom nära 80% av de som avlider kremeras. Och eftersom en urngrav är mycket mindre än en kistgrav har det medfört att allt fler väljer en liggande gravsten. På vissa begravningsplatser finns det till och med bestämmelser som föreskriver stenhällar i en del gravkvarter.

Tänk på detta innan du väljer gravsten

Stor och påkostad eller en enkel liggande gravsten? Ditt val kan begränsas av att många kyrkogårdar och andra begravningsplatser kan ha specifika krav på hur din gravsten får utformas. Därför bör du först av allt kontrollera med kyrkogårdsförvaltningen vilka bestämmelser som gäller för den gravplats du har valt.

Om valet faller på en liggande gravsten bör du tänka på att inte använda målad eller förgylld text och dekor på stenen. Det krävs också lite mer underhåll på en liggande sten då den är så nära marken och lätt blir övervuxen av vegetationen. Det närmaste man kan komma en underhållsfri sten är om man väljer en polerad sten i granit med bronstext.

Olika modeller av liggande gravstenar

Även om liggande gravstenar är förhållandevis små så finns det fortfarande många sätt att variera utseende och ytbehandling. Några av de vanliga modellerna är:

  • E 001: Klassisk liggande gravsten med finhugget kantslag. En rektangulär polerad sten i granit, med försänkt och efterhuggen text.
  • E 003: Mjukt rundad liggande gravsten. En oval sten i polerad svart granit. Texten är försänkt och efterhuggen.
  • E 022: Mjukt rundat litet hjärta. Indisk blå granit som är polerad på alla sidor, med försänkt och efterhuggen text.
  • E 048: Sluttande natursten. En oregelbundet formad sten i mörkgrå granit. Text och dekor är djupblästrad med stenglans.
  • E 063: Liggande uppslagen bok. Grön granitsten med finhuggen och polerad ovansida. Sidor och fundament är mattslipade. Upphöjd text på efterhuggen botten.

Vi på Fenix Begravning har ett nära samarbete med Edurus, som är en av landets mest anlitade gravstensproducenter. Varje modell kan specialanpassas efter dina önskemål (typsnitt, dekor, ytbehandling etc.). Du kan också få dekor och text efter dina egna original. Läs mer om att välja gravsten här.

Fenix hjälper dig att välja rätt

Liggande gravsten eller klassisk stående? Vi guidar dig i det stora utbudet av gravstenar och hjälper dig utforma en personlig gravvård. Naturligtvis hjälper vi även till med att planera begravningen – du får en vacker och värdig begravning utan att behöva känna oro och stress under tiden.

Ring oss för kostnadsfri rådgivning! Vi finns här under veckans alla dagar mellan klockan 8.00 och 20.00. Slå oss en signal på telefonnummer 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss