Laga gravsten

Laga gravsten

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.6/5.0 på 27 betyg

En gravsten är gravrättsinnehavarens enskilda egendom. Det innebär ett ansvar att sköta om både den och gravplatsen. Det betyder också att man har ett ansvar för att laga gravstenen om den inte står säkert.

Laga gravstenen innan något händer

gravstenarAnsvaret som en gravrätt innebär handlar inte bara om att hålla gravplatsen i ordning, sköta om blommor och att tvätta gravstenen. Ännu viktigare är att man håller koll på gravstenen så att den inte är för dåligt förankrad i marken och sitter löst.

2012 drog kyrkogårdsförvaltningarna runt om i landet igång en massiv översyn. Man inventerade gravstenar och fann att tusentals av dem innebar en risk för besökare på kyrkogården. Och om du en dag kommer till begravningsplatsen och upptäcker att någon har vält gravstenen, så handlar det med största säkerhet inte om vandaler. Då är det kyrkogårdsförvaltningen som lagt ner stenen för att man anser att den kan välta.

En gravsten som är högre än 30 cm måste klara av en dragkraft på minst 35 kilo. De måste också ha mins två så kallade dubbar.

Är du gravrättsinnehavare av en lite äldre grav kanske du redan har fått brev hem om att du måste laga gravstenen eller ta bort den. I de fall det har varit möjligt har många valt att lägga stenen ner, som en häll.

Andra renoveringsbehov

granit gravstenMan kan behöva laga en gravsten utan att den riskerar att välta. Väder och vind sliter hårt på en gravsten, även om det varierar beroende på hur väderförhållandena är i de olika delarna av Sverige.

Ofta kan det vara lämpligt att passa på att laga gravstenen i samband med att en gravsättning sker i en befintlig grav. När en ny kista eller urna skall gravsättas gör man en komplettering av texten, och många väljer då att laga gravstenens skavanker och flagnad eller urblekt text.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss