Tvätta gravsten

Tvätta gravsten

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
3.7/5.0 på 67 betyg

Ända sedan bronsåldern har vi människor rest monument och minnesstenar över våra döda. Och på kyrkogårdar runt om i landet kan man verkligen känna historiens vingslag när man studerar gravstenarnas inskriptioner från olika tidsåldrar. Många är välvårdade medan det är nästan omöjligt att se texten på andra.

Behöver man verkligen tvätta en gravsten?

gravstenarKanske vill du att den gravsten som du har ansvaret för ska tillåtas att bli övervuxen, och bli ett monument över passerad tid. Eller så kanske du är tvärtom – putsar och fejar så fort du kommer åt och har tid? Vi tycker alla olika.

Vården av en gravsten handlar dock inte enbart om vad vi själva tycker. Många känner inte till det, men i Kulturminneslagen hittar vi följande text:

”I vården av en begravningsplats skall dess betydelse som en del av vår kulturmiljö beaktas. Begravningsplatserna skall vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde inte minskas eller förvanskas.”

Gravstenar behöver tvättas då och då för att de ska hålla länge och behålla sin vackra finish. De flesta gravstenar är av granit (granit, kvartsit, gnejs och diabas) som är ett naturmaterial. Och olika material är olika känsliga för rengöringsmedel. Åtminstone en gång per år bör man gå över stenen och ta bort smuts och påväxter.

  • Polerade ytor är relativt enkla att hålla rena. Mossor och lavar får inte så lätt fäste, och det räcker i regel med ljummet vatten och en mjuk trasa för att göra rent. Behöver du borsta så använd en rotborste – inte en stålborste. Var försiktig när du tvättar förgylld eller målad text.
  • Huggna och ”råa” ytor kan kräva lite mer omsorg. Beläggningar av alger, lavar, mossa och smuts kan lätt angripa gravstenens yta. Men även här kan man få bort dem med ljummet vatten och en trasa – om man inte dröjer för länge mellan gångerna. Sitter smutsen hårt kan man testa med ett milt rengöringsmedel.
  • Om man regelbundet rensar stenen från skräp och nedfallna löv kan man minska påväxt av alger och lavar betydligt. Lavar och alger är enklast att tvätta bort under tidig vår och sen höst, då särskilt alger växer som mest. Under den tiden är algerna mjuka och därmed lättare att få bort.
  • Vissa stenar går utmärkt att tvätta med enbart vatten och en högtryckstvätt. Men undvik att spruta på målad eller förgylld text. En högtrycksstråle är oftast alldeles för tuff mot dessa.
  • Riktigt gamla stenar kan vara mycket känsliga, och i vissa fall är de dessutom märkta som kulturminne. En sådan sten ska man kanske inte tvätta själv (de flesta gamla stenar ligger dock under kyrkogårdsförvaltningens ansvarsområde). Det bästa här är nog att anlita professionell hjälp, som t.ex. en konservator.

Tvätta gärna gravstenen – men inte med detta!

granit gravstenEn varning kan vara på sin plats här. I affärerna finns många olika typer av rengöringspreparat. Många av dem innehåller kaliumhydroxid, alltså lut. Ämnet är starkt frätande och även saltbildande. Om det bildas salt när du använder en sådan produkt kan porösa stensorter skadas då saltet tränger in i porerna. När sten torkar efter tvätt bildar saltet kristaller som i värsta fall kan spränga sönder stenen inifrån. Så läs innehållsförteckningen när du köper rengöringsprodukter!

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss