Text till gravstenar

Text till gravstenar

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 31 betyg

Att välja gravsten är för många ett svårt beslut. Och att bestämma text på gravstenen är ofta ännu besvärligare. Man vill så gärna skriva något vackert och personligt, något som speglar den avlidne och visar den kärlek vi känner.

Hur väljer man text till gravstenen?

inskription på gravstenAtt skriva eller välja en text till en gravsten är inte alltid så lätt, och för många tar det lång tid innan gravstenen kommer upp på gravplatsen – just för att man inte kan komma på det där extra fina att säga. Det enda man kommer på kanske är det uppenbara: Namn, födelsedatum och dödsdatum.

Ibland slipper man fundera på det. Det händer ofta att den avlidne redan har formulerat vad han eller hon vill att det ska stå för text på gravstenen. Då behöver man bara komplettera, om det är något ytterligare man vill skriva.

Ord av kärlek

Det traditionella är att skriva något som man tycker är vackert och väl formulerat. Det kan vara en text som beskriver den avlidne eller en strof ur någon låt som personen tyckte om. Det kan också vara en vacker dikt eller ett egenhändigt skrivet uttryck för den saknad man känner.

Citat ur livet

Om det finns något den avlidne ofta sa eller om han sa saker på ett speciellt sätt, så är det ett bra sätt att låta texten på gravstenen bli personlig. Ett träffande citat blir något unikt. Du vet, det där som alltid framkallar ett litet leende när man minns: ”Pappa sa alltid…”

Har humor en plats på kyrkogården?

Det är inte så vanligt att man skojar till det med texten på gravsten, men det händer ibland. Och visst kan det vara ett sätt att avdramatisera döden. När allt känns tungt och dystert, och det känns övermäktigt att uttrycka vad man känner, så kanske det trots allt inte är fel? Särskilt inte om den avlidne själv varit allt annat än allvarligt lagd i livet.

För inte så länge sedan gick den folkkäre musikern och skådespelaren Janne Loffe Carlsson bort. En tokstolle i livet, och det tog han med sig – på hans begravning var kistan draperad med ett tyg som hade inskriptionen ”Helikopter”. (En referens till Lasse Åbergs succéfilm ”Repmånad”.)

Men det finns ett otal exempel även på gravstensinskriptioner som är lättsamma. På en gravsten hittar vi till exempel texten ”Jag hoppades jag skulle få en pyramid”. Någon vid namn Mitchell i USA har en gravsten med texten ”Well this sucks”, och på en tredje sten står texten ”I knew this would happen”.

Fritiof Nillson Piraten har inte sitt namn på gravstenen. Istället skrev han: “Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.”

Humor på en gravsten är definitivt inte något som alla uppskattar, men förhoppningsvis blir du inte illa berörd av att vi nämner det här. Syftet med att ta upp det är helt enkelt att visa att det på intet sätt är tabu att vara lite lättsam. Inte ens på en gravsten.

Tilläggsgravyr på en befintlig gravsten

Ofta finns det redan en gravsten på plats vid graven, som när någon avlider och ska vila i samma grav som en tidigare avliden make eller maka. Då brukar man plocka ner gravstenen och lämna in den för tilläggsgravyr. Om gravstenen är lite äldre passar man ofta på att renovera den och bättra på den gamla gravyren.

Köpa begagnad gravsten

När gravrättstiden löper ut händer det ofta att den inte förnyas. Och så småningom kan man behöva återanvända gravplatsen, varpå man plockar ned gravstenen. På många håll i landet säljer kyrkan dessa begagnade stenar för under ett par tusenlappar. Hos en stenhuggare kan man sedan få den omslipad och försedd med ny gravyr.

Det är inte bråttom

Du behöver inte stressa fram beslutet om vad det ska stå på gravstenen. Kommer du inte på något till att börja med, så låt det ta den tid det behöver. En gravrätt sträcker sig normalt över 25 år, och man kan montera en gravsten när som helst under den perioden.

Att sköta om en gravsten

Gravstenar finns i många olika former och material, och de behöver således olika mycket underhåll. Har stenen en blankpolerad yta är det enkelt att hålla den ren, och det behöver heller inte göras så ofta. Grova stenar behöver i regel borstas med tvättmedel för att bli rena.

Målad eller förgylld text kan vara känslig. Den är betydligt sårbarare för väder och vind, och även vid rengöring av stenen bör man vara mycket försiktig så att man inte skadar texten.

En förgylld eller målad text kan förväntas att hålla i 8 till 10 år, beroende på väderförhållandena. Väljer du en sten av granit med bronstext får du i princip en underhållsfri gravsten.

Text på gravstenen måste godkännas

De flesta begravningsplatser har områden och kvarter med speciell utformning. De följer ett visst mönster för att det ska vara en enhetlig utformning.

Därför finns det bestämmelser, som är olika på olika kyrkogårdar. Det handlar i regel inte så mycket om texten på stenen som själva storleken och utformningen. Men naturligtvis godtar kyrkogårdsförvaltningen inte en text som är allt för extrem.

Fenix hjälper dig med begravningen

Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver hjälp med att planera en begravning. Du kan lämna allt det praktiska till oss, eller bara delar av det. Du avgör själv hur mycket du vill och orkar själv. Av oss får du tips och goda råd på vägen.

Du är välkommen att ringa oss mellan 08.00 och 20.00 alla sju dagar i veckan. Vårt telefonnummer är 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss