Gravlyktor och gravljus

Gravlyktor och gravljus

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 27 betyg

Tänd ett ljus… Tänk att en sån liten enkel gest kan förvandla det trista och dunkla, och skapa en så stämningsfull atmosfär. Och varje höst kan vi se hur gravlyktor och stearinljus lyser upp våra kyrkogårdar och skapar en fantastisk stämning.

Under de mörka höst- och vintermånaderna tänder vi ofta små ljus om kvällarna. Ibland bara för mysfaktorns skull, men också för en stunds eftertanke och för att minnas dem som inte längre finns ibland oss.

Alla Helgons Dag är en sådan dag, en dag för minnen då vi hedrar våra anhöriga med ett ljus på eller vid graven. Det här är en dag då alla våra kyrkogårdar lyser upp i ett fantastiskt hav av ljus. Och vi är många som besöker kyrkogården utan något annat syfte än att uppleva magin i alla dessa ljus och gravlyktor.

Alla helgons dag och Halloween

Det råder en viss förvirring kring de två helgdagarna, i synnerhet som de ursprungligen handlar om samma sak. Halloween startade för längesedan på Irland och i Skottland, och bottnar i tron att de döda återvände hem när vintern nalkades. Man tände därför ljus och eldar för att visa dem vägen. Seden lever fortfarande kvar – man tänder ljus, smyckar de anhörigas gravar och vakar över dem.

Numera är Halloween mer av en festkväll, och en chans för barnen att klä ut sig och knacka på hemma hos grannarna: ”Godis eller bus!”.

Diskussionerna har stundtals varit heta, och många har känt att Halloweenfirandet inte riktigt passar in i denna stund av minnen och eftertänksamhet.

Men den som vill värna om vett och etikett kan tänka så här: På fredagen, dagen före Alla Helgons Dag, kan man klä ut sig och ha en höstfest. Maskerader är till exempel mycket vanliga denna dag. Och på lördagen kan vi vara lite mer i stillhet och högtidlighålla minnet av våra bortgångna familjemedlemmar.

Att välja gravlyktor och gravljus

Gravlyktor och ljus finns för alla smaker – och plånböcker. Det gamla välkända vita gravljuset med metallock kan du hitta i en mängd olika butiker för så lite som en tia eller två. Går vi till andra änden av prisstegen kan du köpa lyxiga gravlyktor i granit för närmare 6 000 kronor.

Så det handlar mer om vad du själv mäktar med eller anser vara rätt gravlykta. Det finns alla de sorter på marknaden – allt från de små, enkla lyktorna som man ställer på marken till kompletta kit med ställning och krokar för upphängning.

Dock kan det vara en bra idé att titta lite extra på vad de olika ljusen har för brinntider. Där kan det skilja ganska mycket.

Det är tanken som räknas. Att gå till graven med kärlek i hjärtat och tända ett ljus för en förlorad anhörig eller vän betyder så mycket mer än prislappen på gravlyktan.

Levande ljus eller elektriska gravlyktor?

På senare tid har det blivit ganska vanligt med elektriska gravlyktor. En av orsakerna är såklart att de har blivit mycket billigare än tidigare. Ofta har de dessutom rejält mycket längre brinntid än levande ljus. Det finns de som har brinntider på upp emot 2 000 timmar och ännu längre. Med en elektrisk lykta behöver du heller inte tänka på att skydda lågan mot vinden.

Men många föredrar ändå de levande ljusen. Man tycker om det rogivande i en levande låga, något som aldrig går att efterlikna med elektriska ljus – även om man försöker så gott det går. Det levande ljuset känns mer ”äkta” och mer stämningsfullt.

Var köper man gravlyktor?

Utbudet är av naturliga skäl som störst under hösten och vintern. Under den här perioden kan man hitta gravljus och lyktor i nästintill alla affärer; stormarknader, lågpriskedjor, outlets, byggvaruhus, inredningsbutiker, blomsterhandlare och många fler. Chansen att du skulle misslyckas med att hitta en är faktiskt ganska liten.

De flesta begravningsbyråer kan också erbjuda ett visst sortiment av gravlyktor och gravljus.

Om Fenix Begravning

Vi på Fenix anser att det ska vara enkelt och stressfritt att ordna med en värdig och vacker begravning. Det ska heller inte kosta mer än du anser vara rimligt.

Oavsett var du bor i landet är det enkelt att planera en begravning med Fenix. All information finns tillgänglig direkt på vår hemsida, och i vårt planeringsverktyg kan du se alla priser i realtid, och välja mellan olika kyrkor och kapell i din närhet.

Ring oss så berättar vi mer! Du når oss alla dagar i veckan mellan 8.00 och 20.00 på telefonnummer 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss