Omslipning av gravsten

Omslipning av gravsten

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 28 betyg

Tid, väder och vind är alla faktorer som påverkar en gravsten. Ofta krävs en omslipning av gravstenen i samband med att man ska komplettera texten på en befintlig gravsten eller när stenen börjat förlora sitt ytskikt.

gravstenar inför omslipning

Varför lämnar man in en gravsten för omslipning?

Att man väljer att slipa om en gravsten kan ha flera orsaker.

  • När någon som avlider ska begravas tillsammans med sin make eller maka eller kanske i en större familjegrav. I det läget kan det vara en god idé att ta ner stenen och skicka in den för omslipning eller blästring, särskilt om gravstenen har stått där länge. Då slipar man rent ytan innan man kompletterar den befintliga texten.
  • Tidens tand biter hårt ibland. Så även om man inte har tänkt att komplettera med ny inskription vill man kanske fräscha upp gravsten genom att lämna in den för renovering hos en stenhuggare. Där kan man slipa rent ytan om det inte räcker med en grundlig tvätt, och sedan bättra på eller göra om texten.
  • Många kyrkogårdsförvaltningar har ett lager av begagnade gravstenar från gravar där gravrätten har löpt ut och gravplatsen återgått till huvudmannen. Dessa gravstenar säljs sedan för allt från 500 kronor och uppåt. Efter en omslipning blir gravstenen som ny igen och kan förses med en ny inskription.
  • Platsbrist. Vid gravsättning i en befintlig grav där en eller flera personen redan är begravda, kan gravstenen vara fylld av text, så att det inte finns plats att komplettera den. Och istället för att sätta upp en andra gravsten eller en liggande häll, vilket de flesta inte anser vara så estetiskt tilltalande, kan man ta ner gravstenen för att slipa om den. Därefter förser man den med förminskad eller omdisponerad text, och återställer den till det ursprungliga skicket med dekorsymboler och allt. Alternativt arbetar man om layouten så att den blir som en helt ny sten.

granit gravsten

Att tänka på:

-I samband med att man lämnar in en gravsten för att komplettera med ny text, bör man samtidigt förnya den gamla texten och eventuell dekor. Detta är för att det inte ska vara så stor skillnad mellan den gamla och nya texten. Detta gäller all text som är målad, förgylld, försänkt eller upphöjd.

– Om du har en gravsten av granit, vilket är mycket vanligt, bör du känna till att stensorten är mycket känslig för vissa ämnen, även om det är ett mycket gediget och hållbart material i övrigt. Den är känslig för olja, stearin och rost, samt hög värme.

  • Gravljus och marschaller får inte stå på eller för nära så att det kan stänka på den
  • Olja och annat fett som tillåts tränga in i graniten kan vara nästan omöjligt att få bort utan omslipning av gravstenen
  • Kransar och liknande blomsterarrangemang bör inte ligga i kontakt med stenen. Detta beror på att de ofta innehåller ståltråd, som börjar rosta efter kort tid.
Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss