Minnesstund

Minnesstund

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 30 betyg

Minnesstunden är ett tillfälle att samlas i lugn och ro efter begravningsceremonin. Det är en stund för samtal och tröst – och för minnen av den bortgångne. Ofta hålls minnesstunden i en lokal i anslutning till ceremonilokalen, men i princip kan man vara var som helst.

smörgåstårta på begravning

Varför har man en minnesstund?

Tänk dig att du är på en begravning för en nära anhörig eller kär vän. Kyrkan är fylld av människor – personer du känner väl och människor du kanske aldrig sett. Du, och alla andra, bär på er egen sorg och känslorna stormar i ditt inre. Du kan inte dela med dig av sorgen, inte tala med någon under ceremonins gång. Klumpen i halsen växer sig allt starkare.

När ceremonin är över samlas ni till en minnesstund. Och äntligen känns det som om man kan sluta hålla andan, och få landa i stillhet tillsammans med vänner och släkt.

På minnesstunden kan man prata med andra som känner likadant, dela minnen och tankar och kanske äta en bit mat medan känslostormarna saktar ebbar ut. Spänningen i kroppen har släppt.

Några saker att tänka på vid planering av minnesstunden

tårta på minnesstundEn minnesstund kräver en del planering. Här är några punkter att hålla i minnet om du planerar att hålla en minnesstund.

 • Skicka ut en inbjudan med OSA, så att du har lite koll på hur många som kommer. Då blir det enklare att planera förtäring och sittplatser vid minnesstunden. Inbjudan kan göras via dödsannonsen eller med personliga inbjudningskort.
 • Blir det många gäster? Överväg om du ska ha bordsplacering för gästerna. Ofta har de närmast sörjande ett ”eget” bord.
 • Värd för minnesstunden. Det är bra att ha någon som håller i minnesstunden, särskilt om det ska hållas tal eller framföras musik eller helt enkelt för att hjälpa gästerna tillrätta och övervaka att allt fungerar som det ska.
 • Val av lokal. Ett församlingshem eller annan lokal i anslutning till begravningsceremonin är ofta ett självklart val för minnesstunden. Men man väljer själv var man vill vara – på en restaurang, hemma, på en bygdegård, ute i naturen eller egentligen var som helst.
 • Minnesbord? Ett minnesbord bidrar till att göra minnesstunden mer personlig. Här kan man ställa fotografier och ljus, lägga blommor och kanske en gästbok där gästerna kan skriva en hälsning.
 • Förtäring. Kaffe med dopp, en bit smörgåstårta eller en trerätters middag? Det bestämmer man helt själv, men en ledstjärna kan vara tidpunkten på dagen. Tänk på att det ibland kan ha gått många timmar sedan gästerna åt något. Fundera på om du vill fixa själv eller anlita en cateringfirma.
 • Program. Gör gärna upp ett program i förväg. Det gör det enklare för värden eller värdinnan att hålla koll på tiden och att ingenting glöms bort.

Skicka inbjudan till minnesstunden

Planeringen är viktig inför minnesstunden, och inte minst gäller det att ha koll på hur stor tillströmningen blir till lokalen. Annars blir det näst intill omöjligt att planera hur många bord man ska ställa fram och hur mycket förtäring som ska ordnas.

Inbjudan kan göras, i sin enklaste form, via dödsannonsen. Nämn att en minnesstund kommer att hållas efter ceremonin, och lägg till ett OSA – ”om svar anhålles”. Man kan t.ex. skriva ”OSA önskas senast den 10/10 på tel. 000-12 34 56.

Vill man göra det lite personligare kan man skicka ut inbjudningskort till minnesstunden. Det kan vara ett bra alternativ om man t.ex. vill begränsa antalet gäster – kanske för att det är en liten lokal. Det gör det också möjligt att lägga till mer text till inbjudan än vad du kan göra i en dödsannons. Här kan man passa på att fråga om allergier och om någon önskar någon speciell kost.

Vad ska man äta på minnesstunden?

Om man tänker bjuda på förtäring är det bra att utgå från några olika faktorer.

 • Är det många långväga gäster?
 • Är ceremonin och minnesstunden över flera timmar?
 • Hur många gäster väntas komma?
 • Ska jag laga mat själv eller anlita en cateringfirma?

Genom att svara på de frågorna blir det enklare att bestämma sig för hur man ska göra med förtäring. Är det en ganska kort begravningsceremoni och de flesta har kort väg hem, kan det räcka med ”Cafe Complait”, som är en sorts buffé med kaffe, kakor och en bit tårta. Eller om man bara vill ha något enkelt att stoppa i magen.

Vill man hellre ha något lite matigare kan man istället välja smörgåstårta, vilket är ett mycket populärt alternativ, och ett mellanting mellan fika och middag. Hos oss hittar du flera varianter att välja på.

Självklart kan man också fixa fika eller mat själv. Tänk bara på att du behöver hjälp av din omgivning, för det är mycket att dona med och kan bli onödigt stressigt om man inte är några stycken som hjälps åt.

Minnesstund utan begravning

Det är inte alla som har en begravningsceremoni. Men det hindrar inte att man ändå kan träffas för en minnesstund. Man kan göra det i samband med gravsättningen eller när man sprider askan till sjöss, tillfället väljer du helt själv.

Om du vill hålla ett tal

Under begravningsceremonin kan det vara begränsade tillfällen att hålla tal eller läsa upp dikter, i synnerhet om det är en kyrklig begravning som ju har en fast ordning att följa. Under minnesstunden finns det däremot gott om tid till både tal, dikter och musik.

Om du som gäst på en begravning och efterföljande minnesstund vill hålla ett tal, eller kanske framföra musik, brukar det uppskattas. Men var noga med att i förväg höra med de anhöriga som ordnar begravningen. Det kan trots allt vara så att de inte alls vill att det ska hållas tal eller spelas någon livemusik.

Minnesstund med Fenix

Vi på Fenix hjälper gärna till att planera och förbereda minnesstunden tillsammans med er. Om vår representant finns med vid begravningen, kan denne självklart också fungera som värd på minnesstunden.

När du anlitar Fenix Begravning bestämmer du och ingen annan vad du vill ha hjälp med. Vi kan ge råd och stöd, och ta hand om alla de praktiska detaljerna kring begravningen som du känner att du behöver hjälp med.

Välkommen att kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal om hur vi kan hjälp just dig. Vill du besöka oss, så finns vi på Klarabergsgatan 35 i Stockholm. Dessutom når du oss varje dag i veckan på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se