Breda gravstenar

Breda gravstenar

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.6/5.0 på 22 betyg

Genom århundradena har våra gravvårdar ständigt förändrats. Från enkla små stenar och träkors till gravstenar stora som bautastenar och svulstiga mausoleer. Det skulle dock dröja tills en bit in på 1900-talet innan vi började se de första låga och breda gravstenarna.

Livlig diskussion om gravstenarnas utformning

I början av 1900-talet gick diskussionens vågor höga angående hur våra gravstenar såg ut. Man skrev böcker i ämnet och anordnade utställningar. Många menade på den här tiden att gravstenarna var för stora, och dessutom i alltför hög grad massproducerade.

Ungefär samtidigt började kyrkogårdarna runt om i landet att diskutera hur man kunde planera begravningsplatserna. Så småningom började gravstenarna att minska i storlek. Det hindrade dock inte de rikaste från att anlägga stora gravmonument och mausoleer.

Stockholmsutställningen 1930 anses allmänt som genombrottet för funktionalismen. Och på utställningen fanns också en gravstensutställning. Tack vare att kremeringar började bli vanligt blev det också allt vanligare med små gravvårdar och stenhällar.

Ungefär samtidigt, runt 1930, kom de första riktigt breda gravstenarna, i den mening att de var bredare än de var höga.

Gravstenar finns i många former

Det finns mycket att välja på i djungeln av gravstenar. Dels de klassiska höga och de lite lägre, stående breda gravstenarna. Dessutom finns det en mängd liggande stenar, eller hällar som de också kallas. Vi på Fenix Begravning samarbetar med Edurus, en av Sveriges mest anlitande gravstenstillverkare.

Även bland de breda gravstenarna finns det en hel del olika modeller, allt från enkla rektangulära med en namninskription till vackert snidade stenar med fotogravering och olika dekorer i marmor eller brons. Några exempel på hur de kan vara utformade:

 • E 023: Klassisk bred gravsten utan sockel. Polerade ytor med ett efterhugget motiv.
 • E 069: Hjärta, liggande på sidan med polerade ytor och försänkt text.
 • E 074: Robust sten med finhuggen spegel. Råarbetade ytor utom baksidan, som är mattslipad. Djupblästrad text i spegeln.
 • E 007: Vågformad sten med polerad fasning. Texten är försänkt.
 • E 046: Bred gravsten med rundade hörn och uttag för valfritt dekorationsföremål. Försänkt och målad text.

Samtliga gravstenar i sortimentet är av granit i varierande färger: svart, labrador, ljusgrå, indisk röd och blå, grön, rödflammig, violett, mörkgrå och vånga (en rödaktig kulör).

Man kan också välja mellan olika ytbehandlingar av graniten:

 • Polerad
 • Finslipad
 • Mattslipad
 • Flammad
 • Finhuggen
 • Pikhuggen
 • Råarbetad

När man ska välja en gravsten måste man först ta reda på vilka bestämmelser som gäller på den aktuella begravningsplatsen. Reglerna kan vara lite olika mellan kyrkogårdarna om vilka mått gravstenarna får ha. Därefter kan man börja titta på de olika modellerna som finns.

Här kan du läsa mer om vad man bör tänka på när man ska välja gravsten.

Vi hjälper dig välja gravsten

Oavsett om du vill ha en bred gravsten eller en annan utformning, kan vi på Fenix ge dig råd om vad som passar tillsammans. Vissa ytbehandlingar passar bättre än andra tillsammans med stilen på texten. Vill du t.ex. ha ett foto inblästrat på gravstenen, så går detta bara att göra på polerad svart granit.

Tveka inte att ta kontakt med någon av våra rådgivare om det är något du undrar över. Du kan ringa oss mellan 08.00 och 20.00 alla sju dagar i veckan. Vårt telefonnummer är 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss