Höga gravstenar

Höga gravstenar

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.2/5.0 på 31 betyg

På samma sätt som i många andra sammanhang följer gravstenarna trender och mode. Dels till sin utformning men också när det gäller texter och dekorationer. För handlade det mycket om vad man hade varit i livet, vilken social ställning man haft. Idag är det viktigare att berätta vem den avlidne var i livet.

Förr var det vanligt att man hade höga gravstenar med en inskription som talade om vilket yrke den avlidne haft. Direktör den och den – den sociala statusen var viktig att poängtera, och gravar och gravstenar återspeglade ofta att den avlidne haft det gott ställt i livet.

Det där har ändrats med åren. Numera kan man ju inte längre äga sin grav som var fallet förr i tiden. Och inte heller är det så vanligt att man vill framhäva rikedom och social status. Istället vill man att gravstenen ska tala om vem den avlidne var. Detta kan man göra genom att välja text och dekor som speglar vem den bortgångne var – symboler som gitarrer, duvor, båtar etc. är relativt vanligt på dagens gravstenar.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss

Att tänka på före köp av gravsten

Varje kyrkogård har sina egna bestämmelser om hur en gravsten får se ut, både vad gäller utseende och vilka mått den får ha. Så innan du börjar välja mellan de olika modellerna av liggande, breda och höga gravstenar rekommenderar vi att du tar reda på vilka bestämmelser som gäller för den begravningsplats du hat valt.

När det sedan kommer till att välja gravsten finns det många olika modeller att välja mellan. Vi samarbetar med Edurus, som är en av Sveriges mest anlitade gravstenstillverkare. Här finns en mängd olika gravstenar i granit, och dessutom finns det utrymme för personligt utformade gravstenar.

Några av de populära höga gravstenar som finns är:

  • E 015: Oregelbunden sten med finhugget kantslag. Fram och baksida är finpolerade, medan sidorna är råarbetade. Upphöjd text i spegel.
  • E 071: Liggande teddybjörn på måne. Polerad granit med upphöjd text på efterhuggen botten.
  • E 009: Klassisk vågformad gravsten. Alla sidor är polerade och texten är försänkt och förgylld.
  • E 056: Naturligt formad stående sten. Fram- och baksida är flammad och sidorna är råarbetade. Sockeln har mattslipad ovansida och råarbetade sidoytor. Text är svartmålad och försänkt.
  • E 068: Hög gravsten med fågelbad. Hela stenen är råarbetad, utom ovansidan som är polerad. Texten är djupblästrad. På ovansidan finns ett fågelbad med två sparvar i brons.

Detta är bara ett fåtal exempel. Alla stenar går dessutom att ändra efter eget tycke och smak: typsnitt, dekor etc. Här kan du läsa mer ingående om att välja gravsten.

Några ord om text och dekor

Förutom standardsortimentet kan man lägga till egen dekor och specialtext. Till exempel går det utmärkt om du vill ha text i något speciellt typsnitt eller med andra bokstäver än de latinska. Om du har ett eget fotografi eller en teckning går det också att återskapa detta på gravstenen. Det mesta är möjligt så länge ditt original är av bra kvalitet.

Fenix Begravning hjälper dig att planera begravningen

Det är inte bara valet av gravsten som kan vara besvärligt. Vi på Fenix kan hjälpa dig i varje steg av begravningsplaneringen. Ring oss för kostnadsfri rådgivning alla dagar i veckan – du når oss på telefonnummer 020-82 82 82.

Ordna en vacker begravning

Att ordna en begravning behöver inte vara svårt. Kom igång med gratis offert och rådgivning.