Catering till minnesstund

Catering till minnesstund

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 27 betyg

När man bjuder in till en minnesstund efter begravningen vill man gärna bjuda på något att äta. Det kan vara så enkelt som kaffe med dopp eller så går man ”all in” och bjuder på en trerätters middag. Allt däremellan är också okej – det finns inga måsten. Catering eller hemlagat? Det är upp till dig.

smörgåstårta på begravning

För många är minnesstunden en viktig del av begravningen. Under ceremonin svallar känslorna, tankar flyger omkring och många mår i ärlighetens namn inte så bra när de går ut genom kyrkporten efter ceremonin.

Där har minnesstunden en vital funktion att fylla. Här får vi äntligen en chans till samtal sinsemellan, något som näppeligen är möjligt under ceremonins gång. Det vore dessutom oartigt. Men när vi slår oss ned vid bordet i samlingslokalen kan vi tala med varandra – om den döde, om vår relation till henne eller honom och om våra tankar, känslor och minnen.

Catering – är det värt pengarna?

Catering kostar en slant, men det gör förvisso hemlagat också. Och genom att beställa från en cateringfirma ingår oftast allt – dukningen på bordet, mat och dryck och personal som serverar och tar hand om allting efteråt. Själv kan du luta dig tillbaka och fokusera på dina vänner och släktingar stället för att irra runt och fungera som både kypare och servitris.

Räkna med att en cateringfirma debiterar ungefär 200 kronor per kuvert. Det varierar naturligtvis beroende på vilken typ av förtäring du beställer.

Vill man istället ordna med förtäring själv får man ha i åtanke att man får sköta även borddukning, servering, diskning och städning på egen hand.

Vad ska man bjuda på?

Egentligen spelar det inte så stor roll vad man bjuder på. Vill man hålla det enklast möjligt kan man köpa in tårta och fikabröd och någon dricka, och brygga kaffe till gästerna. Då blir det inte heller så enormt mycket plock och disk efteråt.

Men man kanske ska ta med i beräkningen hur lång tid som kan ha gått sedan gästerna senast fick något i magen. Är det långväga gäster eller ceremonin och minnesstunden drar ut på tiden kan det vara lämpligt att bjuda på något lite matigare.

Här är några förslag på vad man skulle kunna bjuda på.

  • Toast
  • Kaffe med dopp
  • Smörgåstårta
  • Landgångar
  • Smørrebröd
  • Kallskuret
  • Tunnbrödsrullader
  • Rostbiff och potatissallad
  • Paj
  • Middag med varmrätt och efterrätt

Hur man kan göra måltiden personlig

tårta på minnesstundMånga cateringfirmor tar gärna emot förslag på vad som ska serveras. Och i många fall finns möjligheten att servera en måltid som på ett eller annat sätt är representativ för den avlidne.

Älskade han eller hon att fiska och spenderade stor del av fritiden på sjön? Varför inte tillaga den rätt som personen älskade mest av allt? Till minnet av en inbiten jägare kanske en viltgryta är på sin plats, och om den avlidne varit fullständigt tokig i korv med bröd och gurksallad – var inte rädd för att bjuda på korv med bröd och gurksallad! Ingen skulle ta illa upp om de vet att det är för att hedra den person ni nyss sagt farväl till.

Vill du ha hjälp med catering till minnesstunden?

Vi på Fenix hjälper gärna till med planering och genomförande av minnesstunden och den förtäring ni vill bjuda på. Vi har flera alternativ att erbjuda, som Café Complait eller en klassisk smörgåstårta. Har du andra idéer om vad du vill bjuda på ska vi göra vårt bästa för att tillgodose dina önskningar.

Välkommen att höra av dig till oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Vill du besöka oss, så finns vi på Klarabergsgatan 35 i Stockholm.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss