Minnesbok

Minnesbok

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 26 betyg

I en minnesbok kan man samla alla minnen från ett liv som varit. Med bilder på den bortgångne och från begravningen, kondoleanser och hälsningar kan man skapa ett vackert minne som alltid finns kvar.

Skapa en vacker minnesbok

minnebok efter begravningNär någon lämnar oss finns bara minnena kvar. Men med tiden bleknar också minnen, och kvar finns bara fragment av det vi sa att vi aldrig kommer att glömma. Det är så vi fungerar, och det är så tiden behandlar våra minnesbilder.

Ett fint sätt att hedra den bortgångne och att minnas, är att skapa en vacker minnesbok. Då har man något att komma tillbaka till och återuppleva stunder ur den avlidnes liv. Och när barn och barnbarn växer upp kan de själva titta på bilderna och läsa texterna för att lära känna en person de kanske bara träffat som riktigt små.

Vad ska jag fylla minnesboken med?

En minnesbok är vad du vill att den ska vara. Vissa gör en minnesbok över enbart begravningen medan andra också vill spegla vem personen var i livet. Vad du vill göra är helt upp till dig, men några idéer om vad som kan inkluderas i minnesboken kan vara:

 • Prata med familjen, vännerna och jobbarkompisarna. Be dem beskriva personen, berätta ett minne eller bidra med ett foto.
 • Skriv egna minnen och anekdoter.
 • Samla texter om den bortgångne. Kanske också eventuella texter som han eller hon själv skrivit.
 • Fotografier ur livet.
 • Spara foton från begravningen; på kistan, alla blommor och kransar, hälsningar och kondoleanskort.
 • Minnesblad och gåvobrev.
 • Ta fotografier vid minnesstunden.
 • Lägg in foton från platser den avlidne bott eller besökt.
 • Dödsannons, inbjudningar och begravningsprogram.
 • Dikter – andras eller egna.
 • Minnestal.

Du kan säkert själv komma på fler saker att ta med i minnesboken. Poängen är att det är ni anhöriga som avgör hur ni vill utforma den. Här finns inga måsten.

En annan typ av minnesbok

När man talar om minnesböcker är det inte alltid ovanstående man menar. Det finns en annan sorts minnesbok, som delvis fyller en helt annan funktion. Det är den tomma minnesboken man lägger fram under t.ex. minnesstunden. Ungefär som en sorts gästbok.

Många har ett så kallat minnesbord på minnesstunden, där man placerar ut t.ex. ett foto på den avlidne, symboler och föremål som speglar den avlidne, tända ljus etc. Många lägger också fram en minnesbok där gästerna på minnesstunden kan skriva in en sista hälsning, ett minne eller några personliga ord. Även denna typ av minnesbok blir ett vackert minne att ta fram och läsa i senare i livet.

Skapa din egen minnesbok

Om du vill, kan vi hjälpa dig att ta fram en personlig minnesbok. Vi kan till exempel ta bilder från begravningen och lägga in kondoleanser, dödsannons och begravningsprogram. Du bestämmer vad du vill ha med i minnesboken. Läs mer om det här.

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om det är något du undrar över – om begravningen eller om hur det funkar att göra en minnesbok. Vi finns här alla dagar i veckan.

Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss