Tackkort till begravning

Tackkort till begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
3.8/5.0 på 42 betyg

Efter en begravning finns en tradition att skicka personliga tackkort till alla gäster, och till alla som skickat blommor och kondoleanser. Det är naturligtvis inget tvång, men ett tackkort är en gest som uppskattas mycket.

Skicka ett tackkort efter begravningen

tackkort med blommorFör många känns det naturligt och självklart att tacka för allt deltagande i samband med en anhörigs död. Människor som stöttat i sorgen, som funnits till hands för att hjälpa till och hedrat den avlidne på begravningen eller skickat minnesgåvor till välgörande ändamål.

Det mest personliga är förstås att ringa till dem, men det kan vara en tung uppgift att ringa många personer för att tacka dem, särskilt om det handlar om många personer. Därför är det oftast bättre att skicka ett tackkort till var och en.

Vem skickar tackkort?

Det finns en ”oskriven regel” att den som är gäst på en begravning ska inte skicka några tackkort eller på annat sätt tacka de anhöriga vid en begravning. Inte heller håller en gäst några tacktal under ceremonin eller minnesstunden.

Det är de närmast anhöriga, familjen, som sänder ett tack till begravningsgästerna för visad omtanke och för att de hedrat den avlidne. Man tackar för deras närvaro under begravningen, för erbjuden hjälp och för alla de eventuella gåvor som givits.

Traditionellt sett ska tackkort skickas inom en månad efter begravningen. Men inte alla orkar ta tag i det så snart, och det är heller ingen som bryr sig ifall ett eventuellt tackkort kommer vid ett senare tillfälle.

Hur ser ett tackkort ut?

Ett tackkort kan formuleras på olika sätt. Att skriva ett unikt och personligt tack för hand är mycket uppskattat, och det allra bästa om man orkar. Känns det övermäktigt så finns det färdiga formuleringar man kan använda sig av, eller så skriver man en egen text som trycks på alla tackkort.

Formatet på ett tackkort kan variera, men det vanligaste är dubbelvikta kort i vykortsstorlek, alltså ca 10 x 15 cm. På utsidan kan man ha en symbol, ett foto på den avlidne eller bara en kort text: ”Tack för din omtanke”.

Vad man kan skriva på ett tackkort

Har du tid och ork, så är det allra bästa att skriva ett personligt formulerat tack, gärna för hand och med olika hälsning till var och en. Men det går också bra att använda färdiga formuleringar. Här är några exempel på vad man kan skriva – eller hämta inspiration från:

  • Ett innerligt tack för all vänlighet och omtanke vid NN:s bortgång
  • Vårt varmaste tack för ert deltagande och stöd vid NN:s bortgång
  • För visad omtanke, gåvor till minnesfonder och deltagande vid vår fars bortgång, framför vi vårt varmaste tack
  • Tack, alla underbara människor, för allt stöd i en svår stund
  • Vårt varma tack för visad värme och medkänsla vid NN:s bortgång
  • Utan allt stöd hade vi varit förlorade – vårt innerliga tack för all er omtanke!
  • Tack för all omtanke, alla fina blommor och ditt stöd när pappa gick bort

Personligt eller formellt? Det väljer man helt själv. Det kanske beror på vem du ska skicka det till, eller vem du själv är som person.

Hos oss på Fenix kan du få hjälp med att skicka tackkort efter en begravning. Vi kan ge förslag på formuleringar, och i vårt planeringsverktyg kan du själv bestämma hur tackkorten ska se ut.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss