Minneslund

Minneslund

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 31 betyg

1959 anlades de allra första minneslundarna i Sverige. Det skedde i Malmö och Västerås. Idag har de flesta begravningsplatserna i landet en eller flera minneslundar. Minneslunden är vad man brukar kalla ett anonymt gravskick.

minneslund med vatten

6 saker som är utmärkande för en minneslund

  • Minneslund är ett gravskick för de som har kremerats
  • Gravsättningen är anonym
  • De anhöriga medverkar inte vid gravsättningen
  • Ingen gravrättsinnehavare utses, då kyrkogårdsförvaltningen sköter om gravplatsen
  • Man kan smycka och ställa ut lösa blommor på en gemensam smyckningsplats
  • Ett mindre anonymt alternativ är askgravlunden

Vad är en minneslund?

Minneslunden är ett helt anonymt gravskick. Man märker inte ut gravplatsen och inte heller upplåtes platsen med någon form av gravrätt. Istället är det kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för att minneslundar hålls efter och är i värdigt skick.

Gravsättning sker antingen genom att man gräver ner askan eller sprider ut den över marken i minneslunden. Eftersom graven är anonym får inte de anhöriga närvara vid gravsättningen eller sätta ut ljus och andra dekorationer på platsen.

Tanken bakom minneslunden är att den ska vara en plats för stillhet och eftertanke, där man kan sitta en stund i lugn och ro.

Varför minneslund?

Det finns flera anledningar till att man väljer minneslunden vid gravsättning. Många äldre har angett att de önskar det för att deras anhöriga inte ska behöva känna sig tvungna att sköta om en grav, något som kan vara extra besvärligt om den avlidne och dennes anhöriga bott långt ifrån varandra.

Vi lever också i en tid där många av oss reser runt mycket, vilket kan göra det svårt att ta hand om en gravplats. Andra väljer minneslunden helt enkelt för att de tycker att det känns fridfullt att gå dit.

Minneslund inte bara efter kremering

minneslund med skyltMan kan faktiskt begravas i en minneslund även om det handlar om en jordbegravning. Då är det inte en minneslund per definition, utan det kallas istället för kistminneslund – eller kistlund med ett enklare namn.

I en kistlund gräver man ned kistan precis som man gör med en urna i en minneslund. Men här är inte gravplatsen anonym, och man får som anhörig gärna markera platsen med en lite gravhäll eller platta. Enskild smyckning är däremot inte tillåten – istället hänvisar man till en gemensam smyckningsplats, på samma sätt som i den vanliga minneslunden.

De första kistlundarna i Sverige anlades i Skåne, och är fortfarande ett ovanligt gravskick som inte finns på så många platser i landet.

Askgravlunden är inte lika anonym

Om man vill ha en bestämd gravplats att gå till, men ändå slippa skötsel och underhåll av graven, är kanske askgravlunden ett bra alternativ. Här får man vara med vid gravsättningen och även sätta upp en liten skylt med den avlidnes namn och födelse- och dödsdatum. Och precis som i en minneslund finns det oftast en gemensam smyckningsplats där man kan ställa ut ljus och blommor.

Minneslund eller urngrav?

Att välja hur gravsättningen ska gå till är inte alltid så enkelt, och kanske är det ibland svårt att bestämma sig. När du planerar en begravning tillsammans med oss på Fenix går vi igenom alla alternativ i lugn och ro, om du så vill, och ger dig all tid du behöver för att välja det du tycker känns bäst.

Är det något du undrar över är du hjärtligt välkommen att höra av dig till oss. Och om du vill ha hjälp med att planera en begravning så erbjuder vi kostnadsfri rådgivning alla dagar i veckan mellan 08.00 – 20.00 på telefonnummer 020-82 82 82

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss