Krematorium

Krematorium

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 27 betyg

1882 bildades Svenska Likbränningsföreningen och fem år senare utfördes den första kremationen i Sverige, då stoftet efter disponent Ernst Kjellerstedt kremerades. Det skedde i ett provisoriskt krematorium – eller likbränningsanstalt som det hette då. Men det skulle dröja 50 år innan bruket slog igenom på allvar.

krematorium ugn

Sveriges första krematorium

Det första krematoriet i Sverige som inte var ett provisorium byggdes i Stockholm 1909. Det var en kombination av krematorium och kapell, och med hjälp av en hiss sänktes kistan med den avlidne ner från våningen där kapellet låg, till bränningsrummet.

Bakom byggnationen av krematoriet på Stockholms norra begravningsplats låg Svenska Likbränningsföreningen. Och under de följande 20 åren byggde man ytterligare fyra krematorier. Föreningen bytte namn 1917, till Svenska Eldbegängelseföreningen.

1983 fick föreningen sitt nuvarande namn, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, och är Sveriges branschorganisation för begravningsverksamheten. Medlemmarna består huvudsakligen av huvudmännen för begravningsverksamheten i landet.

Kyrkans delaktighet

Det skulle alltså dröja ända till 1930-talet innan krematorier började användas mer frekvent. En stor anledning till detta var att kyrkan engagerade sig, och 1930 byggdes i Luleå det första krematoriet som finansierades med kyrkliga medel. Fram tills nu hade intresset från allmänheten varit minst sagt svalt, men tack vare att kyrkan nu var involverad i byggandet av krematorier började antalet kremeringar så sakta att öka i landet. Samtidigt försvann termen ”likbränningsanstalt” och ersattes av ”krematorium”.

Kremationer då och nu

kista kremerasTraditionen att bränna de döda har funnits runt om i världen sedan urminnes tider, så även i Sverige. Likbränning var mycket vanligt i hela Skandinavien, då den hedniska tron att elden befriar anden från köttet var vida utbredd.

När kristendomen fick fotfäste i Sverige upphörde seden med likbränning efter hand som tiden gick och man började begrava de döda i jord.

I slutet av 1800-talet kom kremeringar ännu en gång upp på dagordningen, och 1887 skedde den första kremeringen i ett provisoriskt krematorium i Örebro.

Idag finns det omkring 60 krematorier i Sverige, som tillsammans genomför över 70 000 kremationer varje år. Det betyder att ca 81% av alla som avlider kremeras.

Hur fungerar en kremation?

Vid en kremering förs den avlidne i sin kista in i en kremationsugn, som hettats upp till ca 700 – 800 grader. Såväl kistan som kroppen förbränns till aska, en process som tar ungefär en och en halv timme.

Före kremationen tar man bort föremål som kan explodera, som t.ex. pacemakers och insulindosor.

När kremeringen är klar plockar man bort föremål som inte har förbränts. Inopererade skruvar och spikar, och andra proteser hör till dessa föremål. Därefter mals stoftet till aska som slutligen placeras i en urna, tillsammans med en ID-bricka.

Myter om krematorier

De flesta vet mycket lite om vad som händer inne i ett krematorium. Och ur okunskap föds lätt en mängd rykten och myter som sprider sig som maskrosfrön för vinden. Här är ett litet axplock av myter:

  • Myt: Man placerar inte kroppen i en kista, utan kremerar kroppen som den är.
    Sanning: Dels är det förbjudet att inte använda kista, och dels är det inte praktiskt möjligt att genomföra kremeringen utan kista.
  • Myt: Man kremerar flera samtidigt.
    Sanning: Det är förbjudet enligt begravningslagen. På samtliga krematorier i Sverige är man mycket noga med att hålla isär de avlidna.
  • Myt: När man kremerar en avliden sätter de sig upp.
    Sanning: Något liknande har aldrig rapporterats.
  • Myt: Personens vikt är det mest avgörande för hur lång tid en kremering tar.
    Sanning: Normalt tar det ca 90 minuter, och det är snarare storleken på skelettet som avgör.
    (Källa)

Behöver du hjälp med att ordna en begravning?

Vi på Fenix finns här för hjälp och stöd, när du behöver det. Utan stress kan du sitta hemma vid datorn i lugn och ro och planera begravningen. Vi hjälper dig självklart också via telefon – eller om du hellre vill, genom ett personligt möte med någon av våra rådgivare.

I vårt planeringsverktyg ser du redan från början vad allt kommer att kosta. Du slipper därmed obehagliga överraskningar. Dessutom står vi hela tiden vid din sida, och hjälper dig med det du inte klarar eller orkar på egen hand. Vi hjälper dig att ordna ett värdigt, personligt avsked.

Hör av dig till oss – du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss