Begravningstal

Begravningstal

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.2/5.0 på 36 betyg

Ett begravningstal kan hållas antingen under själva begravningsakten eller ännu hellre på den efterföljande minnesstunden, om sådan arrangeras. Men vad bör man egentligen tänka på och hur planerar man ett minnestal?

Vågar jag hålla ett minnestal på begravningen?

staty talDet är inte en lätt uppgift att hålla ett begravningstal. Att uttrycka sin sorg och saknad inför andra är ju inget vi är förberedda på – eller särskilt vana vid. Här försöker vi bidra med lite råd och tips till dig som ska tala på begravningen.

Det finns några olika ”retorikknep” man kan ta till för att smycka sitt tal och göra det levande.

  • Tretal (Triader). Till exempel att beskriva personen med tre positiva ord. Ett exempel: ”Hon var en fantastisk lyssnare, empatisk mot alla och om hon hade kunnat skulle hon ha adopterat alla världens hemlösa hundar”.
  • Upprepningar. Exempel: ”Tack, dotter Karin, för att du kom på Pippi Långstrump. Och tack älskade Astrid för att du skrev. Och för att jag fick spela henne på film:” (Inger Nilsson i sitt tal på Astrid Lindgrens begravning.)
  • Jämförelser. Exempel: ”Politiker är som IKEA-möbler. De verkar så bra när man köper dem, men sen upptäcker man att det fattas skruvar här och där”. (Babben Larsson.)
  • Kontraster. Exempel: ”Han var stark men ändå bräcklig. Hans kamp var mot förtrycket och de mänskliga rättigheterna var hans mål”.

Är det alltid lämpligt att hålla tal?

Ta inte för givet att det alltid är okej att hålla tal. Det kan vara så att de anhöriga inte vill ha några tal eller att den avlidne önskat att det ska vara så. Hör du inte till den närmaste kretsen av anhöriga så bör du definitivt fråga först, om det går bra och i så fall när det är lämpligt.

Var noga med ordvalet i begravningstalet

Det är viktigt att välja sina ord när man talar. Inte bara för att du ska få flyt i texten, utan – än viktigare – för att ord kan påverka mycket. De kan ge tröst, eller de kan tynga ner. Försök gärna att ladda ditt tal med positiva ord och en ljus bild av den avlidne.

”Diana var en underbar och varm människa. Trots att hennes eget liv ofta berördes av tragedier, ingav hon så många andra i hela världen glädje och tröst. Med bara en blick eller gest som sa så mycket mer än ord visade hon oss alla djupet av sin medkänsla och mänsklighet.” (Tony Blair efter prinsessan Dianas död.)

Undvik också alltför djupa religiösa anspelningar om den avlidne själv inte var troende.

Förbered minnestalet

De flesta av oss tycker nog att det är lite obehagligt att tala inför en publik. Och just vid en begravning är det kanske extra svårt då situationen är laddad med starka känslor. Ändå är dessa känslor något man vill förmedla i sitt tal.

Så fundera ordentligt på vad du vill få fram med talet. Är det den avlidnes personlighet och livsgärningar? Minnen av vissa situationer som ni upplevde tillsammans? Budskapet kan vara i princip vad som helst, men framför det på ett respektfullt sätt. Undvik helst att prata om den dödes tillkortakommanden och misslyckanden.

Skriv ner ditt tal på papper

När du har bestämt dig för vad du vill prata om, är det dags att skriva ner alla tankar. Låt allt som dyker upp i tankarna följa med i texten – du kan redigera senare. Läs högt för dig själv och se hur lång tid det tar att läsa upp det. Ett tal bör hållas ganska kort. 2–3 minuter räcker gott och väl.

Att spela in talet är och lyssna på det är ett bra sätt att ta reda på om något låter konstigt, om du pratar för fort och att det låter begripligt i sin helhet.

Att prata om sig själv – ett vanligt misstag

Ett begravningstal handlar om den person som avlidit, inte om dig själv eller hur länge du har känt personen. Fokusera därför ditt tal på honom eller henne och inte på din roll i dennes liv. Det kan lätt bli en ”tävling” annars – vem är det som sörjer mest av oss? Du är mycket väl medveten om att de närmast anhöriga är i djup sorg, så håll ditt ego borta från ditt tal.

Får man skoja i ett begravningstal?

En begravning eller minnesstund måste inte vara helt igenom dyster och sorgsen. Det kanske till och med är önskvärt att lätta upp stämningen en aning då och då.

Att vara på en begravning är oftast förenat med sorg och starka känslor. Många upplever en så stark spänning av återhållen smärta och sorg att det gör fysiskt ont. Du anar inte vilken oerhörd lättnad det är att få släppa ifrån sig ett fnitter eller ett litet skratt mitt i allt detta dystra.

Därmed inte sagt att det är lämpligt att dra ett skämt. Men att ta upp en dråplig situation eller den gången den avlidne gjorde eller sa något galet är helt i sin ordning.

Tala från hjärtat

Säg inte saker bara för att du tror att det är något som bör sägas. Du blir skoningslöst genomskådad. Mer än hälften av vår kommunikation sker med kroppsspråk, röstläge och ansiktsuttryck. Säger du inte vad du verkligen menar så märker din omgivning det. Var ärlig. Var äkta.

Fler tips om att hålla begravningstal

Vill du fördjupa dig i hur man talar? Här är en webbplats med massor av tips, där inspiration till delar av denna text kommer ifrån: Talakuten.

Där kan du hitta massor av tips och idéer om alla sorters tal, inte bara begravnings- och minnestal.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss