Röster från ”andra sidan”

Röster från ”andra sidan”

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 27 betyg

(English)

Ny teknik låter anhöriga kommunicera med en digital avbild av den avlidne

Nu till alla hjärtans dag, då vi håller våra kära till minnes, vill vi på Fenix Begravningsbyrå avslöja vårat stora utvecklingsprojekt för allmänheten.

Ett av de största fokusområdena och samtalsämnena på Fenix Begravningsbyrå är att ständigt förbättra upplevelsen för anhöriga genom bland annat att vara smidiga och personliga i vårat sätt att hjälpa anhöriga som befinner sig i en väldigt svår situation.

Med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) arbetar vi på Fenix med att förbättra tillgängligheten av våra tjänster genom att utveckla en funktion som kommunicerar på ett personligt och relevant sätt för att kunna hjälpa anhöriga i behov de tillfällen då det inte finns någon tillgänglig rådgivare, eller i de fall då anhöriga inte vill eller har möjlighet att kommunicera direkt med oss på Fenix.

Hösten 2017 fick arbetet med att utveckla funktionen ett oväntat sidospår när man kom på att samma teknik går att använda för att härma en specifik persons idiolekt, det vill säga personens unika sätt att uttrycka sig. Strax började tankar växa fram att man skulle kunna använda tekniken för att låta anhöriga kommunicera med en digital avbild av den avlidne.

Som ett led i arbetet att utveckla funktionen vill nu Fenix arbeta tillsammans med ett antal testpersoner som vill vara med och bidra till utvecklingen av systemet så att det lär sig kommunicera på samma sätt som testpersonen. Detta kommer att ske genom att funktionen kartlägger och analyserar testpersonens sociala medier, e-post, chatt m.m. Funktionen lär sig därefter att kommunicera på samma sätt.

”Man kan säga att vi vill skapa ett levande minne av de döda som kan påminna oss om alla de små sakerna vi älskade med dem” säger Charlotte Runius, vd på Fenix Begravning.

Med nuvarande teknologi så kommer funktionen bara kunna arbeta i text, men vi har som långsiktigt mål att även låta anhöriga ha muntliga konversationer med de avlidna och kommer då erbjuda möjligheten att låta folk som vill minnas på detta vis att spela in sig själva så att vi kan få den data som krävs. Charlotte Runius fortsätter ”Alldeles för ofta kommer döden tidigare än vi hoppats, men med denna teknologi vill vi ge alla chansen att ta ett riktigt farväl eller ha ett sista gott skratt tillsammans.”

“Projektets huvudsakliga mål är fortfarande att säkerställa högre kvalitet i leveransen och i kommunikation med anhöriga – att vi med hjälp av samma teknik och koncept kan föreviga minnet från avlidna är bara en bonus” säger Charlotte Runius, vd på Fenix Begravning.

En av anledningarna till att Fenix Begravning avslöjar detta nu är att man söker tio frivilliga testpersoner från början av andra halvan av 2018. För att få högsta möjliga kvalité på utvecklingen så behöver vi så stor variation bland sökande som möjligt så vi hoppas på att se intresse från folk över hela landet. Är du intresserad så skicka en kort beskrivning av dig själv till labs@fenixbegravning.se.

För vidare frågor hör av dig till:

Charlotte Runius
VD FENIX Begravningsbyrå
charlotte@fenixbegravning.se
0708-28 36 38