Aretha Franklins begravning

Aretha Franklins begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 23 betyg

Vi följer begravningen på nära håll och uppdaterar vår rapportering löpande. 

Aretha Franklin har lämnat oss. En musiklegend, saknad inte bara av familjen. ”The Queen of Soul”, allmänt ansedd som en av världens främsta sångare alla kategorier, somnade in den 16 augusti i sviterna av långt framskriden cancer i bukspottskörteln. Aretha Louise Franklin blev 76 år gammal.

Begravningen kommer att äga rum fredagen den 31 augusti i Greater Grace Temple i Detroit. Ceremonin är endast för familj och vänner, samt vissa inbjudna gäster. Vi misstänker att gästlistan trots detta är ganska lång, då kyrkan ståtar med 4 000 sittplatser.

Visning för allmänheten

Har du vägarna förbi Detroit har du chansen att få se Aretha Franklin en sista gång. Det kommer nämligen att hållas två visningar, varav den första är öppen för allmänheten.

Charles H. Wright Museum of African American History den 28 och 29 augusti mellan kl. 9.00 och 21.00 båda dagarna. Denna visning är öppen för alla. Men vi misstänker att du som vill besöka visningen kommer att få tillbringa lång tid i kö för att få komma in.

New Bethel Baptist Church den 30 augusti. Visningen här är endast öppen för de medlemmar i församlingen som inte har möjlighet att närvara de två första dagarna.

Det är ingen slump att visningen äger rum just i New Bethel Baptist Church. Här var Arethas far C.L. Franklin pastor under åren 1946 till 1979, då han blev skjuten i sitt eget hem, under ett rånförsök. Efter flera års koma avled han i juni 1984.

På samma sätt är det logiskt att den offentliga visningen sker på just detta museum. Museum of African American History strävar efter att öka medvetenheten och kunskapen om den afro-amerikanska kulturen och dess historia i USA. Museet öppnade sina dörrar 1966 med syfte att dokumentera, bevara och utbilda människor för att inte den afrikanska historian skulle falla i glömska.

Ceremoni i musikens tecken

Med tanke på den generation hon tillhörde och den musikaliska karriären känns det alldeles självklart att begravningen kommer att bli fylld av musik. En mängd artister kommer att uppträda, bland dem finns Stevie Wonder, Faith Hill, Vanessa Bell Armstrong, Jennifer Hudson, Shirley Caesar och många andra. Självklart kommer även Aretha Franklin Orchestra och The Aretha Franklin Celebration Choir att delta i begravningsceremonin. Likaså sångstjärnans son Edward Franklin.

Begravningen ser ut att bli en hyllning till soul- och gospelmusiken, inte bara till Aretha Franklin. Och ceremonin lär vara noga planerad in i minsta detalj, med tanke på hur många som medverkar.

En rad välkända ansikten kommer också att tala under begravningsceremonin. Barndomsvännen Smokey Robinson, förre presidenten Bill Clinton, som var nära vän med Aretha, är två av dem.

Greater Grace Temple, även kallad City of David, leds av biskop Charles H Ellis III, som axlade ansvaret efter sin far David Ellis. Ellis kommer att hålla ett tal under Franklins begravningsceremoni. I ett officiellt uttalande säger han:

”Världen sörjer idag en av de mest ikoniska rösterna som någonsin har hörts från en scen. Ms Aretha Franklin är ett musikaliskt geni som gav till långt mer än bara musikindustrin. Hennes andliga övertygelse gjorde att hon gav Gud äran för hennes många talanger. Hennes religiösa rötter var djupa nog för att hon skulle vara generös mot många kyrkor och präster. Hennes inflytande var brett nog att öppna dörrarna för hundratals artister. Hennes kärlek var tillräcklig för att se förbi våra brister. Och fast hon togs emot av hela världen, kallar vi Detroit-bor henne för vår egen.”

Var kommer Aretha Franklin att begravas?

Franklin kommer att läggas till sin sista vila tillsammans med sin familj på Woodlawn-kyrkogården i Detroit. Här vilar redan hennes far, C.L. Franklin, brodern Cecil, systrarna Carolyn och Erma, och Ermas son Thomas Garrett.

Woodlawn Cemetary är en kyrkogård full av avsomnade musikaliska storheter – här vilar en rad före detta medlemmar av kända grupper som The Four Tops, The Miracles, Temptations. Gladys Knight & the Pips, för att nämna några.

Hyllningskonsert till minne av Souldrottningen

Dagen före begravningen kommer en hyllningskonsert att hållas i Chene Parks Amfiteater. Inträdet är gratis, men den som vill besöka konserten måste ändå skaffa biljett, i form av en kod som mailas till besökaren, och som sedan skannas vid entrén till parken.

Konserten beräknas hålla på i tre timmar, och över 20 artister medverkar, bland dem Gladys Knight, The Four Tops, Angela Davis och Johnny Gill.

Medborgarrättskämpen Aretha Franklin

Aretha Franklins liv var inte bara en musikalisk resa. Under hela sitt liv var hon en stark förkämpe för Medborgarrättsrörelsen i USA och tog också ställning för kvinnors rätt. Hon skänkte pengar till rörelsen och uppträdde på välgörenhetsgalor, och hennes sånger ”Respect” och ”Natural Woman” blev medborgarrättsrörelsernas kampsånger i deras strävan efter förändring.

Franklin var också djupt engagerad i indianernas rättigheter, Hon stöttade i tysthet Indigenous People i deras kamp.

Artisten Aretha Franklin

”Aretha ”Ree” Franklin är en gåva från Gud. När det handlar om att uttrycka sig själv genom sången finns det ingen som kan matcha henne. Det är hon som är orsaken till att kvinnor vill sjunga.” (Mary J Blige, 2010)

Arethas far var Clarence LaVaughn Franklin, som var pastor på New Bethel Baptist Church, och var känd för att bl.a. hjälpt sin nära vän Martin Luther King J:r att arrangera frihetsmarschen i Detroit 1963. Det var också han som lockade Aretha att börja sjunga.

Efter att ha sjungit gospel i kyrkan i några år signades hon av skivbolaget Columbia 1960, för att flytta till Atlantic Records 6 år senare. Och redan innan 60-talet var över kallades hon för ”The Queen of Soul” tack vare sin sångröst, och hennes sånger ekar i radion än idag:

  • Respect
  • Chain of Fools
  • Think
  • (You make me feel like a) Natural Woman
  • I say a little prayer

Genom åren skulle hon ha över 100 singlar på Billboard-listan, varav 17 hamnade så högt som topp 10. Plus 20 listettor på R&B Songs. Sammanlagt sålde hon över 75 miljoner skivor, och vann hela 18 Grammys.

// Charlotte Runius