Floristutbildning

Floristutbildning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 28 betyg

Blommor

Vad skulle vi göra utan alla dessa vackra blommor och gröna växter? Vi har dem i håret om sommaren. Vi sjunger om dem och lägger dem under huvudkudden på midsommar. Vi köper rosor till våra älskade, vi köper eller plockar blommor och tar med när vi besöker vänner och vi ramar in bröllop och begravningar med dem. De håller oss ständigt sällskap och deras betydelse och symbolik har följt oss ända sedan vi levde i grottor och hålor.

begravningskransKistdekoration

En blomma i håret

Kanske var det så allt började en gång. Någon fick syn på en blomma för tusentals år sedan och böjde sig fram och plockade den, för att bära den i håret. Vem vet? Och det känns frestande att dra till med den gamla klyschan ”och på den vägen är det” – för sedan dess har blommor och växter varit en så viktig del av våra liv.

Begravningsdekorationer – vårt ansvar

Ta en titt på blomsterarrangemanget här ovan. Det är inte vem som helst som klarar av att skapa en så fantastisk bukett. Men så skapas inte heller våra dekorationer och kransar av ”vem som helst”. Våra florister är välutbildade och vet vad som krävs, vare sig det gäller en enkel handblomma eller en stor och detaljrik kistdekoration.

Att skapa vackra blomsterarrangemang till en begravning är inget för den osäkre. Det kräver ett gott öga för detaljer, ett estetiskt sinnelag – och framför allt en grundlig utbildning.

Det är höga förväntningar och ett stort ansvar som vilar på våra axlar – och på den person som binder kransar, kistdekorationer och buketter. Förväntningar – för att de anhöriga väntar sig en vackert inramad ceremoni. Ansvar – för att floristen inte får en andra chans att göra rätt om det inte blir perfekt. Det måste bara bli rätt på första försöket.

Floristyrket är ett hantverk, och en grundlig utbildning är ett måste. De flesta av oss kan kanske binda ihop en enkel bukett, men steget till att jobba som florist är stort. Du ska kunna se på förhand vad som passar ihop, kunna hänga med i trender, och du ska kunna anpassa ett blomsterarrangemang så att det blir personligt – något som är viktigt i synnerhet när det gäller begravningsblommor.

Här på Fenix är vi bortskämda. Våra florister har inte bara kunnandet. De visar också dagligen att de har hjärtat med sig – i varje liten detalj.

Att utbilda sig till florist

Är då floristyrket något att satsa på? Hur stora är utsikterna är få jobb när utbildningen är klar? Lisa Ekholm, som är lärare på Munkeröds Floristutbildning, berättar att samtliga studenter i den senaste klassen hade fått klart med arbete innan utbildningen ens var avklarad. Det råder alltså en brist på florister nu, och chansen att få jobb är med andra ord nästintill hundraprocentig.

Lär dig yrket från grunden

kistdekoration rosa på kistaBegravningskrans

Varje år utbildas ett hundratal florister och de allra flesta får jobb efter utbildningen. Vissa skolor har ett intimt samarbete med handeln, och studenter varvar med fördel teori med praktik ute i butikerna.

Det finns flera floristutbildningar i Sverige. Munkeröds Floristutbildning är en av Sveriges äldsta blomsterskolor, med utbildningar i Stenungsund och Göteborg.

Är du intresserad av att jobba som florist och blomsterdekoratör, så kan du vända dig till t.ex. Munkeröds Floristutbildning, där du får en gedigen utbildning, och får lära dig allt från att göra små buketter till bröllops- och begravningsarrangemang. Skolan erbjuder såväl gymnasieutbildningar som vuxenutbildning på hel- eller deltid.