Hur lång var kön till Drottning Elizabeths kista?

Hur lång var kön till Drottning Elizabeths kista?

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
0.0/5.0 på 0 betyg

Den brittiska drottningen, Elizabeth II, avled på eftermiddagen torsdag 8 september på slottet Balmoral i Skottland. När britterna fick möjligheten att ta farväl av den monark som suttit längst på tronen någonsin i det förenade kungariket var det många som ville ta vara på tillfället. Kön till kistan sträckte sig, när den var som längst, från Westminster Hall till Southwark Park, en sträcka på 16 kilometer.

Drottning Elizabeth är den första person i Storbritannien som föräras en statsbegravning sedan Winston Churchill begravdes 1965. Hon var dessutom en mycket populär regent. 250 000 personer beräknas ha ställt sig i kö för att ta ett sista farväl.

The Queue

Elizabeth Line i LondonSom längst mätte kön 10 engelska mil (16 km), och sträckte sig från Westminster Hall till Southwark Park längre österut, och på andra sidan Themsen. Enligt uppskattningar som gjorts stod sammanlagt 250 000 personer i kön.

Kön kallades i brittiska medier kort och gott för the Queue, men faktum är att det fanns fler än en kö. Förutom den långa kön fanns en tillgänglighetsanpassad kö. Båda köerna öppnades för allmänheten kl 17.00 brittisk tid onsdag 14 september. Den tillgänglighetsanpassade kön stängde för nya köande kl 16.33 17 september, och den vanliga kön stängde kl 22.41 dagen därpå. Kistan flyttades från sin plats i Westminster Hall strax efter 6.30 på morgonen 19 september, vilket var samma dag som begravningen ägde rum.

Ett annat namn på kön var Elizabeth Line, vilket också är namnet på en pendeltågslinje som öppnades under våren 2022.

Längs vägen fanns även 500 bajamajor, och åtta första hjälpen-stationer. Det behövdes troligen, för när kön var som längst fick de sörjande köa i ungefär ett dygn. Sammanlagt behövde 2000 personer medicinsk vård i någon form, och 240 fick besöka sjukhus. Den vanligaste skadan var enligt vårdpersonal på plats huvudskador till följd av svimning.

Varför väckte kön uppmärksamhet?

Det finns flera skäl till att kön har uppmärksammats. Dess längd har setts som ett tecken på att många britter hade en personlig relation till drottningen, och på att britter är bra på att stå i kö.

Helt utan incidenter var dock inte köandet. En 19-åring åtalades för att ha ofredat två kvinnor sexuellt, innan han hoppade i Themsen. Berusade förbipasserande störde och förolämpade de köande, vilket också föranledde polisingripanden. Slutligen arresterades en 28-åring efter att han lämnat kön, sprungit fram till drottningens kista och vidrört den.

Tidigare köer

Det var inte första gången som britterna hade möjlighet att ta farväl av en monark på detta sätt. Senast det hände var vid drottningmoderns, som också hette Elizabeth, frånfälle 2002. Då stod totalt 200 000 personer i kö, och det tog ungefär fyra timmar att komma fram till kistan.

Även drottningens far, George VI, hedrades på samma sätt 1952. 305 806 personer passerade hans kista, enligt de som räknade. Andra prominenta personer som förärats denna procedur i Westminster Hall är

  • Edward VII 1910: ca 250 000 köande
  • George V 1936: ca 250 000 köande
  • Drottning Mary (Elizabeth II:s mormor) 1953: 120 000 köande