Nu erbjuder Fenix livestreaming

Nu erbjuder Fenix livestreaming

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
3.5/5.0 på 24 betyg

Att ta farväl är en viktig del i sorgeprocessen när man förlorar någon, men med dagens rådande omständigheter finns risken att man inte får den möjligheten. Fenix Begravning lanserar nu en livestreamingtjänst för begravningar så att alla ska få ta farväl av sina älskade – även om man inte kan vara med på plats.

Videotjänst som möjliggör värdiga avsked

Många begravningar ställs in till följd av det nya Coronaviruset, och allt fler väljer att inte besöka minnesstunder i rädsla för att bli smittade. För att möjliggöra värdiga avsked och samtidigt motverka smittspridning spelar Fenix in och sänder begravningar via videolänk så att fler kan delta. På så sätt får även de som befinner sig utanför Sverige eller i karantän möjlighet att ta farväl.

Lanseras runt om i Sverige

Livestreamingen av begravningar skulle egentligen lanseras i slutet av 2020, men med anledning av viruset flyttades lanseringen fram. Idag erbjuds tjänsten i Stockholmsområdet, och kommer att lanseras på fler orter runt om i Sverige mot slutet av veckan. De som inte har ork eller möjlighet att se en begravning när den sänds kan istället se en inspelad version i efterhand. Tjänsten är dessutom utformad så att den ska vara lätt att använda – även för de som i vanliga fall tycker att teknik är krångligt.

Extra försiktighetsåtgärder vid begravningar

När man befinner sig i sorg kan yttre omständigheter bli extra påfrestande. Fenix erbjuder därför trygga och smidiga lösningar utan att kompromissa med pris och kvalitet. Planering kan genomföras över internet och telefon, dessutom vidtas extra försiktighetsåtgärder vid ceremonin. I dagsläget uppmanar vi att begränsa antalet fysiskt inbjudna till de närmaste familjemedlemmarna, medan övriga släktingar och vänner deltar via videotjänsten. På så sätt kan alla inblandade känna sig trygga och slippa oroa sig över sin och andras hälsa mitt i sorgen.

Livestreamad begravning – så går det till, steg för steg

 1. Digital inbjudan
  I ett digitalt inbjudningskort informeras gästerna om att de är välkomna till en livesänd begravning. Syftet med livesändningen är att fler ska få möjlighet att ta farväl. De får en unik länk till plattformen Vimeo som de ska klicka på vid en viss tidpunkt för att delta i ceremonin.
 2. Förberedelser på plats
  Före begravningen kommer en teknikansvarig från Fenix att vara på plats och förbereda samt testköra tekniken. Vi använder kameran MEVO Plus och flera ljudupptagningskällor så att de som är där via länk ska få en så autentisk upplevelse som möjligt. Tekniken placeras diskret för att inte påverka upplevelsen för de som är där fysiskt.
 3. Gästerna anländer
  När begravningen snart ska börja anländer gästerna, fysiskt eller via den länk som skickats med i inbjudan. De närmast anhöriga bestämmer om begravningen ska vara lösenordsskyddad eller inte.
 4. Begravningsceremonin genomförs
  Under ceremonin filmas endast kista och präst / borgerlig officiant, övriga deltagare filmas endast om de går fram till kistan. Om tekniken skulle krångla finns vår teknikansvarige där, med backup i form av flera routers och extrautrustning.
 5. De som inte kan delta
  De som inte har möjlighet att delta i begravningen när den genomförs kan få en ny chans att ta farväl. Den inspelade versionen kan ligga kvar på plattformen Vimeo under en period, om det är något de anhöriga önskar.