Dödsfallsregister

Dödsfallsregister

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
3.3/5.0 på 155 betyg

Hur vet jag om en avlägsen släkting eller vän fortfarande är i livet? Och om personen har avlidit, vem som har hand om begravningen? Finns det information i något dödsfallsregister eller var hittar jag information?

läkare anmälan dödsfallsregister

Det är många som ringer till oss på Fenix och frågor om det är vi som har hand om begravningen för deras anhörige eller vän. Ibland är det faktiskt fallet, och de har hittat rätt. Men andra gånger tvingas vi hänvisa den som ringer till att söka på annat håll.

Har Skatteverket ett dödsfallsregister?

När någon avlider skall en läkare konstatera dödsfallet, och sedan omgående informera Skatteverket, som registrerar dödsfallet så fort dödsbeviset inkommit från läkaren. Det sker också när en person som varit saknad en tid dödförklaras efter beslut från Skatteverket.

Om du misstänker att en person du känner har avlidit kan du kontakta Skatteverket. Information ur dödsfallsregistret är en offentlig handling, och vem som helst kan beställa ett så kallat dödsfallsintyg för en avliden person.

Däremot finns det inte, såvitt vi kunnat utröna, ett sökbart dödsfallsregister där man kan söka efter personer.

Vem har hand om begravningen?

Hur tar man reda på vilken begravningsbyrå som har hand om begravningen? Det kan vara en tidskrävande uppgift, särskilt om man bor i en lite större stad, och det är inte alltid man känner att man kan fråga de anhöriga. Det beror ju helt på vilken relation ni har med varandra.

Familjesidan.se kan man söka efter dödsannonser. Här publiceras dödsannonser från hela landet, och du kan söka på:

  • Namn: Skriv in namnet på den du söker. Sidan svarar med en lista på alla som matchar sökningen, samt uppgifter om begravningsbyrå, födelse- och dödsdatum och i vilken tidning som dödsannonsen är publicerad.
  • Begravningsbyrå: Klicka du i rutan ”begravningsbyrå” får du fram en lista med alla begravningar som ligger hos just den byrån.
  • Tidning: Klicka i rutan för ”tidning”. Träfflistan du får visar alla dödsannonser som är publicerade i den tidningen.

Den avlidnes församling

Ett tredje alternativ till informationskälla är den församling som personen hör till. Om du vet vilken det är, kan du med ett enkelt telefonsamtal eller mail få reda på om en person du söker efter fortfarande finns i livet – eller vem som sköter begravningen, om han eller hon skulle vara avliden.

Om personen redan har begravts

Det kanske visar sig att personen du söker efter är död sedan en längre tid tillbaka. Om denne är gravsatt på någon allmän begravningsplats (och inte askan har spridits i naturen) kan man söka efter gravplatser på webbplatsen Svenska Gravar.

I skrivande stund finns information från 44 kyrkogårdsförvaltningar, och du kan söka på namn, kyrkogård, ort, förvaltning och datum.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss