Beklaga sorgen

Beklaga sorgen

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
3.4/5.0 på 104 betyg

En av de allra svåraste situationer man kan råka ut för i livet är när någon som står en nära drabbas av sorg. Den omedelbara reaktionen brukar vara att man vill besöka eller ringa till personen för att beklaga sorgen. Men vad säger man när någon dött?

Att framföra kondoleanser

kvinna sorgDe flesta av oss kan känna att det är svårt att hitta orden när vi träffar en vän eller bekant som har drabbats av ett dödsfall i familjen. Dels för att vi inte riktigt vet vad vi ska säga, men också för att det är så svårt att se en annan människa i djup sorg.

Så vad säger man när någon har dött? Först och främst finns det några uttryck och klyschor man definitivt ska undvika att säga.

 • ”Det som sker inträffar av en anledning”.
 • ”Kanske var det bäst som hände”.
 • ”Livet går vidare”.
 • ”Var stark, och försök blicka framåt”.
 • ”Det är universums vilja”.
 • ”Jag vet hur du känner det” (Nej det gör du med största säkerhet inte alls, även om du själv varit i samma situation.)
 • Ingenting alls. Alltså att man undviker den sörjande.

Alla dessa uttryck sägs såklart i all välmening, och det är bättre att säga några klumpiga och tafatta ord av medkänsla än att stå och fundera på hur orden kommer ut ur munnen. Men som sörjande är det mycket tveksamt om man kan ta till sig orden och finna någon som helst tröst i dem. Just då är det kanske bara tomma ord för dem.

Många möts av tystnad istället för kondoleanser

Förr var döden ett naturligt inslag i vardagslivet. Idag är vi inte vana vid döden, och därför står vi ofta handfallna när någon avlider och hur vi ska bemöta sorgen hos våra vänner. Och när vi inte riktigt vet vad vi ska säga blir det lätt att vi försöker ge kloka råd eller muntra upp den sörjande. Men vad vi egentligen säger då är att den sörjande ska hålla tillbaka sorgen, vilket slutar med att personen låtsas må bättre än hon eller han egentligen gör.

Att beklaga sorgen måste inte göras så besvärligt

Visa omtanke med blommor

Ett fint sätt att visa omtanke är att skicka en blomma med ett personligt meddelande.

Se utbud & priser på Interflora

Så hur ska man då göra när man pratar med någon som förlorat en närstående? Vad säger man? Till att börja med kanske uttrycket ”beklaga sorgen” inte är helt korrekt, även om det är ett gammalt invant uttryck. Det är ju inte sorgen man beklagar, den måste få finnas där. Ett lämpligare uttryck är kanske att man beklagar förlusten som orsakat sorgen.

Den enkla sanningen är att det egentligen inte finns något som är ”bra” att säga. Att försöka trösta är ingen idé. Sorgen försvinner inte av tröstande ord, och den måste få ta sin tid. Det viktiga är att du visar att du bryr dig om henne eller honom, går fram och hälsar och talar med personen.

Det viktiga är inte vad du säger eller ens att du säger något överhuvudtaget. Det räcker alldeles utmärkt att ta i hand eller ge en kram. Eller att säga ärligt att du inte vet vad du ska säga.

En sörjande människa har ett stort behov att träffa andra men ofta orkar man inte själv ta den kontakten. Så gå dit med blommor, ring eller maila eller vad som helst. Till och med den lilla gesten att skicka ett sms med en enkel text som t.ex. ”Jag tänker på dig” är oerhört uppskattat.

Tröst är alltså i princip meningslöst, åtminstone i början. Men inte heller vill man som sörjande bli lämnad ensam med sorgen. Och det finns mycket du kan säga, utan att krångla till det med konstiga formuleringar och krystade fraser.

Enkla uttryck som ”Jag blev så ledsen när jag hörde”, ”Jag beklagar din förlust”, ”Finns det något jag kan göra?”, ”Jag tänker på er”, ”Mitt varmaste deltagande”, ”Hur klarar du dig?” passar bra.

Om ni är nära vänner och du verkligen vill finnas till hands, så kan du uttrycka dig mera personligt. Fråga om ni ska ses eller erbjud din hjälp och sällskap, ta med dig mat eller fika om du besöker personen. Du kan hjälpa till med städning, åka och handla mat och mycket annat som kan kännas som oöverstigliga hinder för din vän.

Våga prata om den avlidne

Många gånger kan det kännas som ett tabu att ens nämna den dödes namn, än mindre att prata om minnen efter denne. Men det är ingen risk att du skulle råka påminna din vän om personen. Med största sannolikhet finns den avlidne i vännens tankar 24 timmar per dygn. Och att prata om din relation med den döde och vad han eller hon betydde för dig kan tvärtom kännas skönt för din vän. Att höra en annan persons tankar och minnen av en anhörig kan till och med lindra sorgen lite grann, åtminstone för en stund.

Formella kondoleanser

Om du inte känner den sörjande så väl kanske det inte alltid känns bra att vara för personlig. Då kan det vara lämpligt att skicka ett lite formellare brev eller kort med en hälsning. Texten kan vara enkla fraser som

 • Med djupt deltagande i er sorg
 • Mina varmaste kondoleanser
 • Med varmt deltagande
 • Med anledning av er fars bortgång vill jag framföra mina kondoleanser
 • Våra tankar är hos er

Finkänslig och lyhörd hjälp med begravning

Hos Fenix Begravning möts du av den djupaste respekt för den sorg du befinner dig i. Att planera en begravning med oss handlar om att ge dig den hjälp du behöver, när du behöver den. Vår ambition är att ge dig som anhörig en vacker och minnesvärd begravning utan att ska behöva känna stress och oro över allt som måste ordnas.

Du kan göra mycket eller lite på egen hand. Du avgör själv vad du orkar med, och om du så vill tar vi hand om allt det praktiska med begravningen.

När du kontaktar oss får du från första stund en personlig rådgivare, som stöttar dig och finns vid din sida hela tiden. Vill du komma igång med planeringen på egen hand hemma vid datorn, kan du klicka här för att börja planera. Många av våra kunder planerar hela begravningen med hjälp av telefon och vårt online-verktyg.

Våra rådgivare finns här på plats varje dag sju dagar i veckan, mellan 8.00 och 20.00. Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss

2 svar på “Beklaga sorgen”

  Eleonore Sahlin säger:

  Gåva till Hjärt & Lungfonden för Örjan Wirefeldt 12/2 2020
  Minnesgåva
  Mikael, Eleonore & Douglas Sahlin

  Sassa Helgstrand säger:

  Önskar dig vind i seglet

Kommentarer är stängda.