Checklista för anhöriga vid dödsfall

Det är många saker att hålla reda på och mycket som måste ordnas i samband med att en anhörig går bort. Ansvaret att göra detta faller på dödsboet, dvs. de närmast anhöriga – make, maka, sambo, barn, etc.
För att underlätta situationen för dig har vi sammanställt en praktisk checklista som ger en snabb och tydlig överblick över vad som måste hanteras.
Känner du att du behöver stöd och professionell hjälp kan du kontakta oss dygnet runt.
Steg för steg efter döden
Ta hand om den avlidne och informera berörda
Ett par saker måste prioriteras omedelbart vid ett dödsfall:

- Beställ en hämtning av avliden om dödsfallet sker i hemmet så fort som möjligt
- Ta hand om eventuella husdjur
- Informera de som berörs av dödsfallet snarast möjligt. Det inkluderar släkt, vänner, arbetsgivare, grannar och föreningar. Tänk på att du inte behöver informera myndigheter, kommun, landsting och större företag då de automatiskt informeras av Skatteverket
- Töm sopor och kylskåp
Anlita en begravningsbyrå och planera begravningen
Tänk på att begravningen ska ske inom 30 dagar från dödsfallet. Även om det går att arrangera en begravningen själv så väljer de flesta att anlita en begravningsbyrå, eftersom det är mycket att sätta sig in i och risk för onödig stress. Börja med att fundera på vilken typ av begravning ni vill arrangera. Kontakta därefter begravningsbyrån.
Du kan läsa mer om Fenix och våra tjänster i de detaljerade begravningsguider vi tillhandahåller, alternativt kontakta en av våra rådgivare och börja planera idag.
- Hade den avlidne önskemål om sin egen begravning?
- Vill ni ha en begravningsceremoni och ska det vara i kyrkan eller borgerligt?
- Vilken kyrka eller kapell? När ska ceremonin vara? Önskemål om kista, blommor och musik? Minnesstund efteråt?
- Önskar ni kremations- eller jordbegravning?
Få en överblick av dödsboets ekonomi
För att undvika onödiga kostnader i dödsboet är det viktigt att se till att dödsboet inte tar sig an onödiga kostnader. I första hand är det dödsboet som betalar för alla kostnader relaterat till dödsfallet. Du behöver ett dödsfallsintyg eller vårdnasintyg för att hantera dödsboet dom du får det via begravningsbyrån eller skatteverket.
- Säg upp avtal och abonnemang
för att undvika onödiga kostnader. Exempel: Avtal: Hyresavtal, el/gas, sophämtning, vatten & avlopp, garage- & parkeringsplats etc. Abonnemang: Telefonabonnemang, TV-abonnemang, bredband, tidningsprenumerationer etc. Föreningsmedlemskap: Idrottsföreningar, friluftsföreningar, fackföreningar,
- OBS! Betala endast räkningar om det finns medel i dödsboet att täcka alla kostnader inklusive begravningen.
Begravningen är en prioriterad kostnad. Om det saknas medel i dödsboet till begravningen så kontaktar du kommunen för att söka begravningshjälp.
- Avsluta autogiro och överföringar
så att pengar inte överförs felaktigt. Detta gör du genom att kontakta den avlidnes bank. Banken kan även hjälpa dig genomföra en investering samt uppsägning av andra banktjänster.
- Kontrollera om det finns försäkringar
som nära anhörig kan du ha rätt till ekonomisk ersättning vid ett dödsfall. Kontakta Försäkringskassan samt dödsboets privata försäkringsbolag (om sådant finnes) för att se vad som gäller. Tänk på att ersättningar kräver att du själv ansöker om dem. De sker med andra ord inte automatiskt.
Sälj/säg upp, töm och städa bostaden
Du behöver också ta hand om bostaden. Det kan vara ett tungt arbete så se till att börja i tid och tveka inte att be om hjälp vid behov.
- Sänk värme och släck lampor
som annars slösar onödigt med pengar.
- Töm och flyttstäda bostaden
- Samla in alla nycklar
till bostad, garage, båtar, semesterhus, etc.
- Ta även kontakt med potentiella vårdnadsgivare för att samla in tillhörigheter och medicin.
- Lös in hyreskontraktet eller kontakta mäklare
för försäljning av bostaden
Skicka in bouppteckning eller gör dödsboanmälan
Tänk på att bouppteckningen ska skickas till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Även om det går att göra en bouppteckning själv så väljer de flesta att anlita en jurist. Saknas det medel i dödsboet så gör man en dödsboanmälan istället för en bouppteckning. Detta görs genom kommunen där den avlidne var skriven.
- Bestäm om du vill ha hjälp av ett proffs
eller om du vill göra bouppteckningen själv. Eftersom detta är ett juridiskt arbete rekommenderas det att man tar hjälp av ett proffs, något vi på Fenix kan hjälpa dig med.
- Samla information
såsom lån eller räkningar som inte är betalda samt tillgångar såsom konton, försäkringar, värdepapper, bostad och företag.
- Upprätta en bouppteckning
inom tre månader efter dödsfallet.
- Kartlägg dödsbodelägare
och gör en eventuell släktutredning. Hantera testamentet om ett sådant finns.
- Kalla till förrättningen
där dödsbodelägarna ska delta
- Skicka bouppteckningen till skatteverket
inom fyra månader efter dödsfallet. Efter bouppteckningen genomförs ett arvskifte där den avlidnes ägodelar och tillgångar delas med efterlevande anhöriga. Detta kan göras av anhöriga eller så tar man hjälp av juristen.