Sociala medier vid dödsfall

Sociala medier vid dödsfall

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 25 betyg

Mer och mer av vår tid fylls upp av vår närvaro på internet. Hälften av alla svenskar har ett Facebook-konto, därtill kommer Twitter, Instagram och många, många andra plattformar. Hur bär vi oss åt på sociala medier och vad händer med våra konton när vi inte längre finns kvar?

Sociala medier är främsta nyhetskällan vid dödsfall

Är den traditionella dödsannonsen på väg att försvinna, och lämna plats för de sociala medierna? Klart är i alla fall att det blir allt vanligare att man meddelar omvärlden om ett dödsfall via Facebook och andra sociala medier.

Kanske är det inte så märkligt. Allt färre prenumererar på tidningar, och nås därför ändå inte av en annons i tidningen. Och i våra tider är Facebook det naturliga valet att hålla kontakt med varandra.

Sociala medier för alla behov

Vi skriver färre brev. Vi ringer allt mer sällan till varandra. Vi pratar om allt och inget på plattformar som Facebook och Twitter. Här trängs nättrollen sida vid sida med ingående beskrivningar om köttbullarna vi nyss åt till middag. Vad är då mer naturligt att vi vänder oss till de sociala medierna även vid dödsfall?

Ofta är tyvärr viljan att berätta större än eftertanken. När någon vi känner har gått bort är det så lätt att posta ett inlägg där vi uttrycker vår sorg. Man tänker inte på att flera av de anhöriga kanske inte ens vet om det, och de får reda på det genom en utomståendes inlägg på Facebook. Så tänk dig för innan du lägger ut något, och låt det gå några dagar.

Vad händer med våra konton på de sociala medierna vid dödsfall?

Sociala medier är en stor del av vårt liv, och många av oss har en mängd olika konton, inte bara på sociala medier. Och vi tänker väl inte särskilt mycket på vad som kommer att hända med dem den dagen vi inte längre finns kvar. Vissa konton stängs ner automatiskt efter en viss tids inaktivitet, men det är långt ifrån alla. På många håll finns det du skrivit och delat kvar för all framtid.

Det är mycket vanligt att inte ens vi själva har koll på vilka konton vi har på nätet. Tänk på alla gånger vi handlat på nätet, och på alla de gånger vi skapat en inloggning på olika sajter. Och när vi inte ens vet själva – hur ska då de anhöriga kunna veta vilka konton de ska ta bort?

Hur vill du att de anhöriga ska hantera dina konton när du går bort? Ska Facebook göras om till en minnessida, eller ska kontot raderas?

Om du bloggar eller driver andra webbplatser kanske de inte ska försvinna? De anhöriga kanske uppskattar att de får finnas kvar som ett minne.

Mer ingående information om olika konton på nätet finns att läsa i vår Checklista vid dödsfall.

Hitta dina konton på sociala medier och andra webbplatser

Om du är en av dem som undrar vilka konton du egentligen har skapat genom åren, kanske detta kan vara till hjälp. Det finns en relativt ny webbplats där du kan hitta alla konton du nånsin skapat (säger de) och radera dem om du så önskar. Webbplatsen heter Deseat.me

Vill du inte radera konton så kan du med hjälp av webbplatsen ändå gör en lista på alla dina konton, vilket kan vara till stor hjälp i framtiden.

Vi på Fenix hjälper dig hantera konton på de sociala medierna om du så önskar. Vi raderar konton, gör om till minnessidor etc. allt efter dina önskemål.

Slå oss gärna en signal om det är något du undrar över! Du når oss på telfonnummer:
telefonnummer.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss