Testamente (boka 30 min gratis juridikrådgivning nedan)

Testamente (boka 30 min gratis juridikrådgivning nedan)

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.5/5.0 på 25 betyg

Att skriva ett testamente är ett bra sätt att se till att dina ägodelar hamnar hos de personer du vill ska ha dem. Det är också ett sätt att avstyra eventuella framtida bråk mellan arvingarna. Särskilt viktigt är det med ett testamente om man lever i ett samboförhållande.

När bör man skriva ett testamente?

Det är alltid bra att skriva ett testamente, oavsett om man är gift, sambo eller ensamstående. Är ni gifta blir det avsevärt tryggare för din partner om du skulle gå bort, om ni har särkullbarn. Lever ni i ett samboförhållande ärver ni inte varandra automatiskt och för dig som är singel utan barn behöver du tänka över på vem som ska ärva dig, om du inte har några arvingar.

6 saker att ha i åtanke när det gäller testamente

  1. Du kan testamentera vilka tillgångar du vill, och till vem som helst. Är du singel utan arvingar gäller detta alla dina ägodelar, har du däremot barn kan du inte testamentera bort deras laglott.
  2. Lever ni som gifta ärver den efterlevande allting, såvida det inte finns ett skrivet testamente där delar av tillgångarna tillfaller någon annan.
  3. Om ni har barn som inte båda är föräldrar till, så kallade särkullbarn, har dessa rätt att få ut sitt arv omedelbart. Då kan ett testamente, eventuellt i kombination med en livförsäkring, garantera att den efterlevande kan bo kvar i ert gemensamma hus om någon av er går bort. Det går att reglera i testamente att särkullbarnen endast får ut sin laglott.
  4. Oavsett om barnen är gemensamma eller särkullbarn kan man i ett testamente ange att arvet ska vara enskild egendom. Då kan inte en framtida äkta hälft inte få del av arvet vid en eventuell skilsmässa.
  5. Som sambo har man bara rätt till hälften av bostad och annat bohag som ni har skaffat för gemensamt bruk. För att man som sambo ska kunna ärva måste det finnas ett testamente.
  6. Om det inte finns några arvingar går tillgångarna till Allmänna arvsfonden. Vill du att dina tillgångar ska gagna någon annan behöver du skriva ett testamente.

Vilka krav ställs på ett testamente?

Ett testamente kan se ut ”hur som helst”. Du kan skriva det på ett helt vanligt papper och det behöver inte vara någon jurist inblandad.

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara nedskrivet, och bevittnat av två personer som inte är jäviga – det vill säga en släkting till dig eller någon som är arvinge eller nämns i testamentet. Vittnena måste också vara minst 15 år gamla, och vid sina sinnens fulla bruk.

Testamentet blir giltigt i samma stund som det är undertecknat och bevittnat.

Förvara testamentet på säker plats

Eftersom testamentet inte måste registreras hos någon myndighet behöver det förvaras på en säker plats, kanske hos en begravningsbyrå eller ett företag som erbjuder denna tjänst. Att förvara det hemma i byrålådan kan vara vanskligt. Det är lätt att det kommer bort eller glöms av – eller till och med borttaget av någon ohederlig arvinge som anser sig felaktigt behandlad i testamentet.

Vad säger lagen om testamenten? Om du vill gräva djupare bland regler, lagar och bestämmelser kan du ta en titt här: Ärvdabalken i Svensk Författningssamling.

Boka 30 min gratis juridikrådgivning nedan


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.