Juridik vid dödsfall

Juridik vid dödsfall

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 27 betyg

Det juridiska är i de flesta sammanhang en snårig urskog som är svår att överblicka. Och juridiken vid ett dödsfall är många gånger så komplicerad att man måste ta hjälp av en erfaren jurist för att få ordning på alla dokument och handlingar som ska upprättas.

Juridik vid dödsfall – de 7 viktigaste sakerna du bör veta

avtal juridik begravning

  1. Dödsboets förvaltande. Det är mycket som behöver göras rent praktiskt vid ett dödsfall. Bostaden kanske ska tömmas och städas, posten ska tas om hand, husdjur placeras om och vissa räkningar ska betalas. Här kan du läsa mer om städning av dödsbo och förvaltning av dödsbo.
  2. Dödsboanmälan. Om det inte finns mer tillgångar i dödsboet än att det räcker till att betala begravningskostnaderna, kan en dödsboanmälan ersätta en bouppteckning. Man ansöker om detta i den kommun där den avlidne var skriven. Finns det en tomträtt eller fastighet i dödsboets tillgångar måste dock alltid en bouppteckning upprättas. Läs mer om dödsboanmälan här.
  3. Bouppteckning. I bouppteckningen fastslås vilka som ärver den avlidne, och vilka som räknas som efterarvingar och dödsbodelägare. Här redovisas också den avlidnes tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska upprättas senast tre månader efter dödsfallet och skickas in till Skatteverket inom en månad efter det. Läs mer i vår artikel om bouppteckning.
  4. Bodelning. När en av makarna inom ett äktenskap avlider gör man oftast en bodelning. I en bodelning fördelas tillgångarna mellan den efterlevande makan och den avlidnes andra arvingar och testamentstagare. Mer om bodelning.
  5. Arvskifte. Efter bouppteckning och bodelning är det dags att genomföra ett arvskifte. Det är ett skriftligt avtal mellan dödsbodelägarna där man reglerar hur tillgångarna ska fördelas mellan dem. Arvskiftet kan genomföras först när dödsboets alla skulder är betalda. Läs mer om arvskifte.
  6. Samboavtal. Sambolagen ger en viss rätt till bodelning mellan sambor. Om man istället vill att var och en av samborna behåller sin egen egendom kan man avtala bort alla eller vissa av reglerna i sambolagen genom att skriva ett samboavtal. Här kan du läsa mer om samboavtal.
  7. Testamente. Se till att din kvarlåtenskap går till de som du vill ska ärva dig. Det går att styra mycket själv via ett testamente, så att de personer, organisationer eller företag man önskar får ens kvarlåtenskap. Läs allt du behöver veta om testamente.

Andra juridiska frågor vid ett dödsfall

Den snåriga juridiken vid ett dödsfall är i sig en bra anledning att anlita en begravningsbyrå. Det är mycket att tänka på och lätt att man missar något viktigt. Dessutom har många svårt att hantera de juridiska aspekterna som uppstår.

Särkullbarn i ett förhållande är en av dessa frågor som ställer till problem för många. Gemensamma barn får inte ut sitt arv förrän båda makarna har gått bort, medan ett särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt. När man har särkullbarn kan man om man vill skriva ett testamente där man begränsar hur mycket de kan få i arv. De förlorar inte arvsrätten helt, men de ärver inte mer än sin laglott, vilket är hälften av arvslotten. Det är extra viktigt att skriva ett testamente om man vill att ens sambo soka få ärva, eftersom sambor inte ärver varandra vid dödsfall.

Generellt sett så gäller det att tänka efter före, när det kommer till de ekonomiska aspekterna. Med hjälp av testamenten, samboavtal, äktenskapsförord och livförsäkringar kan man skydda varandra betydligt bättre än om man inte gör någonting alls.

Fenix hjälper dig tillrätta med juridiken vid ett dödsfall

Våra erfarna jurister kan hjälpa dig med alla de besvärliga frågeställningarna kring juridiken vid dödsfall. Vi kan upprätta bouppteckningar, göra ett arvskifte, ta hand om förvaltningen av dödsboet och mycket, mycket annat – sådant som du själv kanske inte kan eller orkar ta tag i på egen hand.

Hör av dig till oss om hur vi kan vara till hjälp. Du når oss alla dagar i veckan på telefonnummer 020-82 82 82. Vi kanske också ordna med ett personligt möte på många orter i landet.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss