Billig Begravning

Billig Begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.1/5.0 på 37 betyg

Att tänka på kostnaderna när man planerar begravningen är inte ”fult”. En billig begravning kan vara precis lika stämningsfull och vacker som en påkostad ceremoni. Och man visar inte mer kärlek och respekt för den döde bara för att prislappen skjuter i höjden.

bårtäcke utomhus

Respekt för den avlidnes egna önskemål

En av de första frågorna som brukar dyka upp i samband med att någon dör är om det finns någon uttalad sista vilja. Det kan finnas i form av ett ifyllt formulär, eller så kanske hon eller han har berättat om sina tankar för de anhöriga. Och väldigt ofta vill man faktiskt att kostnaderna för begravningen ska hållas nere så mycket som möjligt. Det är bara vi anhöriga som tycker att det kan kännas dumt att jaga kostnader när det gäller en begravning.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss

10 tips för en billigare begravning

Det är alltså inte alls tabu att tänka på pengarna när du planerar en begravning. Och det finns många sätt att hålla priset nere utan att begravningen för den skull blir respektlös eller ovärdig. Här är några tips på vad du kan göra:

  1. Beställ en enkel kista. Det finns enastående vackra och påkostade kistor som är omsorgsfullt bearbetade och behandlade. Men priset brukar vara därefter också; uppåt 40 000 och ännu mer. Om du istället väljer en kista i obehandlad furu hamnar prislappen på bara drygt 4 000 kronor. Då får du ändå en kista som är vacker i all sin enkelhet. Och om du är lite händig, kan det vara intressant att veta: man får tillverka sin egen kista om man så vill. Tänk bara på att det är vissa villkor som måste uppfyllas.
  2. Sy ditt eget bårtäcke. Du kan i regel låna ett bårtäcke för ceremonin av församlingen. Nackdelen är att du inte får lägga blomsterarrangemang på kistan eftersom det kan förstöra bårtäcket. Där är man hänvisad till att lägga kistdekorationerna på golvet i stället. Ett vackert bårtäcke gör ju också att det inte spelar någon roll alls, vilken kista du har valt. Men att låna ett bårtäcke är ju så klart billigare.
  3. Ta en aktivare del i begravningsplaneringen. Du kan spara ganska mycket pengar på att göra mycket själv, i den mån du orkar och hinner. Du kan t.ex. själv sköta kontakten med präst eller annan officiant, hjälpa till vid kistläggning, transportera kistan, ta emot gästerna vid begravning, och mycket annat. Det du inte vill göra själv tar vi självklart hand om åt dig.
  4. Blommor. Att beställa kistdekorationer och andra arrangemang hos en blomsterhandlare kostar en del. Plocka egna blommor (eller köp) och gör dina egna blomsterdekorationer.
  5. Tillverka din egen gravsten. En gravsten kan kosta allt mellan 4 000 kronor och mer än 20 000. Därtill kommer priset att gravera in texten. Om du tillverkar din egen gravsten behöver du bara betala för själva inskriptionen.
  6. Spela på ceremonin. Det är vanligt med solosång under begravningsceremonin. Och att hyra in en professionell musiker är inte alls nödvändigt. Kanske finns det någon i familjen eller vänkretsen som kan sjunga på begravningen?
  7. Skriv din dödsannons själv. Det allra billigaste sättet att sprida informationen om att en anhörig har dött till släkt och vänner är att sprida den själv. Fråga oss gärna om vad den bör innehålla och sätt ihop annonsen själv i datorn. Sedan kan du skicka ut annonsen till nära och kära via epost och/eller sociala medier.
  8. Laga din egen mat. Man kan hoppa över minnesstunden helt, men de flesta uppskattar att träffas en stund efter ceremonin och tala med varandra, något som kanske inte är möjligt under begravningen. Och istället för att anlita en cateringfirma så kanske ni kan hjälpas åt att laga till en enklare förtäring att bjuda på. Eller det kanske fungerar fint med lite fika?
  9. Var din egen begravningsförrättare. Vid en kyrklig begravning är det en präst som leder ceremonin, och det går inte att rucka på. En borgerlig begravning är dock annorlunda. Där bestämmer de anhöriga helt och hållet över ceremonins utformning. Och det är faktiskt inte så ovanligt att de anhöriga själva fungerar som officianter under begravningsakten.
  10. Utan ceremoni? Ett ännu billigare alternativ är att gravsätta kistan eller urnan direkt, utan att man håller någon ceremoni alls i samband med begravningen. Det här kan vara en känslig fråga, och du kanske säger ”men inte kan man ha en begravning utan en ceremoni?”. Men det är fullt möjligt, även om det inte är så vanligt ännu. Det kan ju också vara så att man vill vänta ett tag med ceremonin och hålla den vid ett senare tillfälle. Kanske för att ge anhöriga som bor utomlands tid att komma hem, eller för att vänta in sommaren så att man kan hålla en ceremoni utomhus.

Många vill att deras begravning ska vara billig

Det är mycket som kostar pengar i samband med en begravning, och ju mer arbetsuppgifter ni som anhöriga kan utföra själva, och ju fler av de saker som behövs som ni själva kan tillverka, desto billigare blir begravningen. Det är också viktigt att du kommer ihåg att en billig begravning är minst lika värdig och respektfull som en påkostad. Dessutom är det ofta ganska troligt att det är i enlighet med den avlidnes önskan.

Det kan också vara en viktig del i sorgearbetet.

Ordna en vacker begravning

Att ordna en begravning behöver inte vara svårt. Kom igång med gratis offert och rådgivning.