Klädsel vid begravning

Klädsel vid begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 33 betyg

Klädkoder vid begravningar kan vara ett stort orosmoment för många. Vad ska jag ha för klädsel vid begravningen? Tänk om jag kommer helt fel klädd? Vad innebär det egentligen när det står ”ljus klädsel” på inbjudningskortet eller i dödsannonsen?

Välj rätt klädsel vid begravningen

Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska ha på sig för kläder vid en begravning. Och särskilt om man aldrig har varit på en begravning förut, är det lätt att känna sig lite osäker. Det händer ofta att de anhöriga inte anger någon klädkod alls, och dessutom skiljer man något på klädsel beroende på om man är nära anhörig eller inte.

Så först av allt bör man veta om man räknas som nära anhörig. Dessa är:

  • Make eller maka, eller partner
  • Söner och döttrar
  • Barnbarn
  • Mor och far
  • Systrar och bröder
  • Mor- och farföräldrar
  • Svärmor och svärfar
  • Svägerska, svåger och måg
  • Syskonbarn
  • Kusiner
  • Bonusbarn

Är du man och hör till de närmast anhöriga är det vit slips som gäller. Övriga begravningsgäster bär svart slips. När det gäller klädseln i övrigt är det vanligt att de närmast anhöriga är mer formellt klädda till begravningen än vad man kanske kräver av övriga gäster.

En man som vill klä sig ”rätt” bär svart kostym, vit skjorta och slips och svarta strumpor och skor. Kvinnorna har, som i alla sammanhang, större valmöjligheter. Det formella kan vara en svart sorgklädsel, kanske med inslag av vitt i detaljerna. Det kan vara en mörk kavaj med svarta byxor, eller en svart klänning. Det betraktas dock inte som fel att bära även andra färger, i synnerhet om begravningen sker på sommaren.

Frack vid begravning är ett minne blott

Förr var man betydligt striktare när det gäller klädseln vid begravningar. Bland annat skulle männen bära en mörk frack, svart väst och svarta ”benkläder”. Man bar också en stärkt vit skjorta med snibbkrage, vit rosett och svarta handskar och skor. På huvudet hade mannen en cylinderhatt. På 1950-talet dog användandet av frack ut, och klädseln har sedan dess blivit allt mindre strikt.

När ingen klädsel för begravningen anges i dödsannonsen

Om man som anhörig vill att begravningsgästerna ska följa en viss klädkod brukar man ange detta i dödsannonsen eller i inbjudan. Men även om man inte anger någon klädkod betyder inte det att man tar på sig vad som helst. Står ingen klädkod betyder det egentligen att man gör rätt i att bära mörk klädsel.

När ingen klädkod har angetts, varken i annons eller på inbjudningskort, innebär det att alltid att du bör klä dig i lite mörkare, diskreta färger. Det är i det här fallet inte tvunget att bära svart, utan det går bra med grå, blå och andra färger i mörka nyanser. Bruna toner bör i allmänhet undvikas. Männen bär föredragsvis en vit skjorta, och kvinnorna kan gärna ha en vit blus under en mörk kavaj eller jacka. Man bär aldrig en svart skjorta eller blus.

Färg på begravningsklädsel vid ljus klädsel

Om de anhöriga har angett att gästerna ska bära ljus klädsel, betyder det ofta att man inte vill att begravningen ska ha en allt för dyster och mörk inramning. Klädkoden innebär i klartext att man kan bära milda färger i lite ljusare toner än annars. Här passar det utmärkt att bära kläder som går i beige, ljusgrått, ljusbrunt, ljusblått och liknande nyanser. Dock bör man undvika att bära helt vitt eller starkare färger som klargult eller starkt rött.

Ljus klädsel är alltså ingen strikt klädkod, utan begravningsgästerna bär en lite mindre formell klädsel och tar på sig det de tycker passar, med undantag av alltför iögonenfallande kläder.

Vad betyder valfri klädsel på begravningen?

Valfri klädsel innebär just det – att man som gäst är fri att välja klädsel som man känner sig bekväm i. Många menar att det är bättre att de anhöriga begär valfri klädsel istället för ljus klädsel, då det är många som föredrar att bära mörk klädsel vid en begravning, eftersom det känns mera rätt.

Men ”valfri” måste ändå ses som en sanning med modifikation. Bland annat när det gäller färgval, då det inte är så lämpligt att komma till begravningen iklädd starka färger som klarrött, starkt gul eller andra skrikiga färger. Man skall dessutom undvika att komma barbent eller ärmlöst och kläder med djupa urringningar.

Det är vanligt förekommande att de anhöriga väljer valfri klädsel för att underlätta för begravningsgästerna och för att de inte ska känna sig obekväma. Dessutom är det sällan man som gäst behöver ge sig ut och handla nya kläder enbart för begravningens skull.

Vett och etikett om skor och smycken på begravning

Diskret är ett ledord när det kommer till vilken typ av skor som passar, precis som med övrig klädsel. Sandaler och andra skor som är ”öppna” ska alltså undvikas. Du som är kvinna gör alltid rätt om du väljer t.ex. svarta lågklackade skor, medan männen bär svarta finskor.

Smycken skulle förr i tiden vara av silver eller pärlor. Men precis som är fallet med männens frack har den traditionen försvunnit, och idag är det lika okej med guldsmycken. Tänk dock på att använda enkla, diskreta smycken.

Barnens kläder

Barn som följer med på begravningen behöver inte vara lika strikt klädda som de vuxna. Här räcker det med att bära sina finkläder. Men undvik kläder med tryck och alltför grälla färger. Inte heller bär man mössa eller keps inne i kyrkan.

Måste jag följa klädkoden?

Nuförtiden, när kraven på klädsel till en begravning inte alls är lika strikt, kan man fråga sig om det är nödvändigt att faktiskt följa den klädkod som anges i annonser och inbjudningar. Men det tycker vi är oerhört viktigt. Det får inte vara så viktigt med din egen bekvämlighet att du åsidosätter de anhörigas önskan om klädsel. Det handlar om att visa respekt, både för de anhöriga såväl som för övriga besökare.

Vanlig klädsel i andra religioner

Det vi talat om hittills är klädkoder vid kristna och borgerliga begravningar. Generellt kan man säga att vid en borgerlig begravning är mindre strikt. I några andra vanliga samfund kan kläderna se ut så här:

  • Muslimsk: Enligt seden används inte mörka färger, och det förekommer att man ser alla möjliga färger. I viss mån har dock även muslimer börjat anamma svensk sed med mörk klädsel.
  • Judisk: Inte heller här tillämpas mörk klädsel i någon större omfattning. Männen har täckt huvud.
  • Katolsk: Det vanligaste vid en katolsk begravning är svart diskret klädsel. Många kvinnor bär hatt.
  • Hinduisk: En hindu klär sig enkelt i diskreta kläder. Traditionellt är sorgens färg vit, men även andra ljusa färger förekommer.

Våga fråga om klädseln inför begravningen

Det är som sagt inte alltid så självklart vad man ska bära på begravningen. Och om du fortfarande svävar i okunnighet och känner dig osäker, så har vi ett sista råd. Hör av dig till de anhöriga och fråga! Inget vet bättre vad de önskar, och de har säkert stor förståelse för att du är osäker på klädvalet.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss