Begravningskramande

Begravningskramande

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.1/5.0 på 33 betyg

Är begravningskramandet på väg att bli ett oskick? Det blir åtminstone allt vanligare att man går fram till de anhöriga mitt under begravningsceremonin och kramar om dem. Ofta sker det i samband med defileringen förbi kistan.

Begravningskramande – på gott och ont

Att krama om någon som befinner sig i sorg är såklart en helt naturlig gest. Man vill visa medlidande med de anhöriga genom att krama om dem och säga ett par ord. Ofta passar man på att göra det när man går fram till kistan för att ta avsked.

Intentionerna är naturligtvis goda, men frågan är om det är så särskilt välkommet. Under ceremonin har de närmast anhöriga nätt och jämnt ork nog att hålla ihop sig själva. Att i det läget bli påtvingade en massa kramande under begravningen kan helt enkelt bli för mycket.

Vänta med kramandet till senare

Många menar att begravningskramandet kan bli ett problem. Den anhörige vill ofta inte ens bli kramad just då och där, men samtidigt är det näst intill omöjligt att vägra. Och vad gör man som begravningsgäst när man ser någon krama om de anhöriga vid defileringen? Jo, man gör likadant, för man vill ju inte verka kallsinnig och respektlös när de andra kramar om de anhöriga. Till slut bildas det en kö av människor som vill omfamna de närstående.

Men kanske är det egentligen just respektlöst att kramas under ceremonin. Som anhörig vill man i regel få vara ifred under själva akten. Och kramandet, som är avsett att trösta, kan få helt motsatt effekt. Om alla gäster ska gå fram och kramas kan det bli oerhört jobbigt för den sörjande. Dessutom gör det att begravningsceremonin drar ut på tiden.

Till dig som är gäst på en begravning vill vi därför ge rådet att vänta med kramandet. Den efterföljande minnesstunden är ett mycket bättre tillfälle att prata med de anhöriga, att krama om dem och utrycka sitt deltagande. När ceremonin är över brukar i regel de allra tyngsta känslorna lätta en aning och man är mer mottaglig för tröstande ord.

Tvinga dig inte heller på de anhöriga. Låt dem ta initiativet själva.

Fenix representant kan avstyra begravningskramarna

Om du som anhörig har valt att låta vår representant vara med vid begravningen kan hon eller han hjälpa dig att få vara ifred under ceremonin. Vill du inte tvingas till en massa kramande mitt under ceremonin kan ceremonivärden informera gästerna om det och avstyra det hela och hänvisa till minnesstunden.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss