Barn på begravning

Barn på begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 33 betyg

Är det en bra idé att ta med sig sina barn på begravning? Många föräldrar är oroliga för hur barnen ska klara det och att de ska tycka att det är alldeles för obehagligt. Men barn tar ingen skada av att vara med, och idag tycker de flesta att barnen bör beredas tillfälle att gå på begravningen.

Barn på begravning – kan de hantera situationen?

”Barn dricker vatten när vi dör av törst” /Ulf Lundell

Vi vuxna har en förmåga att krångla till saker och ting. Vi projicerar saker som inte finns, vi hör ord som aldrig sagts och vi förtränger och blundar. Men ett barn ser på världen på sitt eget sätt; mer öppet och självklart. Barn lägger inga filter på livet.

För ett litet barn kan säkert en begravning kännas lite läskig. Men samtidigt har barn en mycket naturligare hållning till allt de ställs inför. Och det gäller även döden. Så kanske det handlar mer om rädsla hos oss vuxna? Att inte visa oss ledsna inför barnen?

Prästen Katarina Tingström berättar på Barnakutens blogg om hur en liten flicka kom fram till henne efter begravningen av en äldre man och sa: ”Hörru prästen. Det var min morfar som dog och för att för att kunna bli glad igen måste man vara ledsen först.”

Förbered barnen inför begravningen

Förr fick inte barn följa med på begravningar. Men numera förstår man att även de små behöver få säga adjö till mormor, kanske lägga en blomma eller teckning på kistan, för att verkligen förstå att hon inte kommer tillbaka mer.

Vad som är viktigt om du ska ta med barnen på begravningen är att du är öppen och berättar om vad som hänt, och vad en begravning innebär. Tala om hur det ser ut inne i kyrkan och att den avlidne kommer att ligga där i sin kista. Berätta så mycket som möjligt om varför man har en begravning. Förbered barnet på att många kommer att vara ledsna och kanske gråta – och att det inte är någon fara med att vara ledsen under ceremonin.

När dagen för begravningen är inne, gå gärna lite tidigare till kyrkan och ta med barnet in i kyrkan och visa hur det ser ut. Ofta vill prästen gärna berätta lite om vad det är som kommer att hända.

Vuxna tar inte skada av att vara ledsna, och det gör inte barnen heller – hur mycket det än värker i oss att se våra barn gråta. Det finns ingen anledning att ”skydda” barnen från allt som händer i livet. Om man inkluderar barnen i begravning kommer de med stor sannolikhet att få lättare att bearbeta det som hänt.

Hur gamla ska barnen vara?

Barnens ålder är inte det avgörande. Ett mycket litet barn har inga begrepp om vad det som sker, och ett lite äldre barn kanske måste få vara delaktig och få ta farväl på samma sätt som de vuxna.

När det gäller spädbarn och barn som är så små att de inte förstår kan det vara en god idé att ha med sig någon annan vuxen till begravningen. Om det skulle bli ohållbart för att barnen gråter eller blir oroliga, kan denne ta med sig barnen ut en stund.

Fråga barnen

Så ska du ta med dina barn på begravningen? En bra början är att faktiskt fråga dem om de vill. Om barnet är tveksamt förklarar du vad som kommer att hända och ger barnet lite andrum för att fundera. Om barnet säger tvärt nej så bör man respektera det.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss