Slips på begravning

Slips på begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 46 betyg

Ska jag bära svart eller vit slips på begravningen? Vad är det egentligen som gäller, och hur hårt ska vi egentligen hålla på de gamla traditionerna?

Såvitt vi vet är Sverige ensamt om att lägga ett symbolvärde i vilken färg vi har på vår slips vid en begravning. Här markerar en vit slips att vi är nära släkt med den avlidne. Det här gäller främst vid en formell begravning där mörk klädsel är angiven som klädkod.

Grundregeln är att man vid en formell begravning bär svart slips. Nära manliga släktingar bär alltså vit slips på begravningen för att visa vårt släktskap med den avlidne.

Vem bär vit slips på begravningen?

Förr sa man att de som ville följa etikettsreglerna alltid kunde bära vit slips. Hörde man till de män som inte var nära släkt med den avlidne så kunde man även välja att bära svart slips. Sakta men säkert började detta förändras med tiden, tills det blev en tradition att endast de närstående männen bar vit slips för att visa att man hörde till familjen.

Den manliga delen av begravningsgästerna som är nära anhöriga bär alltså numera vit slips. Dit räknas:

  • Make
  • Son
  • Far
  • Bror
  • Barnbarn
  • Svärson
  • Svåger

Som svärson och svåger räknar man också partner till en nära anhörig kvinna, även om de inte är gifta och alltså ”formellt” en svåger eller svärson.

Men även övriga närstående män som exempelvis kusiner, mor- och farbröder kan bära en vit slips på begravningen om de vill.

Vad gäller för mig som inte är nära anhörig?

Om ingen klädkod är angiven i dödsannonsen eller inbjudan till begravningen förväntas man klä sig enligt klädkoden mörk klädsel. Det innebär för männens del svart kostym eller kavaj, svarta byxor och skor och vit skjorta. Till det bär man som icke anhörig en svart slips. Slipsen kan också vara mörkt grå eller blå, om man vill.

Men var går då gränsen, och hur hårt ska vi hålla på dessa traditioner? Jag som är en gammal kompis till den avlidne – kan inte jag bära en vit slips för att visa att vi stod varann nära?

Gränserna är luddiga. Och för varje år som går blir de gamla etikettsreglerna allt mindre fasta. Och såvida begravningen inte är strikt formell så går inte jorden under om vi inte följer dem till punkt och pricka. Numera får det väl anses som korrekt klädsel att bära vit slips även för nära vänner, arbetskollegor som jobbat tillsammans i många år eller på annat sätt stått den avlidne nära.

Slips på begravning vid ljus klädsel

Om de anhöriga önskar ljus klädsel på begravningen är det ett sätt att säga att man ber begravningsgästerna lämna de svarta kläderna kvar hemma i garderoben. Man klär sig då i en annan valfri färg. Underförstått är dock att man låter bli starka, grälla färger som knallgult, klarrött eller neongrönt och liknande ”festbetonade” färger. Samma sak gäller för slipsen – även den ska vara i en annan färg än svart.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss