Hur lång tid tar en begravning

Hur lång tid tar en begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 33 betyg

Många av oss lever en hektisk tillvaro. Inte ens när någon gått bort slår vi ihop almanackan, och vi får då och då frågan om hur lång tid begravningen kommer att ta. Vi har helt enkelt svårt att passa in en begravning i vårt fulltecknade schema.

Vi vill helst hålla begravningen en fredag

2012 förändrades lagen, och högsta tillåtna tid från dödsfall till antingen gravsättning eller kremering ändrades från två till en månad. Det här gjorde att väntetiderna kortades ner, men de har sedan sakta men säkert ökat igen.

Idag överskrids tidsgränsen ganska ofta men det är sällsynt att Skatteverket, som är övervakande myndighet, utövar påtryckningar på de anhöriga.

En stor orsak till att det drar ut på tiden är att så många vill att begravningen ska hållas på en fredag, för att man ska hinna med allt annat. Och helst ska inte begravningen ta för lång tid.

Hur länge håller en begravning på?

Hur länge är ”en stund”? Det är nästan omöjligt att svara på då det skiljer sig ganska kraftigt mellan olika begravningar.

  • Svenska kyrkans ordning. En begravning inom Svenska kyrkan sker enligt en fast ordning, med möjlighet för de anhöriga att välja några extra musikstycken eller psalmer. En rimlig uppskattning är att ceremonin tar mellan 45 och 90 minuter.
  • Borgerlig begravning. En borgerlig begravning utformas helt efter de anhörigas vilja och tiden en begravningsceremoni tar skiljer sig mycket åt mellan varandra. En enkel begravningsakt kan ta 20 minuter medan en ceremoni med mycket musik, dikter och textläsning kan ta upp till flera timmar.
  • En muslimsk begravning föregås av vissa ritualer, bland annat en rituell tvagning. Själva ceremonin brukar dock hållas ganska enkel.

Olika religiösa samfund har olika traditioner vid begravningar. Generellt kan man dock säga att i de flesta fall tar en begravning mellan 30 minuter och upp till en och en halv timme.

När bör jag anlända till kyrkan eller kapellet?

Det är flera faktorer som påverkar hur tidigt du bör komma till begravningen. En av dem är hur många gäster som förväntas komma till begravningen. Är det bara ett fåtal gäster räcker det att du kommer dit 20 minuter till en halvtimme före ceremonin. Då har du tid på dig att hälsa på de anhöriga och de övriga gästerna – och att orientera dig en aning om var du ska sitta och hur ceremonin går till.

Om det å andra sidan väntas att ett stort antal gäster kommer kan det vara en god idé att vara ute i mycket god tid före akten. Det tar en bra stund för alla att hänga av sig ytterkläder och hitta rätt i lokalen, så att man vet var man ska sitta. När det är så många gäster finns det emellertid ingen anledning att gå runt och hälsa på allihop, utan det räcker med att du hälsar på de närmast anhöriga.

Planera begravningen med Fenix

Det viktiga bör inte vara hur lång tid begravningen tar, utan på vilket sätt vi tar avsked och hedrar den avlidne. Men därmed inte sagt att begravningen behöver bli alltför långrandig.

Våra rådgivare kan guida dig och hjälpa dig att planera en begravning som känns bekväm för dig. När du kontaktar oss får du en personlig rådgivare, som hjälper dig med allt som rör begravningen. Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss