Gäst vid begravning

Gäst vid begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.2/5.0 på 36 betyg

Vi får många frågor om hur man som gäst på en begravning ska bete sig. Vad ska jag ha på mig? När ska jag komma till kyrkan? Får jag ta kort under begravningen? Här tar vi upp några av de vanligaste frågeställningarna om vad som gäller när du går på en begravning.

Vett och etikett på begravningen

gäster vid begravningNär du ska gå på begravning är det bra om du anländer till ceremonilokalen åtminstone 15–20 minuter innan det börjar. Om det förväntas komma många gäster kommer du tidigare än så. Då finns det tid att hälsa på de närmast anhöriga och att hinna hänga av sig ytterkläder innan man går in och sätter sig.

Placering i kyrkan vid begravningen

Det händer lite då och då att gäster på en begravning blir stående i lokalen och inte vet vart de ska ta vägen. Traditionellt sett sitter de närmast anhöriga längst fram i kyrkan, på höger sida. Övrig släkt sitter i bänkraderna bakom dem. Vänner och bekanta sitter i regel på motsatt sida. Men detta är inte hugget i sten. I vissa kyrkor och kapell sitter de närmaste på vänster sida.

Ofta faller det sig naturligt var du ska sitta, då man ser vart de andra sätter sig. Är du osäker så fråga värden eller värdinnan, som oftast möter upp i entrén till ceremonilokalen.

Vilka kläder ska jag ha på en begravning?

man kavaj slips begravningNumera är det inte alls lika strikt när det gäller klädkoden som det var förr. Men fortfarande finns det en del att tänka på när du klär dig inför begravningen. Ofta har de anhöriga angett klädkod i dödsannonsen, men står det inget om klädsel så innebär det i regel att du ska bära mörk klädsel.

I dag är det mycket vanligt med ”valfri klädsel”, vilket naturligtvis är en sanning med modifikation – du kommer ju inte till en begravning iförd bermudashorts och t-shirt. Valfri klädsel innebär ändå stor frihet, men det ska vara diskret klädsel. Barn kan ha på sig sina vanliga finkläder.

Trots allt är din närvaro vid begravningen långt viktigare än att du har ”rätt” kläder på dig. Vill du veta mer har vi en separat artikel om just klädsel på begravning.

Ska barnen gå med på begravningen?

Många är oroliga för hur deras barn klarar av att gå på begravning Men ofta klarar de det nästan bättre än vi vuxna då barn tar saker och ting på ett naturligare sätt. Och även barn kan behöva få ta farväl. Läs mer: Barn på begravning

Kan jag fotografera på begravningen?

Ur vett- och etikettsynpunkt ska du alltid försäkra dig om att de anhöriga är okej med att du fotograferar. Ibland har de anhöriga informerat oss på begravningsbyrån om hur de vill ha det, så kolla gärna det med oss först. Andra gånger kan ceremonivärden ge besked eller officianten inleda ceremonin med att tala om hur de anhöriga vill ha det.

Det är fullt naturligt att man vill ha några bilder som minne, och ta några kort på kistan och alla blomsterarrangemang. Men ta i så fall kort före eller efter själva ceremonin – under ceremonin är det inte läge att ta fram kameran. Det bästa är kanske att dröja sig kvar en stund och vänta tills de anhöriga har lämnat ceremonilokalen.

Ta heller aldrig kort på personer som inte vill bli fotograferade, eller vet om att de hamnar på bild.

Vett och etikett vid defileringen

defilering gäst begravningOm den avlidne skall kremeras sker avslutningen av ceremonin inne i kyrkan. Det är bara vid kremering som defilering förbi kistan sker. Om den avlidne ska begravas i jord sker avskedet ute vid graven.

Defilering inleds vanligtvis med att prästen bjuder fram de närmast anhöriga. Därefter går en bänkrad i taget fram till kistan för det sista avskedet. Det är nu du kan lämna en handblomma eller en liten bukett på kistan och säga några sista ord till farväl.

Man måste inte ha en handblomma, men det är vanligt att både män och kvinnor lägger en blomma på kistan. Blomman eller buketten kan du köpa i valfri blomsteraffär, eller beställa den från oss på Fenix. I det senare fallet ser vi till att den levereras till ceremonilokalen i god tid före ceremonin.

Kan jag gå på min exhustrus begravning?

Det här kan vara en känslig fråga. Och allt handlar om vilken relation ni haft efter ni skildes åt – och vilken relation du har till eventuell ny partner. Du är ju inte längre en anhörig, och det viktiga är att du visar respekt för den nuvarande partnern. Så länge er relation inte är ”förgiftad” bör det inte finnas några hinder för dig att gå på begravningen. Men kanske är det lämpligt att fråga personen ifråga hur han känner det.

Är det något du undrar över kring vett och etikett?

Tveka inte att höra av dig till loss om det är något du undrar över när du ska gå på begravning. Vi har ofta fått information om hur de anhöriga vill ha det i de olika frågorna som klädsel, fotografering och mycket annat.

Du når oss på telefonnummer 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss