Placering vid begravning

Placering vid begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 32 betyg

Det är inte alltid så lätt att veta var man ska sitta som gäst på en begravning. Även om det finns gamla traditioner så är placeringen i kyrkan inte huggen i sten, utan det varierar mellan de olika kyrkorna och kapellen.

Anhörigas placering i kyrkan

Enligt traditionen sitter de närmast anhöriga på bänkraderna längs fram, på den högra sidan räknat från ingången. Men beroende på kyrkans eller kapellets arkitektur eller på lokala sedvänjor sitter de ibland på vänster sida om mittgången. Klart är dock att de anhöriga alltid sitter längst fram i kyrkan.

Räknas jag som anhörig?

Även om man vet var de närmast anhöriga ska sitta kan man vara osäker på om man själv räknas som nära anhörig. Så vilka är det som ingår i begreppet?

 • Den avlidnes maka eller make
 • Dotter och dotters partner
 • Son och dennes partner
 • Barnbarn
 • Den avlidnes mor och far
 • Syskon
 • Mor- och farföräldrar
 • Svärmor och svärfar
 • Svägerska
 • Svåger och måg
 • Syskonbarn

Utöver dessa finns det inget som hindrar familjen att även inkludera t.ex. kusiner eller bonusbarn i den närmaste kretsen.

Är du däremot en frånskild make eller maka till den avlidne räknas du inte som nära anhörig, inte ens om ni har gemensamma barn.

Placering i kyrkan – höger eller vänster sida?

Det finns alltså lite olika traditioner runt om i landet när det gäller placering i kyrkan på en begravning. På vissa håll sitter de anhöriga till vänster även om det vanligaste är att man sitter på höger sida.

Grundtanken bakom traditionerna är alltså att anhöriga och övrig släkt ska sitta på ena sidan medan vänner, skolkamrater och arbetskollegor sitter på den andra. Men detta är inget som man som efterlevande behöver följa slaviskt. En mycket nära vän kan mycket väl sitta med familjen, om de anhöriga vill ha det så.

Det finns också en lite annorlunda tradition i vissa kyrkor. Den innebär att kvinnor sitter på ena sidan och männen på den andra. Det här är dock inte så vanligt. Det förkommer också begravningsceremonier där gästerna placerar sig lite hur som helst i lokalen.

Om de anhöriga så vill, kan de ha reserverade platser i kyrkan för olika personer.

Kom i tid till begravningen

Är det någon gång det verkligen är viktigt att komma i tid, så är det på en begravning. För att alla ska hinna sätta sig till rätta i ceremonilokalen, och kanske också få tillfälle att hälsa på de anhöriga före ceremonin, är det viktigt att du inte dyker upp i sista stund. 15 till 20 minuter i förväg brukar vara tillräckligt, men vet du att det kan bli många gäster kan det vara bra att vara ännu tidigare ute.

Vår representant hjälper dig till rätta

Ofta väljer de anhöriga att låta en av våra representanter fungera som ceremonivärd på ceremonin. Hon eller han tar emot gästerna och delar ut eventuella begravningsprogram och förbeställda handbuketter till gästerna. Representanten kan dessutom visa dig var du ska sitta under ceremonin.

Kort om Fenix

Fenix begravningsbyrå grundades för att vi själva upplevde att det var alldeles för dyrt att ordna en begravning. Många kände sig pressade av de traditionella begravningsbyråerna och hela begravningsplaneringen kantades av stress och rådvillhet. Detta ville vi ändra på.

Hos oss kan du sitta hemma i lugn och ro, och planera begravningen via vår webbplats och med goda råd från våra rådgivare i telefon.

Vill du veta mer om hur det går till? Slå oss en signal vilken dag som helst mellan 8.00 och 20.00 på telefonnummer 020-82 82 82.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss