Önskemål vid begravning

Önskemål vid begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 26 betyg

Vi ser tyvärr alltför ofta hur anhöriga till en avliden debatterar hur begravningen ska planeras och utföras. Olika önskemål vid begravningen ställs mot varandra. Ibland leder det till och med till osämja i familjen. Så hur ska man bära sig åt för att undvika oklarheter

Känner de anhöriga till mina önskemål om begravningen?

block för egna önskemålDen dagen jag går bort – vad ska då hända med min kropp? Det är en fråga som många av oss kanske har funderat över ibland, eller åtminstone snuddat vid tanken. Många gånger stannar det där, och vi tänker inte så mycket mer på saken.

Men det är ju en av de få saker vi med hundra procent säkerhet vet, detta att vi en gång inte längre finns kvar. Och om vi då inte har sagt ett ord om våra önskemål vid begravningen, så står våra anhöriga där med en hög obesvarade frågor.

Det finns ju så många val att göra vid planering av en begravning. Så många beslut att fatta. När någon av våra anhöriga dör utan att ha uttryckt sin sista vilja, så måste vi gissa eller själva ta ställning till hur vi ska göra begravningen så personlig om möjligt. Detta är bara några exempel på alla de beslut som måste fattas:

  • Begravningsordning. Enligt något trossamfund eller borgerlig?
  • Utformning av begravningsceremoni. Vilken musik som ska spelas, vilka blomsterarrangemang och klädkod på begravningen.
  • Var ska dödsannons publiceras och hur ska den utformas?
  • Jordbegravning eller kremering?
  • Val av kista och ev. urna.
  • Hur ska den avlidne vara klädd – svepdräkt eller egna kläder?
  • Plats för gravsättning.
  • Typ av gravplats och gravsten. Eller finns det kanske redan en gravplats? Eller kanske askan ska spridas i naturen eller till havs?
  • Ska det hållas minnesstund?

Att skriva ner sina önskemål om begravningssätt

Det kan alltså vara en god idé att skriva ner hur man vill ha det den dagen man dör. Dels för att i största mån undvika att ens närmaste anhöriga råkar i luven på varandra bara för att de inte kan enas, men också för att bestämma själv hur begravningen ska gå till, och hur gravsättning ska ske.

Hos nästan varje begravningsbyrå i landet finns möjlighet att fylla i färdiga formulär, där du anger dina önskemål vid begravningen. Hos oss på Fenix heter formuläret ”Begravningsarkivet”. Där kan du steg för steg berätta för de efterlevande om du vill ha en kyrklig eller borgerlig begravning, om du vill kremeras eller begravas i jord och var någonstans du vill att graven ska vara.

Därtill finns det många andra beslut att fatta. Du kan göra det själv eller överlåta det till dina anhöriga. Om du misstänker att det kan bli meningsmotsättningar hos de anhöriga om de minsta av detaljer, kan det vara smart att nämna en viss person bland de anhöriga som får avgöra hur det ska bli i händelse av oenighet.

Det är inte nödvändigt att fylla i ett färdigt formulär, varken på papper eller på nätet. Man kan hålla det mycket enkelt, och bara ta fram papper och penna och skriva ner sina önskemål. Hur detaljerat det ska vara är upp till var och en – det är inte alla som bryr sig så mycket om smådetaljerna utan kanske bara vill tala om huruvida man ska kremeras och begravas, och enligt vilken begravningsordning ceremonin ska hållas.

Andra åter vill gärna styra allt in i minsta detalj: vilken musik som ska spelas på begravningen, vilken färg det ska vara på porslinet vid minnestunden – ibland förekommer det detaljerade instruktioner om vilket pålägg det ska vara på smörgåsarna till förtäringen.

Vad ska den sista viljan ta upp?

Vilka önskemål inför begravningen som man ska skriva ner är som sagt upp till varje enskild person. Enkelt utryckt skulle man kunna säga att det du har en åsikt om kan du också ta upp i dina önskemål. Om du inte bryr dig ett skvatt om vad begravningsgästerna ska äta vid minnesstunden finns ju heller ingen anledning att prata om det i din sista vilja.

Allmänt sett gäller de viktigaste frågorna ceremoniordning, gravskick och plats för gravsättningen. De punkter vi nämnde inledningsvis är också områden som man kan ta upp.

Men bortsett från de frågor som gäller själva begravningen finns det andra saker som kan vara viktigt att nämna, tillsammans med dina önskemål vid begravningen. Det handlar om alla de uppgifter som ibland kan vara hopplöst svåra för de anhöriga att hitta den dagen du har gått bort.

Hur ställer du dig till exempel inför vad som händer med din kropp när du är död? Kanske vill du helst inte att man obducerar kroppen? Du kan också ange hur du ser på att donera organ.

Något som brukar vara en svår uppgift för anhöriga inför en bouppteckning efter en avliden, är att bringa reda i dödsboets ekonomi. Om man då har samlat alla viktiga papper i en pärm eller anger i sin sista vilja var man kan hitta dem är det till stor hjälp för de efterlevande. Man kan t.ex. skriva att ”alla mina försäkringspapper, bankkonton och avtal sitter i en pärm som heter Min Ekonomi”. Sedan anger man var man förvarar alla övriga dokument: ”Mitt testamente förvaras hos Fenix Begravningsbyrå”.

Finns det äktenskapsförord, samboavtal etc. är det bra att nämna även detta.

Till sist kommer alla de där små sakerna som du vill att de anhöriga ska känna till, och som kan vara bra att skriva lite grann om.

  • Vilka prenumerationer och abonnemang behöver sägas upp?
  • Vilka klubbar och föreningar är jag medlem i?
  • Bankfack
  • Vilka lösenord och användarnamn har jag till alla konton på nätet, mobilen och datorn? Detta kan vara hundratals, beroende på hur aktiv du är på nätet. En mycket smart idé är att använda sig av en så kallad ”password manager” som håller reda på alla lösenord online. På så sätt behöver du bara ange ett enda lösenord för att de anhöriga ska kunna komma åt dina konton.

Vad säger lagen?

I Begravningslagen anges det tydligt och klart att den avlidnes vilja skall följas såvitt det är möjligt. Det innebär att de anhöriga inte bara kan strunta i den avlidnes önskemål vid begravningen utan måste följa den sista viljan.

Därför kanske man inte ska skriva vad som helst. För det finns tillfällen då det kan vara moraliskt försvarbart att strunta i den avlidnes önskemål. Så skriv inte saker som att du vill bli lagd i en papplåda och kremerad för att sedan spridas ut i skogen. Förmodligen kommer du inte att bli tagen på allvar.

Begravningsarkivet

Här på vår hemsida hittar du Begravningsarkivet, ett formulär du kan fylla i för att underlätta för dina anhöriga. Där kan du berätta precis hur du vill ha det med begravningen.

Våra rådgivare är alltid redo. Varje dag mellan 8.00 och 20.00 kan du ringa oss för gratis rådgivning. Du når oss på telefonnummer. Eller via e-post: kund@fenixbegravning.se

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss