Inbjudningskort till begravning

Inbjudningskort till begravning

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.4/5.0 på 28 betyg

Att skicka inbjudningskort till en begravning – det gör man väl ändå inte? Nej, det är absolut inget tvång att göra det. Men det kan vara bra om man verkligen vill nå ut till alla som man vill ska komma på begravningen. Och en inbjudan har fler syften än att bara inbjuda in till själva begravningsceremonin.

Skicka personliga inbjudningskort till begravningen

Det finns flera anledningar till att man kanske vill skicka inbjudningar till en begravning. En av dem kan vara att man vill skriva dem för hand och formulera sig på ett personligt sätt till var och en. Detta kan vara överväldigande om det handlar om många gäster, men för ett mindre antal gäster fungerar det alldeles utmärkt.

Det händer att man inte vill sätta ut någon dödsannons före begravningen. Anledningarna till det varierar naturligtvis men ibland vill man inte att alla ska veta om när begravningen äger rum. Då kan man skicka inbjudningskort till alla man vill ska komma – då vet de att de verkligen är välkomna. Efter ceremonin är det vanligt att man sätter ut en dödsannons med meddelandet att begravningen har skett i enskildhet.

En dödsannons når inte alla

Även om man sätter in en dödsannons i tidningarna, med en inbjudan till begravning och minnesstund, så är det inte säkert att alla ser den. Många vänner och släktingar kanske dessutom bor på annat håll i landet, och det kan bli en dyr historia att sätta in dödsannonser i många tidningar. Det kan alltså vara en bra idé att skicka inbjudningskort till begravningen, eller sätta in annons på internet och utnyttja de sociala medierna för att nå så många som möjligt.

Tackkort och andra trycksaker

En tid efter begravningen skickar många ut tackkort till de som varit på begravningen. Återigen, det är inget tvång att göra det men brukar vara mycket uppskattat och en fin gest.

Om du har tänkt trycka upp olika typer av kort, kan det vara en smart idé att göra hela beställningen på en gång hos tryckeriet. Chansen finns att du får ett bättre pris om du beställer allt samtidigt.

Vad skriver jag på inbjudningskortet?

Det är ingen lätt fråga att svara på. Det beror på så många saker, bland annat på vilken relation ni har till de tänkta begravningsgästerna och hur formell du själv vill vara.

En formell inbjudan skulle kunna se ut ungefär så här: ”Vår älskade far/mor/xx har tyvärr lämnat oss till vår stora sorg och saknad. Vi önskar härmed bjuda in Dig/Er till ett sista avsked i X-kyrkan den 15/3 kl. 15.00. Efter ceremonin samlas vi till en minnesstund med enklare förtäring i X-hults bygdegård. OSA önskas senast den 8/3 till tel xxx-xx xx xx”

Skulle den avlidne tidigare har skrivit ner vilka hon eller han önskar ska komma till begravningen, nämner man det i inbjudan till respektive person. Det vill säga: ”Vi önskar därför enligt NN:s önskan bjuda in…”

OSA till minnesstund

OSA, eller ”Om svar anhålles” är ett uttryck för att man vill ha besked om den inbjudne kommer eller inte. Man anger också i detta OSA hur man vill att de ska meddela sig, t.ex. via ett telefonnummer som i exemplet ovan.

När man står mitt uppe i förberedelserna inför en begravning kan det dock vara stressande att hålla reda på anmälningar från alla gäster. Har du skickat ut inbjudningar till begravningen kan du i så fall låta oss på Fenix ta hand om alla svar som kommer in.

Smidigt och enkelt kan de registrera sig på vår webbplats via ett formulär. Samtidigt kan den som vill beställa blommor och ange att de vill lämna en gåva för välgörande ändamål.

Vill du ha hjälp med inbjudan till begravningen?

Funderar du på att skicka inbjudningskort men känner att du behöver hjälp? Vi på Fenix kan bistå med förslag på formuleringar och utformning av korten om du så önskar. Vi kan dessutom hjälpa dig med själva utskicken av alla inbjudningskort.

Vill du ha hjälp med att planera en begravning eller få svar på något du undrar över, så är du varmt välkommen att ringa oss. Vi finns här alla dagar i veckan och du når oss på telefonnummer 020-82 82 82. Du kan också självklart besöka oss på vårt kontor: Klarabergsgatan 35 i Stockholm. Eller kontakta oss via e-post: kund@fenixbegravning.se.