Begravningssymboler

Begravningssymboler

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.3/5.0 på 29 betyg

Tiderna förändras. Och många av våra traditioner, som förr var bergfasta har numera lättats upp på många områden. Begravningssymbolerna vi använder i dödsannonsen är inget undantag. Sedan 60-talet har det hänt en hel del och idag är uppfinningsrikedomen stor.

Korset var enda begravningssymbolen

präst begravningFör bara några decennier sedan behövde man inte fundera så länge på vilken begravningssymbol man skulle välja när man skulle sätta in en dödsannons i tidningen. Det som gällde då var ett fyllt kors, eller ingen symbol alls. Det skulle helt enkelt vara ett kors som symbol i annonsen för att illustrera att någon hade gått bort. Fantasi och uppfinningsrikedom hade ingen plats i dödsannonsernas värld. Inte heller tanken på att göra dödsannonsen personlig.

Begravningssymbolernas utveckling

Det skulle dröja ända till 70-talet innan saker och ting började förändras. Någon någonstans ville inte ha ett kors som begravningssymbol. Kanske var det en liten blomma eller ett hjärta eller något annat, det går inte att säga säkert. Men klart är att det måste ha krävts mod att bryta en så fast rotad tradition.

Under 80-talet växte det fram allt fler varianter på begravningssymboler. Fler och fler ville bryta trenden, och nu började dödsannonserna smyckas med solnedgångar, duvor, veteax och variationer på det traditionella korset.

Strax före millennieskiftet började man tänka mer på att göra symbolerna personliga. Plötsligt kunde man se fotbollar, musikinstrument, djur bilar och andra symboler som skulle visa något om den person son hade avlidit. Ingen ville längre göra ”som man alltid hade gjort”.

Dagens begravningssymboler

Idag kan vi ge dig tusentals begravningssymboler att välja på. Och skulle du ändå inte hitta någon som känns rätt, så finns möjligheten att rita en egen symbol. Faktum är att de flesta av de begravningssymboler som finns idag har sitt ursprung i att någon har tagit med sig en teckning till begravningsbyrån eller tidningen, och velat använda den i dödsannonsen.

Det finns numera inga egentliga begränsningar för hur en begravningssymbol kan se ut. Motorcyklar, elgitarrer, datorer, målarpenslar och andra vardagsföremål är vanligt förekommande. Det traditionella korset finns kvar, men bara i ca en fjärdedel av alla dödsannonser.

Inte bara dödsannonsen har begravningssymboler

Dödsannonsen är väl det första vi tänker på när vi ser dessa symboler. Men denna typ av symboler kan vi också använda som dekor på gravstenen, i inbjudningskort, begravningsprogram och tackkort.

Vi på Fenix kan hjälpa dig med att utforma dödsannonsen och olika trycksaker som du kanske vill ta fram inför begravningen. Vill du ordna med en minnesstund efter ceremonin kan vi också sköta om anmälningar från de som meddelar att de vill komma på minnesstunden.

Hör av dig till oss för ett förutsättningslöst samtal om hur vi kan vara till hjälp för just dig. Du kan nå oss alla dagar mellan 8.00 och 20.00 på telefonnummer 020-82 82 82. Du kan också självklart besöka oss på vårt kontor: Klarabergsgatan 35 i Stockholm. Eller kontakta oss via e-post: kund@fenixbegravning.se.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss