Kistor

Kistor

Klicka nedan för att sätta ditt betyg
4.0/5.0 på 40 betyg

Det är inte en enkel uppgift att välja kista till begravningen. Det finns en stor mängd modeller och färger att välja på, och det går att beställa i princip vilken design som helst. Priserna varier kraftigt och en kista kan kosta allt från ett par tusenlappar och upp till 100 000 kronor – ibland ännu mer. Den som vill kan också tillverka sin egen kista.

Boka en tid
Vårt erfarna team hjälper gärna till
Ring oss

Att beställa kista – några saker att tänka på

kista med blommor

  • Hade den avlidne uttryckt några egna önskemål om hur kistan ska se ut? Kanske finns det en nedskriven sista vilja? Om det är möjligt bör man alltid försöka följa den dödes önskemål. Det har dock förekommit att man skrivit ”lägg mig i en papplåda och gräv ner mig”. I de fallen kan man med gott samvete ignorera vad den avlidne önskat.
  • Finns det ingen uttalad önskan från den bortgångne, kan man försöka att så långt det är möjligt välja en kista som är personlig. Det finns t.ex. kistor med marina motiv som kan passa någon som älskat havet och att vara på sjön.
  • Vilken kroppsbyggnad hade den avlidne, och hur lång var hon eller han? Viktigt att tänka på när man beställer kista, så att man inte väljer en modell som är alldeles för liten.
  • Finns det någon gammal tradition inom familjen, som innebär att man väljer kistor som är av samma material, mönster och färg?
  • Beställ kista någorlunda tidigt, då det kan vara viss leveranstid beroende på vad du väljer.
  • Enligt svensk lag krävs alltid en kista. Det har alltså ingen betydelse om den avlidne ska kremeras eller begravas i jord.

Vad får en kista kosta?

Priset på kistan får vara det du bestämmer att det får vara. Vi på Fenix kommer aldrig att försöka påverka dig till ett val som känns obekvämt för dig. Många anhöriga köper en kista som är mycket dyrare än de egentligen tänkt sig, av rädsla för att verka snåla.

En normal kista kostar vanligen mellan 7 000 och 12 000 kronor. Men det finns enkla kistor, och en enkel direktkremationskista hamna på ca 4 500 kronor. Uppåt i prisnivå finns i stort sett ingen gräns. Några av de saker som har betydelse för priset är vilket träslag man väljer, och vilken utsmyckning den har i form av t. ex. urfräsningar etc.

Det finns inget som är rätt och fel här, och det finns inget som är fult i att tänka på ekonomin. Och i synnerhet gäller detta om den avlidne skall kremeras – då är det fullt tillräckligt att köpa en enkel kista i massivt obehandlat trä. Det finns enastående vackra bårtäcken att låna, som man lägger på kistan under ceremonin. Och när ingen ser själva kistan finns ju heller ingen anledning till överdåd.

Kom ihåg: En begravningsceremoni blir inte vackrare eller mer värdig bara för att man köper en dyr kista.

Begravningslagen

Den svenska begravningslagen reglerar all verksamhet som har med begravningar att göra i landet. Här fastslås till exempel att man alltid måste använda kista vid begravningar, avsett om det är en jordbegravning eller om den avlidne ska kremeras. Vid jordbegravning är det en självklarhet och vid kremering finns det arbetsmiljörättsliga orsaker bakom dessa regler. De som arbetar på krematoriet måste kunna hantera kroppen efter den avlidne på ett värdigt sätt.

Kistans utformning

En standardmodell av en kista är i regel ca 2 meter lång och 50 – 60 cm bred. Oftast medföljer bäddutrustning som består av madrass, kudde, täcke och lakan i ett bomullstyg. Dessutom är kistan ofta klädd invändigt i lock och botten.

Det är viktigt att man tänker på kistans mått innan man beställer den, och jämför med hur lång den avlidne är och hur kraftigt byggd han eller hon är. Även om kistan är tillräckligt lång kan den vara för smal.

En kista kan vara mer eller mindre bearbetad. Den enklaste så kallade direktkremationskistan är helt obearbetad, medan en elegant kista kan ha många urfräsningar, lister och andra dekorationer.

Om den avlidne skall kremeras är den relativt vanligt att man väljer en enklare kista av obehandlat massivt trä.

Färg och material på kistan

Det är många som blir lite förvånade när de upptäcker den rika mångfald av färger som finns på våra kistor idag. Men faktum är att man kan få en kista i nästan vilken färg som helst. Allt från helt obehandlat trä till svart och vitt, grått, brunt blått, rött etc. De kan vara målade med exempelvis lasyr eller solid färg. En kista kan också vara folierad. Det vanligaste är att valet faller på en vitmålad kista.

Massiv furu från tall är ett av de vanligaste materialen i kistor. Spånskiva och träfiberskiva är också vanligt. Dessutom kan man köpa kistor i björk eller ett finare träslag som ek eller körsbärsträ.

Speciella regler gäller om kistan med den avlidne skall transporteras till ett annat land för att begravas. Då krävs två kistor: Först en innerkista i zink, fuktsäkrad och med ett absorberande material inuti, för att förhindra att eventuell smitta sprids mellan länderna. Zinkkistan läggs sedan i en ytterkista av trä.

Vad är okej att lägga med i kistan?

Att lägga ner något i kistan som får följa med den avlidne på den sista resan är ett fint sätt att ta ett sista avsked. Det kan vara egentligen vad som helst. Kanske något föremål som betytt extra mycket i livet, ett fotografi, en teckning eller ett brev som en hälsning eller ett annat favoritföremål. Så länge det inte är brandfarligt eller explosivt går det mesta bra.

Ska den avlidne kremeras kan man vänta med att lägga med dessa minnessaker tills gravsättningen sker. Då kan man lägga dem bredvid eller i urnan i graven.

Hittar du ingen kista som passar? Bygg en egen!

Förr i tiden fanns inga färdigtillverkade kistor att köpa. Familjen tillverkade den själv eller tog hjälp av byns snickare. Men många känner inte till att man fortfarande får bygga kistan själv. Det man måste tänka på om man vill göra den själv är att det finns en del regler att förhålla sig till.

En egentillverkad kista ska följa SBT:s ”Rekommenderad kravspecifikation för kistmaterial och urna”. För kistan gäller dessa regler:

Storlek: En kista får vara maximalt 210 cm lång, 70 cm bred och 60 cm hög, inklusive fötter. Den skall vara försedd med 5 cm höga fötter och vara helt plan på undersidan. Detta för att passa på införingsvagnen på krematorieugnen.

Material: Materialet i kistan skall vara miljövänligt. Det måste också ha en viss stabilitet för att klara trycket vid en jordbegravning och klara en värdig hantering. Några material som är lämpliga är trä, board, plywood, spånplatta och liknande. Tjockleken bör ligga mellan 10 och 15 mm.

Täthet: Kistans botten och 20 cm upp måste vara vätsketät. Detta för att kistan oftast förvaras en tid före ceremoni och gravsättning.

Färg: Man kan måla kistan i valfri färg. Färg, lack och liknande måste då vara vattenbaserad.

Inredning: Inredningen i kistan består i regel av madrass, lakan och eventuellt också en kudde. Dessa ska vara av tyg. Madrassen kan man fylla med t.ex. träull. Man kan också klä kistans botten och lock med tyg.

Dekoration av kistan vid begravningsceremonin

Det första man tänker på när man ska välja dekoration är olika typer av blomsterarrangemang. Och här kan man välja blommor helt efter sin egen önskan – det finns inga måsten. Men det kan vara en god idé att skapa ett tema, där alla olika blommor passar bra tillsammans.

Själva kistdekorationen väljs av dödsbodelägarna. De närmaste beställer kransar eller stående dekorationer, där man kan skriva sin sista hälsning på ett band.

Levande ljus skapar en lugn stämning. Ställ mindre ljus på bord vid kistan och på andra platser. Du kan också använda lite större golvljusstakar med större ljus.

Ett fotografi på den avlidne i en vacker ram är vanligt. Välj ett foto som ni tycker representerar personen, kanske där han eller hon sysslar med sin hobby, eller helt enkelt ett kort som speglar glädje.

Det går också bra att lägga något personligt föremål på eller bredvid kistan. Trubaduren kanske får ha sin gitarr i sitt ställ intill sig, till författaren kanske en skrivmaskin passar bra, eller ett staffli med en tavla målad av den avlidne konstnären. Det finns många sätt att hedra den avlidnes liv, och nästan inget är tabu.

Många som har valt kremering lägger inte så stora summor på kistan, utan väljer en enkel modell. Och om man inte tycker att kistan är vacker i sig, kan man vanligtvis låna ett vackert bårtäcke av kyrkan eller begravningsbyrån. Normalt får man dock inte placera blomsterdekorationer på kistan om man har ett lånat bårtäcke.

Vi hjälper dig med planeringen

Det är mycket att tänka på vid en begravning. Vid valet av kista såväl som begravningen i sin helhet. Vi på Fenix kan hjälpa dig med alla praktiska detaljer och den ibland krångliga juridiken runt ett dödsfall.

Men vi kan också bistå med goda råd, och komma med förslag på detaljer som kistdekorationer, blomsterarrangemang och andra små detaljer som man kanske inte alltid tänker på.

Tveka inte att ta kontakt med någon av våra rådgivare om det är något du undrar över. Du kan ringa oss mellan 08.00 och 20.00 alla sju dagar i veckan. Vårt telefonnummer.

Ordna en vacker begravning

Att ordna en begravning behöver inte vara svårt. Kom igång med gratis offert och rådgivning.